Футболистът, който проговори свободно на френски, след като излезе от кома

OFFNews 02 юни 2020 в 13:24 16000 0

Британски футболист-аматьор се събуди от кома, говорейки свободно на френски език. Историята му разказва Би Би Си.

Рони Къртис се събужда в болницата, без да знае къде се намира и как е попаднал там. Не помни, че в миналото си е бил обещаващ нападател в юношеската лига към академията на Манчестър Юнайтед. Не помни и счупените таз, лакът, нито знае, че е имал мозъчен кръвоизлив. Но когато очите му се отварят, той проговаря свободно на френски - език, който някога е учил в училище, но отдавна не практикува.

Футболистът говори толкова плавно и с толкова съвършена интонация, че медицинска сестра пита баща му от коя част на Франция е Къртис. Перфектният му говор на френски език продължава само при първия разговор и, подобно на сън, способността му да говори френски изчезва бързо.

"Чувайки моя френски, баща ми започна да изследва откъде идва нашия род", казва Къртис. Връщането на лентата до 1800 година показало, че семейството произхожда от Нормандия, Северозападна Франция.

Освен с необяснимото владеене на френски Къртис се събужда от комата с убеждението, че е 10-годишен. Всъщност е на 22. За това свидетелстват и въпросите към майка му за семейното им куче - починало години по-рано. Друга странност е убеждението му, че не е Къртис, а холивудският актьор Матю Макконъхи. Обяснявал на всички, че трябва да се върне към снимките за следващия си филм. Гледал се в огледалото и не осъзнавал кой е.

Преди катастрофата Къртис играе футбол в полупрофесионалната лига и учи психология. Днес той не помни нито пътното произшествие, нито как точно е станало. А става следното: през август 2012 г., докато пътува служебно 22-годишният тогава Къртис катастрофира и е поставен в изкуствена кома. Инцидентът става близо до Тамуърт. Микробусът му се блъска странично в камион, преобръща се и го удрят други пет коли. На пожарникарите отнема 40 минути, за да го извадят. Контузиите са толкова тежки, че трябва да бъде поставен в изкуствена кома. Остава в това състояние шест дни в болница "Кралица Елизабет". Семейството му не вярва, че ще се възстанови напълно, че ще проходи и проговори. Но го стабилизират и местят в близката болница "Мозели Хол", която осигурява специализирана рехабилитация след мозъчна травма.

Катастрофата не е първото голямо препятствие в живота на Къртис. Когато е 7-годишен му поставят диагнозата септицемия и лекари му дават шанс за живот 50:50. Заради това прекарва шест седмици в отделението за менингит в детската болница в Бирмингам.

Септицемия е медицинско състояние, което се характеризира с наличие на множество активно делящи се бактерии в кръвта. В резултат на това възниква системен отговор, водещ до органна дисфункция. Заболяването често е фатално. Възниква в резултат на имунен отговор, предизвикан от инфекция (най-често бактериална). Първичната инфекция може да бъде локализирана в белите дробове, мозъка, пикочния тракт, кожата и коремните органи. Симптомите са висока температура (до 39-40° С), ускорен пулс, учестено дишане, ускорена сърдечна дейност. В крайната фаза температурата рязко се понижава, а пулсът и дишането продължават да се ускоряват. Септицемията може да доведе септични пневмонии, ендокардит, миокардит, кръвотечения и анемичен синдром, тромбоемболии, пиелонефрит и др. При тежък сепсис възниква органна дисфункция поради недостатъчно кръвоснабдяване. Може да бъдат засегнати мозъкът, сърцето, костите. Често пъти състоянието се развива изключително бързо, което го прави трудно за овладяване с антибиотици и други лекарства. Потенциални усложнения са респираторен дистрес синдром – остра дихателна недостатъчност и септичен шок – животозастрашаващо понижение на кръвното налягане.

Единствената последица за Къртис от болестта е леко и временно влошаване на зрението. "Аз бях единственото дете там, което не загуби крайник", разказва Къртис и добавя, че му се е наложило да носи очила една година и нищо повече, а лекарите не могат да повярват.

Скоро след бързото му възстановяване Къртис започва да се откроява като спортна натура и семейството му - запалени фенове на футболния Бирмингам Сити - го насърчават. Поканен е да тренира в Бирмингам на 11-годишна възраст, но се отказва. На 13 г., по време на турнир, е забелязан от агент на Манчестър Юнайтед, след което започва да пътува до базата на Юнайтед - Карингтън. Малко по-късно Къртис се отказва, защото казва, че все още не е готов да се премести в Манчестър, да остави родителите и приятелите си. Постигнато е споразумение, което се позволява на тийнейджъра да се присъедини към академията в клуба в Мидлендс, а Юнайтед запазва възможността да го вземе обратно по-късно. 

Къртис е изписан от болница през ноември 2012 г. Прикован е за инвалидна количка и е трябва да записва всяко свое движение на всеки 15 минути - например, че си е изял обяда. "Вероятно съм изписал две книги, с това което съм правил", казва той днес.

След изписването си Къртис е убеден, че трудно ще се върне към нормалния си живот, защото не може да прави елементарни неща, като дори да се облече. Но успява да се възстанови напълно за година и се връща в полупрофесионалната лига. Казва, че лекарите са били в шок - та той дори не е накуцвал! Посъветвали го да не играе повече футбол, за да избегне евентуален удар в главата, но той не ги послушал.

Най-важното
Всички новини