5 зловредни мита за Чарлз Менсън

Теодор Спасов 29 декември 2017 в 10:25 7836 0

Чарлз Менсън

Чарлз Менсън, който почина на 19 ноември тази година, е един от най-известните престъпници в света. В края на 60-те години на 20-ти век той е лидер на култа „Семейството на Менсън“, в който вербува самотни и наивни млади хора. Взима ги под крилото си като членове на неговото „семейство“ и ги превръща много от тях в убийци. Неговите последователи (повечето от които жени) извършват серия от жестоки убийства в района на Лос Анджелис през 1969 г. През 1971 г. Менсън е обвинен за подбудителството на убийствата на 9 души, сред които е и съпругата на популярния режисьор Роман Полански. Менсън е вярвал, че така може да предизвика расова война, мислейки си, че обществото ще обвини цветнокожите за ритуалните убийства. 

След неговата присъда образът му се комерсиализира. Много музиканти правят кавъри на негови песни. Песни на Менсън, точно такива, каквито са, са записвани от Guns N’ Roses, Мерилин Менсън, GG Алън и от други. Името на популярната рок банда Мерилин Менсън е съставено от неговото фамилно име и първото на актрисата Мерилин Монро. Образът му излиза на кориците на популярни списания, а заглавията му някак дори го героизират. 

Тази комерсиализация на неговия образ води до възникването на митове за личността на Менсън, някои от които доказано не са верни. Но те се възродиха и се представяха като истина в много медии непосредствено след неговата смърт.

Мит 1: Чарлз Менсън не е бил луд

Един от митовете е, че Чарлз Менсън не е бил луд човек, а дори напротив – бил е „напълно с всичкия си“. Авторът на най-продаваната биография на Менсън твърди, че „той е бил ужасен човек и най-страшното нещо за него е, че той никога не е бил луд“. Той казва още, че „Чарлз Менсън винаги е знаел какво прави”. Вероятно този мит помага за комерсиализирането на образа. Но истината е друга. Менсън е бил диагностициран с шизофрения и параноидно разстройство. Поради антисоциалното му поведение и нестабилно му умствено състояние му е отказано изслушване в съда за 12-и път през 2012 г. Тогава той е на 77 години и е ясно, че шансът му да бъде освободен от затвора, докато все още жив, е минимален.

По препоръка на психиатър, още при първото му вкарване зад решетките в началото на 50-те години, той е преместен в специален затвор, като там е бил признат за „опасен“, „агресивен“ и „антисоциален“. Тогава той е осъден за кражби и въоръжени обири.

Мит 2: Чарлз Менсън е имал нормален живот преди да създаде „семейството“

Образът на Менсън се героизира дотам, че тъмното му минало е малко известно. Истината е, че през целия си живот се е занимавал с грабежи, обири и сводничество. Крадял е коли, обирал е магазини за хранителни стоки и дори казино още на 13-годишна възраст.

При едно от бягствата си от училище за проблемни младежи в Индиана Менсън краде кола и обира десетки бензиностанции по пътя си към Калифорния.

Влиза за първи път в затвора още преди да е навършил 18-годишна възраст. Втората си присъда получава през 1959 г., когато се опитва да осребри откраднат чек. По същото време той е сводник на 16-годишно момиче. В тези институции и затвори той е тормозен и се научава да тормози.

Мит 3: Чарлз Менсън е бил с много високо IQ

Сред често разпространяваните митове е този, че Чарлз Менсън е бил с особено висок коефициент на интелигентност. Според IQ тест, проведен му в затвора на 16-годишна възраст, неговият коефициент на интелигентност е 109, т.е. малко над средния. Пет години по-късно, когато е на 21 години, IQ-то му е вече 121. Вторият резултат се смята за „нормално висок“. Тоест, макар и коефициентът на интелигентност на Менсън да е над средния, в никакъв случай той не може да бъде определен като високо интелигентен.

Мит 4: Доживотната му присъда е несправедлива

Сред популярните митове за Менсън е, че е осъден несправедливо, тъй като не е участвал пряко в нито едно от 9-те извършени от „семейството“ му убийства. Но макар и наистина да не е доказано прякото му участие в тежките престъпления, тъкмо Менсън е техният реален организатор и подбудител.

След излежаването на втората си присъда Менсън се чувства отхвърлен от обществото и иска да се почувства победител. Опитва се да стори това, асоциирайки се с „превъзходството на бялата раса“. Менсън вярва, че трябва да предизвика расова война, която трябва да започне през лятото на 1969 г.

През 60-те години Менсън формира култа, отговорен за 9-те убийства в Лос Анджелис. Вербува към „семейството“ си самотни и податливи на манипулациите му тийнейджъри, предимно момичета.

Култът на Менсън не е свързан само с 9-те убийства, които инспирира с идеята, че чрез тях ще може да предизвика възникването на расова война. Членове на „Семейството на Менсън“ са отговорни за най-различни престъпления, физически нападения, грабежи и дори за опит за убийство на американския президент Джералд Форд в Сакраменто, Калифорния, през 1975 г.

Мит 5: Чарлз Менсън е имал трудно детство

Самият Менсън често спекулира, твърдейки, че е имал трудно детство. Но той често е хващан в лъжа, преувеличавайки някои факти. Твърди, че майка му е била проститутка, но хора, които са я познавали, отричат това. Негова сестра казва, че откакто помни Менсън, той винаги е спекулирал и лъжел всички. Често си е съчинявал истории, с които е манипулирал околните.
„Менсън е много добър в манипулирането на медиите и обществото“, твърди авторът на неговата биография. Но в същото време той е много търсен от медиите, като 10 години след влизането му в затвора с доживотна присъда той вече е дал 4 интервюта.

***
След смъртта му на 19 ноември 2017 г. митовете за Менсън отново предизвикаха широко медийно отразяване по целия свят. Дали обаче възраждането на тези митове не е зловредно, още повече предвид факта, че и без това многократно е бил героизиран?

Най-важното
Всички новини