В атлетиката въвеждат ограничения за високотехнологични обувки

OFFNews 02 февруари 2020 в 11:58 3972 0

Световната лекоатлетическа федерация (ИААФ) обяви значителни промени на своите правила в петък, които ще изключат някои варианти на обувките за бягане на Nike Vaporfly и ще въведе стриктни ограничения за технологията, развита за всички бъдещи обувки, използвани в елитните състезания.

Управляващото звено на спорта заяви, че с незабавен ефект обувките за писта не трябва да са с подметки не по-дебели от 40 мм и да не съдържат повече от една твърда, закрепена пластинка.

Обувките Vaporfly, използвани от Елиуд Кипчоге при неофициалното му слизане под два часа на маратона във Виена и от неговата сънародничка Бригид Косгей, която счупи световния рекорд при жените, са съдържали тройни въглеродни пластини.

Според новите правила, от 30 април всяка обувка, използвана в състезание, трябва да е налична за публиката от четири месеца – това означава, че те ще могат да използват модели на Найк на големи състезания само при съответното заплащане.

След преразглеждане от Световната федерация се стигна до заключение, че новата технология може да осигури предимство при представянето и може да предизвика опасения относно интегритета на спорта, като препоръча допълнително проучване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови