В Русия взеха радикални мерки срещу допинга, закриха временно федерацията по лека атлетика

OFFNews 31 януари 2020 в 13:42 3786 0

Новият министър на спорта на Русия Олег Матицин взе радикални мерки в борбата с допинга. Страната е заплашена от забрана за участие в международни състезания за период от четири години.

В момента тече обжалване на наложеното от Световната антидопингова агенция, а резултатите му зависят в голяма степен и от мерките, които се взимат в самата Русия. Първата от тях е отнемане на акредитацията на местната лекоатлетическа федерация (РУСАФ), която ръководи спорта на домашно ниво, до 1 март. Именно от леката атлетика тръгнаха и най-големите скандали.

РУСАФ има забрана за участие в международни спортни събития от 2015-а насам, когато доклад, упълномощен от Световната антидопингова агенция (УАДА), откри доказателства за масов допинг в спорта. Лекоатлетическият съюз по интегритет (АИЮ) в сряда призова за изхвърлянето на РУСАФ от ИААФ, след като окачестви като "тотална липса на разкаяние" реакцията й на дълъг списък с антидопингови нарушения.

АИЮ, независимият съюз, създаден от Световната лекоатлетическа федерация през 2017, за да се справя с всички проблеми, свързани с интегритета, временно наказа седем души, включително и президента на федерацията Дмитрий Шляхтин в разследване, свързано с нарушения за местонахождението, извършени от високия скачач Данил Лисенко, за които се твърди, че са били възпрепятствани от официалните лица.

Припомняме, че вчера Руската лекоатлетическа федерация заяви, че ще продължи борбата да докаже своята невинност. "Руската федерация не е съгласна с обвиненията, направени от Борда на АИЮ, защото са неоснователни и недоказани. Руската федерация възнамерява да запази своята невинност и обмисля всички възможни законови мерки, за да защити позицията си и интересите на своите атлети", обявиха от федерацията.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови