Изгряваща звезда в разследващата журналистика и писателка: коя е убитата Лайра Маккий

През 2016 г. сп. Forbes я определя като едно от най-значимите лица в медиите на възраст под 30 г. Днес светът осъжда убийството ѝ

OFFNews 19 април 2019 в 15:13 10681 0

Убийството на журналистка в Северна Ирландия предизвика сериозен отзвук, включително у Европейската комисия и министър-председателят на Великобритания Тереза Мей, която го определя като "шокиращо и наистина безсмислено" и изразява дълбоките си съболезнования на семейството, приятелите и колегите на застреляната тази нощ 29-годишна Лайра Маккий. Републиканци дисиденти влизат в сблъсъци със силите на реда по време на полицейски претърсвания, а Лайла е в епицентъра на събитията, които отразява като журналист. Простреляна е и е изведена с полицейски автомобил, по-късно издъхва. ЕК осъди насилието в Северна Ирландия и убийството на журналистката.

Снимка: http://www.irishnews.com

Коя е Лайра Маккий?

29-годишната Маккий става известна през 2014 г. след публикация в блог, озаглавена "Писмо до 14-годишното ми аз", в която разказва за трудностите, през които минава един тийнейджър гей. Пет години по-късно по писмото ѝ е заснет кратък филм, а тя подписва договор с издателската къща Faber & Faber за две книги, пише ирландското издание на в. Independent.

През 2016 г. тя е включена в списъка на сп. Forbes с 30-та най-обещаващи журналисти на възраст под 30 години, заради нейната страст да изследва в дълбочина теми, до които останалите не се докосват.

"Ангели със сини лица" е последната ѝ книга, в която тя разказва за неприключилото разследване за убийството на политика Робърт Брадфорд в Белфаст на 14 ноември 1981 г. от ИРА. Книгата излиза от печат през 2018 г. Следващата - "Изгубените момчета" - трябваше да бъде публикувана от Faber&Faber следващата година.

Книгата, в която авторката е определена като "изгряваща звезда в разследващата журналистика", се съсредоточава в историята на Томас Спенс и Джон Роджърс. Двете момчета от Белфаст - на 11 и 13 г. - са видени за последно на 26 ноември 1976 г. Напускат домовете си, за да отидат на занятията в училището си за деца със специални потребности. Двамата живеят близо до спирката на автобуса, който трябва да вземе децата за училище. Но когато шофьорът спира там, за да вземе всички ученици, двете момчета не са там. Ясно е само, че каквото и да се е случило, е станало за секунди. И до днес, над четири десетилетия по-късно, семействата не знаят какво е станало с децата. 

Лайра израства на Клифтънвил роуд, където е най-опасния район на Белфаст - зоната, в която има повече жертви на квадратен метър, отколкото в която и да е друга част на града по време на конфликтите в Северна Ирландия през 20-и век. С работата си цели да покаже травмите, които войната нанася не само върху съвременниците на конфликтите, но и върху следващите поколения.

Най-важното
Всички новини
X

Подкастът на OFFNews