Да изплетеш дом, да съградиш магия

Традициите, които децата ни заслужават да имат

Зарина Василева 18 февруари 2020 в 15:00 5648 0

Живеем технологично и бързо. Виждаме целия свят в ръцете си, още преди да сме погледнали към изгрева. Всеки ден влагаме ново познание и скачаме още по-далече в бъдещето. И колкото по-бързо и уверено се движим напред, толкова по-силно имаме нужда от поглед назад – към онези утешителни и целителни традиции, както ги нарича Нарине Абгарян, чието спазване е отличителна черта на всяко цивилизовано общество.

Традициите са онези малки оазиси, които ни връщат в безбрежността на детството и в уюта на спомените. Карат ни да се чувстваме топло, сгушено и сигурно. От къщите ни създават домове, а от талантите ни - магия.

Затова и ентусиазираните хора от сдружение "Нишан" и от Творчески център на калоферската дантела при НЧ "Христо Ботев - 1869" са се посветили на традициите и тяхното вплитане в модерното ни ежедневие.

Искаме българските традиции и обичаи да са познати, достъпни и представени достоверно. Посветили сме се на създаване на съвременни подходи и методи за опознаване и най-вече изживяване на традиционното. Гордеем се с един от последните ни проекти "Българският фолклор в анимация", в който деца създават стоп кадър анимация на тема традиции, по този начин свързваме българското традиционното знание с дигитални изкуства.

Така описват дейността си от сдружение Нишан и представят новата си идея: "Традиционен дом" - сглобяема образователна играчка за деца 6+. Тя представя екстериор и интериор на българска традиционна къща от 19 век, заедно с традиционните обитатели – семейство и домашни животни. Играчката ще бъде посветена на конкретна етнографска област и ще включва архитектурни детайли, както и интериор, двор и облекло на жителите, принадлежащи към съответната област.

Традиционната ни култура е интересна за децата, само трябва да бъде представена по близък и интригуващ за тях начин – любопитна, съвременна и едновременно с това да разказва истории за старите времена, убедени са от „Нишан“.

Отново дом, но този път на калоферската дантела, градят от едноименния творчески център към НЧ "Христо Ботев - 1869".

Творчески център на калоферската дантела беше създаден, за да бъде дом на дантелата, да я показва и да разказва на хората нейната дълга и любопитна история, пълна с възходи и спадове. Да развива това ефирно изкуство и някой ден, то отново да се превърне в поминък на града ни, споделят от Центъра и са убедени, че магичният свят на дантелата променя същността на човека.

Калоферската дантела има прелюбопитна история, чиито нишки се преплитат с българската история след освобождението и която ни дава пример как можем да бъдем обединени и да работим заедно с една цел. Как можем да впрегнем общи усилия и да постигаме върхове (не много често срещано в днешни времена). Но освен минало, ние мислим, че тази „бяла магия“ има и настояще и бъдеще като съвременно изкуство и то непременно трябва да съществува в 21ви век и да направим всичко възможно да му приляга, категорични са от екипа и допълват, че ги очакват много нови и вълнуващи предизвикателства.

Тази година ще бъдем партньори по организация на фестивал на дантелата в Лепоглава, както и ни предстои посещение на такива фестивали в Португалия и Словакия, както и домакинството на 21-ви празник на калоферската дантела в Калофер на 15-и август 2020г.

А с трудностите се справят, благодарение на  подкрепата от постоянните доброволци, от неформална група СедянкаТа, от община Карлово, от Български център за нестопанско право и всички приятели и съмишленици на каузата. 

Сдружение "Нишан" и Творчески център на калоферската дантела при НЧ "Христо Ботев - 1869" са финалисти в конкурса „Най-добър бизнес план на НПО“, част от програмата „Предприемачество за нестопански организации“ 2019/2020 на Български център за нестопанско право (БЦНП).

Участието в програмата е изключително ценно за организациите. За сдружение "Нишан" социалното предприемачество е любопитен микс - бизнес с кауза, което дава възможност на организации, в основата, на чиято дейност стои идеята за промяна, да монетизират труда и усилията си, да вършат работата си добре чрез един допълнителен паричен ресурс. Програмата позволява на всички да се включват и да подкрепят дадена кауза, да застанат зад нея и да покажат, че са съпричастни и то получавайки съответния продукт/услуга в замяна, както това се случва в платформата Дарпазар.

За да съществува светът по-добър, отколкото е бил преди малко, трябва ние хората да работим за това във всеки миг. Всяко нещо, което правим да има кауза и полезно взаимодействие с другите около нас, допълват от Творчески център на калоферската дантела.

Церемонията по награждаване на победителите в конкурса „Най-добър бизнес план на НПО“ 2020 г. се провежда на първия ден от станалия също традиционен Базар „Малкото е много“. Едно специално събитие, което на 22 и 23 февруари ще събере в Сердика център 14 социални предприятия от България и техните продукти с кауза, защото малкото добро е достатъчно, за да предизвика много промени. Ако влагаме по малко любов във всичко, което правим тя ще се множи в сърцата на хората, убедени са от сдружение „Нишан“ и Творчески център на калоферската дантела.

Този материал е част от проект „Граждански Хъбове в университети: активизиране на гражданската енергия в подкрепа на гражданските организации“ (ACF/61), изпълняван от Български център за нестопанско право с партньорството на фондация „ОФФ Медия“ и финансиран от Фонд Активни граждани България (https://www.activecitizensfund.bg/) по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021.

Най-важното
Всички новини