Маратонът във Варна привлича елитни имена

OFFNews 02 май 2019 в 19:01 1831 0

Десетки класни лекоатлети пристигат идната седмица, за да стартират в Маратон Варна. Поредното, четвърто издание е насрочено за следващата неделя, 12 май, събитието отново е част получилата вече огромна популярност атлетическа верига под мотото „Бягането като начин на живот“.

Поредицата от маратони стартира на 31 март в Стара Загора и ще завърши есента с Wizz Air София Маратон на 13 октомври. Проектът е изцяло съобразен с политиката на Министерството на младежта и спорта за развитието и популяризирането на бяганията. Наред с любителите, на старт тази година ще застанат много елитни маратонци.

Те пристигат в морската ни столица с престижни визитки и с амбиция да подобрят рекордите на трасето. В класическата дистанция на 42.195 км отново ще видим Ахмет Насеф. Представителят на Италия, който е с марокански произход и е женен за българка ще защитава титлата си от миналата година и ще гони трета победа за последните 4 години във Варна.

Сред елитната група ще бъде и вторият от миналата пролет Абел Роб, представителят на кенийската школа е вицешампион на Софийския маратон. Кенийската армада се подсилва от победителя на Маратон Стара Загора преди месец Осеа Тюей, изпреварил тогава само с 3 секунди в инфарктен финален спринт Ахмет Насеф.

Във Варна ще видим още Юсеф Сбаи от Мароко и Ендрю Мангата от Кения, които се наредиха съответно трети и четвърти в Стара Загора. Всички с изключение на Роб си осигуриха участие в битката за големия джакпот от 20 000 лв., тъй като завършиха под 2.25 ч. преди месец в града на липите при мъжете. С място в спора за джакпота може да се похвали и втората от Стара Загора Рут Матебо, финиширала под 2.45 ч. Кенийката сензационно бе изпреварена тогава от Вира Овчарук.

„Страшно съжалявам, че не мога да опитам да продължа победната си серия и във Варна, но имам дългогодишен ангажимент към Маратона в Дъблин, който е на 5 май,“ заяви украинката. За сметка на това Рут Матебо ще преследва трета поредна победа по варненските улици и ще се опита да подобри собствения си рекорд на трасето. Припомняме, че Рут се прочу с това, че две поредни години спечели самостоятелно големите бонуси от по 20 000 лв., като най-добре представила се в българската маратонска верига.

Тя обаче ще срещне мощната съпротива на сънародничката си Джейн Мбого, пристигаща като победителка на полумаратона в Клуж този месец с 1.16:15 ч. Още една атлетка допълва кенийската тройка – Каролин Чероно е с личен резултат 2.40 ч. от маратон в Италия. Мароканската школа ще бъде представена от Илхам Ел Маруди, спечелила бронз в Стара Загора преди месец. 

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови