Канадски пастор разказа за дните си в трудов лагер в Северна Корея

OFFNews 15 август 2017 в 13:14 11090 8

Снимка CNN

Пасторът по време на интервю за CNN през 2016 г., в което той съобщи, че е единственият затворник в своя трудов лагер, получава медицински грижи и се храни редовно.

Канадският пастор Йон Су Лим бе освободен от затвор в Северна Корея, където бе осъден на смърт, а впоследствие присъдата му бе смекчена до доживотна. След множество дипломатически усилия и 31 месеца в затвора, съдът в Северна Корея обяви, че освобождава Су Лим по хуманитарни причини, тъй като здравето му е сериозно застрашено.

Дни след като бе освободен, пасторът се появи в черен костюм и късо подстригана коса в презвитерианската си църква в Мисасога, щата Онтарио. Обръщайки се към паството, той сподели, че му е било трудно да прецени кога и как ще завърши неговото изпитание, предаде Си Ен Ен.

62-годишният Лим бе задържан в Северна Корея през февруари 2015 г. и освободен миналата седмица. Осъден е на доживотен затвор заради тежки престъпления срещу държавата. В затвора здравето му се влошава, губи около една-трета от теглото си и е приеман четири пъти в болница.

Пред паството си проповедникът разказа за невероятната самота в затвора. "От първия до последния ми ден там се храних общо 2757 пъти изолиран, съвсем сам", каза той.

Лим трябвало да работи изключително тежък физически труд шест дни в седмицата - например да копае дупки метър на метър във вледенена почва за засаждане на дървета. "Земята бе ужасно твърда, отнемаше ми два дни да изкопая една дупка. Гърбът ми се потеше, а ръцете и краката ми бяха бяха измръзнали", спомня си той. Карали го и да разбива заледени въглищни блокове. През летните месеци работел на открито под парещото слънце.

Пасторът каза, че не е знаел кога ще бъде освободен. Разбрал това 15 минути преди да напусне затвора. Убеден е, че канадското му гражданство е изиграло ключова роля в освобождаването му, както и в промяната на първоначално издадената му смъртна присъда.

Година след като бе затворен, пасторът даде интервю за Си Ен Ен от Пхенян, в което каза, че е единственият затворник в трудовия лагер и че получава медицинска помощ и се храни три пъти дневно.

Лим бе арестуван В Северна Корея след над сто посещения в страната, свързани с религиозната му дейност. Според семейството му в резултат на усилията му от името на Светлата корейска презвитерианска църква, която ръководи от 1986 г., са били отворени сиропиталище, ясла и старчески дом в севернокорейския град Расън.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12094

8

дони

17.08 2017 в 11:18

Да бе, балкански, гледам тълпи от туристи са се запътили да се порадват на светлия лик на ким и да похапнат сочна трева, любувайки се на празните небостъргачи, построени под лозунга "кипи безмислен труд". То бива леви убеждения, бива заблуда, ама чак такива глупости да ръсите на стари години е смешно!

10538

2

Black Hex

15.08 2017 в 16:11

Така е, това са долни инсинуации и този не е никакъв пастор, а най-обикновен провалил се канадски разузнавач. Трябвало е да го сготвят на свинско с кимчи, но се направили на хуманисти и го пуснали.