Колко струва ЦЕРН? По едно капучино на човек за цяла година

Дните ми са необикновени, а откриването на нова частица е най-вълнуващото нещо за един учен, сподели Фабиола Джианоти на среща с ученици от НПМГ

Невена Илиева 24 март 2017 в 17:04 8598 0

"Финансирането от страна на държавите, участващи в проекта на ЦЕРН, е колкото едно капучино на човек на година. Аз изпих капучиното си тази сутрин, така че се отчетох", пошегува се пред български ученици в НПМГ изпълнителният директор на ЦЕРН Фабиола Джианоти. 

Джианоти е в България за редовното заседание на Европейския комитет за бъдещи ускорители, чийто домакин е Министерството на образованието и науката. Наред с разговорите с български държавници, тя не пропусна да се срещне и с ученици от Националната природо-математическа гимназия в София.

Срещата им беше снощи, в препълнената най-вече с ученици актова зала на НПМГ. И встъпителната ù презентация за ЦЕНР, и последвалия разговор с гимназистите бяха само на английски език, без превод.

Началото на най-голямата в света лаборатория по физика на елементарните частици е поставено през 1953 г. Тогава в Париж 12 държави подписват споразумението за създаването на ЦЕРН, разказа Джианоти, която сподели и че започнала да се занимава с физика, "защото бях много любопитна как работи природата".

Сега Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) със седалище в Женева, Швейцария, включва 22 страни, а България заема достойно място в нея. 2800 български ученици и близо 600 български учители са минали през обучения на ЦЕРН за последните 6 години.

"Учените в ЦЕРН са предимно млади - средната им възраст е 27 години, част от тях са под 25 години", разказа Джианоти и видимо впечатли младите умове на България.

Откриването на Хигс бозона (съществуването му е доказано и потвърдено официално от ЦЕРН на 14 март 2013 г.) благодарение на Големият андронен ускорител (LHC) бе сред най-любопитните теми за учениците.

Всъщност именно Джианоти има водеща роля за откриването на Хигс бозона като един от ръководителите на експеримента с LHC. Тя е и една от най-влиятелните жени в света за 2011 г., според класацията на британския вестник "Гардиън". Тя е и личност на 2012 г. година в класацията на сп. "Тайм".

"Кое беше най-вълнуващото нещо от работата Ви в откриването на Хигс бозона?", попита ученик. "Няма нищо по-вълнуващо за един учен да види една нова частица, която излиза наяве. Това е фантастично, - отговори Джианоти. - Това е една различна частица, специална и различна от останалите, открити досега."

Джианоти с ученик от НПМГ. Зад нея, в сивия костюм, е доц. Леандър Литов - един от българските учени, които работят н ЦЕРН от години.

Какво е ежедневието на генералния директор на ЦЕРН, поинтересува се друг гимназист.

"Дните ми са необикновени, - засмя се тя. - Аз трябва да реша как ще използваме по най-добрия начин бюджета на ЦЕРН - това капучино на година на всеки гражданин на страните членки на проекта. Всеки ден е различен, всеки ден поднася нови проблеми, а работата на физика е да решава проблеми - за бюджета, за науката, за международните отношения."

Пълният график на Джианоти не позволи много дълга среща - след 30-ина минути дойде време за финала ù, за който учениците, облечени в български носии, показаха на гостенката си как се танцуват български народни танци.

Джианоти има срещи президента Румен Радев, с премиера проф. Огнян Герджиков, с председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски, с ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков. По време на заседание на Европейския комитет за бъдещи ускорители в София с домакин МОН пък стана ясно, це ЦЕРН ще направи мониторинг на състоянието на българската физика на ядрото и на елементарните частици. Ще бъде оценявано и участието на български учени и научни организации в изследванията на организацията. С просветния министър Денков Джианоти обсъдила две идеи - за бизнес инкубатор в "София Тех Парк" с технологии, развити в ЦЕРН, и за построяването на център с адронен ускорител, който да се използва за медицински цели и научни изследвания.

Снимки: НПМГ

Най-важното
Всички новини