Как след публикуване на мемета може да се окажеш екстремист в Русия

OFFNews | 26 август 2018 в 12:30 | 7302 |5

Публикуването на мемета в социалните мрежи е забавно и не може да навреди на никого. Не на това мнение обаче е млада жена, която е изправена пред съда в Русия именно за това, а обвинението срещу нея е в екстремизъм.

23-годишната Мария Мотузная е от град Барнаул в Сибир. 

Нейното име става популярно в последните седмици, след като решава да разкаже на света през Туитър как се е оказала в списъка на Русия с екстремисти и терористи. 

"Здравейте, казвам се Маша, на 23 години съм и съм екстремист", написа младата рускиня. 

В общо около 20 поста тя обяснява как е обвинена през май за това, че "обижда хора" със сатиричните мемета, които публикува в профила си в най-голямата социална мрежа в Русия ВКонтакте. 

Делото на Мария ще бъде гледано на 28 август, като тя може да получи до 6 години в затвора по обвинение в използване на реч на омразата и обида срещу чувствата на религиозните хора.

Мария признава, че е публикувала мемета с религиозна тематика, но ги е приела просто за забавни картинки. На едно от меметата монахини пушат цигари, а надписът гласи: "Давай по-бързо, докато Бог го няма". 

Друго меме пък изобразява африкански деца с празни чинии в ръце, а надписът гласи: "Черният хумор е като храната - не е за всички". 

Когато разбира за първи път, че срещу нея тече разследване, тя не повярвала и решила, че е шега.

"Честно, когато за първи път ми показаха заповедта за обиск, се изсмях и попитах: "Вие сериозно ли?". Помислих, че сигурно приятелите ми се шегуват с мен", разказва Мария пред Би Би Си.

Когато е отведена от полицията за разпит, ѝ казват, че ако се признае за виновна, ще получи за наказание общественополезен труд. "Подписах всичко, вярвайки на нашата страхотна полиция", казва младата жена. 

"Не мога да повярвам, че това, което се случва, е истина. Все едно някой всеки момент ще ми каже, че всичко е шега", допълва тя.

Случващото се с нея обаче в никакъв случай не е шега. След като историята ѝ става популярна, се оказва, че още поне двама души от града на Мария са разследвани за екстремизъм по същите обвинения.

Случаите с другите двама са идентични с този на Мария. Двамата също са публикували мемета в социалната мрежа и след това са обвинени в екстремизъм и са заплашени от затвор. 

Разследването срещу единия от тях - 19-годишния Даниил Маркин, продължава вече повече от година. Едно от меметата, които той публикува, изобразява Джон Сноу от "Игра на тронове" като Исус. 

В социалната мрежа той пише, че вече една година се страхува да заспи вечер, защото си мисли, че ще дойдат да го приберат на сутринта. 

Разследванията срещу Мария и Даниил започват след оплаквания срещу тях от едни и същи две момичета, които твърдят, че религиозните им чувства са били наранени от публикуваните мемета. Двете момичета вече са изтрили профилите си в социалната мрежа. 

Другият обвинен в публикуването на мемета е 38-годишният Андрей Шашерин. Обвиненията срещу него са заради мемета, осмиващи свещеници и руския патриарх Кирил.

Андрей е обвинен в това, че "дискредитира лидерството на Руската патриаршия". 

Той също признава, че е подписал самопризнания, защото не е искал да отиде в затвора. 

Андрей също е включен в руския списък с екстремисти, което върви ръка за ръка със сериозни ограничения, включително за това как да използва банковата си сметка. Сега той може да тегли до 10 000 рубли (около 127 евро) на месец от сметката си. 

Някои руски медии започнаха да се шегуват, че град Барнаул се превръща в "естремистката столица" на Русия. Други обаче предупредиха, че случващото се с Мария, Андрей и Даниил започва да се превръща в тенденция. 

Според международната организация за защита на човешките права Агора само през 2017 година пред съда са изправени 411 души заради действията им в социалните мрежи. За сравнение - година по-рано броят на тези случаи е 298.

Тъй като в руския закон терминът "естремизъм" е с много широко значение, полицията може лесно да отправя такива обвинения, обясняват от организацията. Като екстремизъм може да се тълкува всичко от политически некоректно изказване в интернет до публикации, които обиждат някоя религиозна или етническа група, обижда държавни служители или полицаи.

Така в последните години руските правоохранителни органи са открили нарушения в това законодателство в публикуване на мемета, коментари, споделяне и харесване на определени постове и дори публикуване на исторически снимки. 

Именно системата обвинява и Мария за случващото се с нея. 

Правозащитните организации сочат и друг проблем - ВКонтакте винаги предава на полицията поисканата информация без съдебна заповед. 

Социалната мрежа е решила да направи промени в правилата си, като позволи на потребителите да правят профилите си скрити. 

След критиките срещу ВКонтакте руският интернет гигант Mail.ru Group, притежаващ социалната мрежа, поиска хората, обвинени заради постове в интернет, да бъдат освободени.

Самата Мария не е особено оптимистично настроена към исканията за оттегляне на обвиненията, но е категорична, че ако това се случи, ще напусне Русия. 

"Ще опитам да се махна оттук, защото няма начин тук да водя вече нормален живот".

Препоръчани материали
Koilo

Рейтинг : 1134

05.09 2018 в 14:37 5
+ 0
- 0
А баджак медиите (както с основание ги нарича неуважаемия Бареков) ще коментирате ли защо в западна Европа ако с подобни мемета се подиграваш а хомосексуалистите, те чака също член от наказателния кодекс?
И така, ако трябва да преценя кое е по-важно - честта на нечий г@з или религиозните чувства на някого, за мен религиозните чувства на хората заслужават повече защита от закона. Но това е въпрос на ценности. За баджак медиите г@зът безусловно е по-важен.
Gosho Petrov

Рейтинг : 1000

03.09 2018 в 14:52 4
+ 1
- 1
До сотозериевеич
Чиба руско ватенко, подлога рубладжийска.
sottozero

Рейтинг : 21370

27.08 2018 в 14:21 3
+ 1
- 11

До 2

Чиба,плъх селски!
+ 1
- 1
Е, Сотозеро, изкара си и днес честно трийсете сребърника /не знам колко са в московски рубли/. ...
sottozero

Рейтинг : 21370

26.08 2018 в 15:04 1
+ 1
- 11


Мдааа, също като в големите западни "демокрации", които обявяват всичко което не им изнася за фалшиви нивини, намеса в избори и прочие.
Те затова Сноудън и Асанж са принудени да се крият от двмократите вече десетилетие.