Дядо владика на само 35 години

Милена Дойчева 29 октомври 2013 в 01:53 33017 12

Епископ Антоний
Епископ Антоний

Светият Синод на Българската Православна Църква единодушно избра един млад човек за свое лице в Европа. Това е 35-годишният Константийски епископ Антоний. Той вече ще се титулува Западно- и Средноевропейски митрополит. Официалното обръщение към него ще е Ваше Високопреосвещенство, но вероятно повечето от хората в неговата епархия ще го наричат „дядо”. И това няма да бъде обикновено фамилиарничене, защото за служението си като епископ Антоний си е заслужил уважението на всички вярващи, за които се е грижил.

Вероятно някои столичани още помнят Живко Михалев (светското му име), който беше част от великолепното клиросно пеене в столичния храм „Успение Богородично” в кв. Малашевци. Роденият на 17 януари 1978 г. в Стара Загора Живко завършва първоначално Пловдивската духовна семинария „Св. св. Кирил и Методий”, а по-късно и Богословският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Постриган е за монах в Клисурския манастир, където приема името Антоний. По-късно става ефимерий и преподавател в Пловдивската семинария и след това протосингел на Пловдивския митрополит Николай. Именно той му поверява отговорното служение на викариен епископ, отговарящ за Смолянския регион.

За това време се разказва интересен случай, за възрастна жена от региона, която доста скептично приела идването на младия епископ в Родопите. Но думите, които апостол Павел пише до апостол Тимотей „Никой да не презира младостта ти, но бъди образец за верните в слово, поведение, любов, дух, вяра и чистота” се сбъдват и над младия владика. Съвсем скоро възрастната жена сама отива при него да му поиска прошка, за това, че се е усъмнила в способностите му заради годините му.

Особено се прочува в Смолян с работата си с младите хора и децата. В едно свое интервю за сайта „Двери на Православието” епископ Антоний казва: „Първата и основна грешка, която се допуска при преподаване на вярата, е да представяме Бог като наказващ съдия: не прави това, защото ще ти се случи това, не прави онова, за да не те постигне друго... А всъщност трябва да е обратното, да възпитаме децата така, че да вършат всичко от любов към Бога. Да се стараят да живеят така, че да не предадат Бога, да не предадат Неговата любов и доверие в тях. Затова трябва да учим децата, че Бог е любов, че Той приема всички и обича всички”.

Идването му в планинския регион е своеобразен свеж полъх. Църквите започват да се пълнят с хора и духовният живот разцъфтява. И когато Светият Синод го праща за викарий на митрополита на Западна и Средна Европа Симеон дори Общинският съвет на Смолян изпраща решение от свое заседание с молба до патриарх Максим да им оставят Антоний.

На практика досега епископ Антоний движеше повечето дела на болния митрополит Симеон в Европа. Новите му енориаши зад граница го обикнаха както и тези в Смолян. На епархийските избори там той събра най-много гласове. Самият владика разказва, че служението му в чужбина освен пастирските качества изисква и голяма доза дипломатичност. По всичко личи, че той я притежава.

„Изпращаме ви във Вашия епархийски център с искрена обич и увереност, че всякога ще пребъдвате в страх Божий, крепка вяра и себеотвержена любов”, пожела му веднага след избора българският патриарх Неофит. В отговор новият митрополит произнесе изключително смирено благодарствено слово, което завърши с думите: „Вседушевно моля Господа да ме научи да служа и действам така, че да мога да донеса радост и утеха в богодаруваната ми Западно- и Средноевропейска епархия. Нека служението ми като митрополит да бъде не за да угаждам на човеци, а на Бога, Който изпитва сърцата ни”.

Все още две епархии в България очакват своя нов митрополит – Варненската и Русенската. Епархийските избори в морската столица са насрочени за 17 ноември, а на 24-ти се очаква Светият Синод да избере новия Варненски и Великопреславски митрополит. В момента патриарх Неофит се грижи освен за Софийска и за Русенска епархия, за митрополит на която все още не е насрочена дата за избори.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

900

12

stix

22.03 2024 в 09:28

Микеланжело Боунароти е на 24 години когато завършва своята Пиета!А Антоний законно ли е избран?Законно.Млад,умен,начетен мъж,различаващ се и визуално от другите владици до един с наднормено тегло от луканки и филе "елена".