Ксения Собчак - журналистката и светска лъвица, която стана опонент на Путин

Вероника Шербанова 19 октомври 2017 в 15:50 8612 4

Опозиционната журналистка и телевизионна водеща Ксения Собчак обяви вчера решението си да се кандидатира за президентските избори в Русия през март 2018 г.

Въпреки че за такава възможност се заговори още преди месец и предизвика критиките на опозиционера Алексей Навални, Собчак отказа да заяви категорично плановете си. Те станаха ясни вчера, като се изясни и каква ще е стратегията на Собчак - да събере протестния вот, като даде право на хората да гласуват "срещу всички". 

Ксения Собчак е дъщеря на бившия кмет на Санкт Петербург (1991-1996) Анатолий Собчак, който е близък на руския президент Путин.

Путин е съветник на Собчак от май 1990, когато той е председател на Ленинския градски съвет на народните депутати. След като Собчак става кмет година по-късно, Путин става председател на Комисията по външни връзки на кметството, а от 1993 г. при пътувания Собчак го оставя за свой заместник. Малко по-късно Путин става първи зам.-председател на правителството на Санкт Петербург, а по време на изборите за губернатор през 1996 г. на практика е шеф на предизборния щаб на Собчак.

Ксения Собчак е известна като водеща на редица телевизионни предавания, сред които риалити шоуто „Дом – 2“, предаването „Кой иска да стане милионер“ (руският вариант на „Стани богат“), „Последний герой - 6“ (руският вариант на Survivor), „Топ модел по руски“ и др. В момента тя работи и по документален филм за баща си, за който е интервюирала и Путин.

Ксения Собчак често присъства в медиите като „светска лъвица“.

Тя започва често да се включва в антиправителствени прояви през 2011 г. Участва в митинга срещу фалшификацията на изборите през декември 2011 г. и в акциите след избирането на Путин за президент през март 2012 г.

Собчак е един от лидерите на „Марша на милионите“ през май същата година заедно с Алексей Навални и Борис Немцов, когато десетки хиляди протестираха срещу Путин, а стотици бяха арестувани от полицията.

Нейният дом и домовете на останалите лидери на протеста бяха обискирани, а Собчак се оплака по-късно от унизително отношение от полицаите, които не са й позволили дори да се облече по време на акцията.

Близките до властта руски медии акцентираха тогава върху факта, че при обиска в дома на Собчак са открити 1,5 милиона евро. Телевизионната водеща коментира, че годишният ѝ доход надхвърля 2 милиона евро и сама има правото да избира къде да съхранява парите си.

По време на Майдана в Украйна Собчак заяви, че в Донбас се сражават части на руската армия. Освен това тя директно обвини прокремълски журналисти в Украйна в блюдолизничество и сервилни въпроси към Путин.

След убийството на Борис Немцов в края на февруари 2015 г. Ксения Собчак разказа как непознат на улицата ѝ е казал, че тя е следващата.

На изхода на центъра за правата на човека "Сахаров" стояхме с главния редактор на радиостанция "Эхо Москвы" Алексей Венедиктов. Говорихме си за Борис (Немцов). Пристигна човек: "Да си знаете - Вие сте следващата, Ксения", написа тогава в Twitter телевизионната водеща.

За възможно участие на Собчак в президентските избори догодина се заговори през септември. Тя не отрече съобщенията в медиите, но посочи, че искат да я дискредитират със слуховете, че преди това ще иска разрешението на Путин.

Тогава журналистката беше критикувана и от опозиционера Алексей Навални, който я нарече „карикатурен либерален кандидат и спойлър с човекоядски възгледи на демократ от началото на 90-те“. В отговор Собчак го обвини в лицемерие, призиви за несъгласувани акции и разкол в опозицията.

Собчак обяви официално намерението си да се кандидатира за президент в сряда, като посочи, че с кандидатурата си предоставя възможност за избирателите, гласувайки за нея, да дадат гласа си в полето „гласувам срещу всички“.

Пред телевизия „Дождь“ Собчак потвърди, че е информирала Путин за решението си още по време на снимките на документалния филм за баща си.

„Срещнах се с Путин, защото той беше един от хората, които интервюирах за моя баща... Тогава вече бях взела решение, вече знаех какво ще направя. Владимир Владимирович е свързан с моето семейство още от времето на Санкт Петербург, затова сметнах за правилно да му кажа, че съм взела такова решение“, каза Собчак.

По думите ѝ Путин отговорил, че „всеки човек има правото да взема свои решения и е длъжен да носи отговорност за тях“. „Не останах с впечатлението, че му хареса това, което казах“, допълни тя.

Тя посочи, че е готова да се оттегли, ако Навални бъде допуснат да се кандидатира за президент, защото не иска да разбива единния демократичен фронт. Преди дни централната избирателна комисия обяви, че опозиционерът няма да може да се кандидатира, защото има влязла в сила условна присъда, затова ще може да се включи в избори едва след 2028 г.

„Не излизам срещу неговата позиция. Смятам, че това, което прави, е много важно за страната“, заяви Собчак за опозиционера.

„Задачата ми на тези избори не е да си правя пиар, защото имам огромен рейтинг, а да обясня на хората, че имат възможност да гласуват „срещу всички“, каза тя.

След като вчера водещата обяви, че се включва в кандидатпрезидентската надпревара, днес РИА Новости извади проучване за нея от 2015 г., според което тя е много добре известна на руснаците, но отношението към нея е отрицателно.

Според проучване на руския национален център за анализ на общественото мнение от 2015 г. 95% от анкетираните са обявили, че са чували за нея, но 60% от тях са посочили, че имат отрицателно мнение за нея. Положително пък се оказало мнението едва на 21%.

Според политолозите Собчак надали ще събере огромно количество гласове. Очаква се тя да успее да привлече вота на младежите и на опозиционно настроените руснаци.

С нейно участие кандидатпрезидентската кампания определено ще е доста по-ярка и интересна.

Всички очакват катеогрична победа на Путин, макар че той дори не е обявил все още дали ще се кандидатира за президент. Така или иначе, ако Собчак успее да събере по-голямо количество протестен вот, това определено няма да представи победата на Путин в добра светлина.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

4

поп Дръвчо

07.11 2017 в 12:40

Имах съмнителното удоволствие да изгледам едно ТВ предаване с този стълб на руската политическа опозиция.

Стефане, подценяваш Венета Райкова.

23293

3

Стефан

20.10 2017 в 12:04

Т.е., ти смяташ, че примерно венета райкова, е достоен кандидат за президент? Понеже това е местния аналог на "журналистката".

23293

1

Стефан

19.10 2017 в 22:37

Парцалена кукла НЕ МОЖЕ да е "опонент" на Путин.