Арита Франклин - кралицата на соул музиката

OFFNews 16 август 2018 в 20:46 5674 0

Арита Франклин имаше един от най-разпознаваемите гласове в историята на популярната музика.

В 50-годишната си кариера тя има 20 албума, попаднали в американския Топ 10, и 18 награди "Грами", а влиятелното списание "Роулинг Стоун" я обяви за най-добрата певица на всички времена, пише Би Би Си.

Арита Луис Франклин е родена в Мемфис, Тенеси, на 25 март 1942 година в семейството на баптистки свещеник и госпел певица. 

Когато Арита Франклин е на 6 години, семейството ѝ се мести в Детройт, където тя започва да ходи на уроци по пиано и да свири в църквата, в която баща ѝ е свещеник.

Серия извънбрачни връзки на баща ѝ водят в крайна сметка до раздялата на родителите ѝ, като майка ѝ се мести в Бъфало, където умира от инфаркт на 34 години. 

Баща ѝ става много популярна фигура сред цветнокожите в Детройт, а църквата му - притегателен център за много музиканти, с които се запознава и младата Арита Франклин. 

Бъдещата музикална легенда записва първия си албум едва на 14 години. По това време тя вече е майка - роден е първият ѝ син Клерънс. 

Вторият ѝ син Едуард се ражда две години по-късно. Франклин обаче успява да продължи кариерата си, тъй като нейната баба ѝ помага за отглеждането на момчетата. 

Междувременно талантът ѝ не остава незабелязан. Редица продуценти ѝ предлагат договор, но тя се спира на звукозаписното студио "Колумбия". През 1960 г. излиза и албумът Today I Sing the Blues.

"Колумбия" обаче не успява да покаже целия ѝ потенциал и тя успява да достигне само веднъж до американския Топ 40. 

Така Франклин се мести в "Атлантик рекърдс" през 1966 г. Първият ѝ сингъл в новото студио - I Never Loved a Man (The Way I Love You) се оказва нейният голям пробив на музикалната сцена. Вторият ѝ сингъл в студиото Respect се превръща в може би най-известната ѝ песен. Тя достига до номер 1 в американските класации и до Топ 10 във Великобритания.

Песента се превръща в химн за феминисткото движение в САЩ и печели на Франклин две награди "Грами". 

През 1967 година тя има още три песни, които достигат до американския Топ 10, сред които е и (You Make Me Feel Like) A Natural Woman.

По това време седемгодишният ѝ брак с мениджъра ѝ Тед Уайт започва да се разпада. Смята се, че Франклин започва да пие и през 1969 е арестувана за нарушаване на реда. Междувременно баща ѝ е домакин на конференция за черни сепаратистки групи, в рамките на която при сблъсъци с органите на реда загива един полицай, а няколко души са ранени. 

Франклин продължава да пуска хитове, сред които Don't Play That Song, Call Me, Bridge Over Troubled Water и Spanish Harlem, но се разочарова все повече от "Атлантик", което влага силите си в нова звезда - Робърта Флак. 

През 1978 г. излиза албумът ѝ Diva, който се опитва да се възползва от популярността на диското и се оказва провал. Това е и последният ѝ албум, издаден от "Атлантик".

Година по-късно бащата на Арита Франклин е прострелян по време на обир в дома му в Детройт и остава в кома до смъртта си през 1984 г.

Участието на Франклин във филма от 1980 г. The Blues Brothers дава на кариерата ѝ силен тласък, а сингълът от албума след подписването на договора с "Ариста" Jump to It е първата ѝ песен в американския Топ 40 в последните 6 годни.

Вторият албум с новото студио Who's Zoomin' Who? е първият ѝ платинен албум. Сред песните в албума са хитовете Freeway of Love и Sisters Are Doin' It for Themselves.

Следващият ѝ албум затвърждава успеха ѝ. Той включва хитовете Jimmy Lee и дуета с Джордж Майкъл I Knew You Were Waiting (for Me).

Кариерата ѝ обаче достига отново застой. Тя се завръща към госпела с албума One Lord, One Faith, One Baptism, който получава много добри отзиви от критиците и ѝ печели награда "Грами", но успява да се впише добре в класациите.

Следващият албум Through the Storm отново не постига голяма популярност въпреки дуета с Елтън Джон.

През 1987 година Арита Франклин става първата жена, която е включена в Стената на славата на рок анд рола, а през 1994 г. получава "Грами" за цялостен принос. Кариерата ѝ обаче е в застой. 

Тя продължава да записва песни, но без особен успех. 

През 2003 г. отваря свое звукозаписно студио - "Арита рекърдс", но така и не успява да пусне нито един албум. 

През 2009 г. тя пее на инаугурацията на Барак Обама. 

Здравето ѝ в последните години се влоши. През 2010 г. тя беше диагностицирана с рак. Година по-късно певицата беше оперирана, след което отмени редица концерти по здравословни причини. 

През 2013 г. обаче се завърна с концерт в Детройт, след който стартира голямо турне. 

През 2017 г. тя обяви, че се оттегля от активна концертна дейност. Звездата отмени няколко концерта тази година заради здравословни проблеми. През март Франклин трябваше да изнесе концерт по повод рождения си ден, но той също не се състоя.

Преди дни близките ѝ обявиха, че е сериозно болна и семейството ѝ се събира, за да си вземе последно сбогом с нея в болница в Детройт. 

Най-важното
Всички новини