99-годишен ветеран от войната привлече над £1.4 млн. за битката срещу Covid-19

OFFNews 14 април 2020 в 18:58 8549 0

99-годишен ветеран от Втората световна война привлече повече от £1.4 милиона, за да помогне за борбата с коронавируса във Великобритания. Целта на Том Мур била далеч, далеч по-скромна. Искал да събере 1000 паунда и да ги дари на NHS Charities Together. В замяна трудноподвижният възрастен господин обещал на потенциалните си дарители да направи 100 обиколки на градината си до четвъртък, ходейки с помощта на проходилка. Сега вдъхновеният ветеран казва, че няма да спре да ходи, докато не направи още 100 обиколки, пише Би Би Си.

От NHS Charities Together, подпомагащи здравната система на страната и доброволците, включени в грижата за заразените с Covid-19, казват, че постъпката на Мур е "наистина вдъхновяваща и смиряваща".

Повече от 75 000 души по света откликват и даряват пари за неговата страница за набиране на средствата от началото на инициативата му в края на миналата седмица.

Мур започва инициативата, за да благодари на "великолепния" състав на националната здравна система, който му е помогнал в лечението от рак и когато чупи тазобедрена става. Надява се да може да извърви 100-те обиколки на 25-те метра около градината си в селото, където живее, преди 100-тния си рожден ден, който е в края на месеца.

Когато средствата надминават 1 милион британски лири Капитан Том - както е прозвището му - казва, че случващото се е "почти невероятно". "Когато си помислите за кого е всичко това - всички тези смели и превъзходни лекари и медицински сестри, които имаме - мисля, че те заслужават всяко пени и се надявам да съберем повече за тях".

Главният изпълнителен директор на благотворителната организация Ели Ортън казва, че е вдъхновена и смирена от това, което Капитан Том е постигнал. "Благодаря Ви, че сте вдъхновение и модел за подражание" - казва тя.

Средствата, събрани от него и други хора за благотворителната организация, се изразходват за пакети, осигуряващи качествена почивка и възстановяване на персонала, електронни устройства, които позволяват на пациентите в болниците да останат свързани с близките си, както и за групи от общностите, които оказват подкрепа на пациентите, след като те бъдат изписани от болниците.

Мур е роден в град Кили, Западен Йоркшир, Англия. Учи за инженер, преди да се присъедини към армията за Втората световна война, където се издига до капитан и служи в Индия и Бирма.

Сега той прави обиколки на градината си всеки ден, за да може да достигне обещаните 100, а след това обещава да продължи.

"Нека продължим и нека помним, че нещата ще се подобрят. Имали сме проблеми и преди - и сме ги преодолели, всички ще преодолеем и това" - насърчава хората Капитан Том.

Изпълни ли обещанието си Капитан Том и колко дарения привлече? Вижте тук.

Най-важното
Всички новини