Джена Тергел, оцеляла в 4 концентрационни лагера и грижила се за Ане Франк, издъхна на 95 г.

OFFNews 09 юни 2018 в 14:30 14542 0

Преживялата четири концентрационни лагера по времето на Холокоста и грижила се за болната Ане Франк Джена Тергел издъхна на 95 години.

Джена Тергел е родена в Краков, Полша, през 1923 година. Тя е най-малкото от 9 деца в семейството и губи по-голямата част от близките си след германското нахлуване на 1 септември 1939 г., което въвлича страната във Втората световна война. Семейството не успява да замине при роднините си в Америка, защото градът е окупиран мълниеносно. 

Две години по-късно Джена е отведена в гето в Краков с майка си и четирима братя и сестри. Носят торба с картофи и малко брашно.

Един от братята ѝ е застрелян от германски офицер, втори успява да избяга и никой никога не го вижда повече.

После местят нея и оцелелите от семейството ѝ в лагера в Плашов, Краков. Там сестра ѝ и съпругът ѝ са застреляни, когато ги хващат да изнасят тайно храна. След това оцелелите са накарани да извървят разстоянието до Аушвиц-Биркенау през зимата на 1944 г.

През януари 1945 г. тя и майка ѝ прекарват четири седмици в друг лагер - Бухенвалд, преди да бъде отведена от товарен влак в Берген-Белзен. Там работи в болницата, където се грижи за умиращата от тиф 15-годишна Ане Франк, чийто дневник по-късно е публикуван.

На 15 април 1945 г. Британската армия освобождава затворените в Берген-Белзен. Сред освободителите е Норман Тургел, за когото Гена се омъжва шест месеца след запознанството им. В деня на сватбата Джена е облечена в рокля, направена от британски армейски парашут, която сега е изложена в музей в Лондон. Затова я наричат и Булката от Белзен.

През 1987 г. Тургел публикува историята си в книга ("I light a candle").

"Джена посвети живота си, за да споделя свидетелството си в стотици хиляди училища в страната. Историята ѝ е трудна за слушане и трудна за разказване, но никой, който я е чул, няма да я забрави. Един лъч светлина си отиде днес и никога няма да бъде заменен", каза Карън Полок, изпълнителен директор на Holocaust Education Trust пред в. "Guardian".

Тя неуморно споделя историята си, за да е сигурна, че ужасите на Холокоста никога няма да бъдат забравени.

Най-важното
Всички новини