Лошо, лошо. Доста лошо. Какво очаква музикантите в Русия, които осъдиха войната

OFFNews 16 юни 2022 в 12:35 9897 1

Манижа

Снимка ТАСС

Миналата година Манижа представи Русия на "Евровизия", а сега концертите й са отменени.

Само през последните седмици няколко артисти, които се обявиха срещу войната с Украйна, бяха принудени да отменят свои изяви в Русия. Би Би Си разговаря с тях за възгледите им за свободата на изкуството в сегашната ситуация и за това как виждат бъдещето си.

Останалите в Русия музиканти, които не подкрепят действията на Кремъл, изпитват все по-големи затруднения да свирят. Дори едно черно каре от 24 февруари в Instagram е достатъчно, за да попадне дадена група в черния списък - музикантите са убедени, че такъв списък съществува и че на групите в него редовно се пречи да свирят.

Такъв черен квадрат е публикуван в Instagram от певицата Манижа, която представи Русия на миналогодишния песенен конкурс "Евровизия".

"Седях на ъгъла на леглото си и плачех. Плача, защото това не е моят избор. Настоящите събития са против моята воля, против волята на семейството ми, вярвам, че са против волята на нашите народи", пише тя.

През последните няколко седмици Манижа отмени две фестивални участия, включително това на "Стереолето" в Санкт Петербург.

"Според организаторите на фестивала те са получили обаждания и заплахи. И това не е първото подобно "дисквалифициране" от програмата на фестивала през последния месец. Преди това имаше "Самфест" в Самара с подобен сценарий", беше официалният коментар на певицата до различни медии.

Организаторите на "Стереолето" не са отговорили към момента на запитването на Би Би Си. Не са били отправяни заплахи или оказван натиск, заявяват от администрацията на Самфест и добавят, че поддържат топли и приятелски отношения с Манижа от много години и нямат конфликт.

Няма право да подкрепя военни конфликти

Представителят на певицата Сергей Яковлев е убеден, че отлагането на концерта е свързано с "глобалната миротворческа позиция" на Манижа - руска певица от таджикски произход, която напуска Таджикистан заедно с родителите си по време на гражданската война през 90-те години на миналия век.

"Манижа е посланик на добра воля на Върховния комисариат на ООН за бежанците, чийто устав гласи, че никой посланик няма право да подкрепя военни конфликти и въоръжени действия на която и да е страна", заяви нейният говорител.

През есента на 2021 г. Манижа и майка й правят фондация SILSILA в Русия. Фондацията работи с жертви на домашно насилие, мигранти и бежанци, а вече и с бежанци от Украйна. Сега певицата организира безплатни концерти за персонала и подопечните на други фондации в Русия.

През март Манижа пусна видеоклип към песента си Soldier, в която се пее, че войникът е съпруг и баща, а не играчка в чужди ръце. Тя пише песента, когато е на 19 г., както се вижда от видеоклипа. Но това не е от значение за противниците на певицата. Поддръжниците на войната - особено крайно десните активисти - призоваха за отмяна на концерта й в "Стереолето".

В интернет бяха разпространени призиви да се пишат писма до Министерството на вътрешните работи с искане певицата да бъде подведена по нов наказателен член за дискредитиране на руската армия.

Владислав Поздняков, основател на онлайн движението "Мъжка държава", приветства отмяната на концерта. Консервативното движение редовно провежда интернет тормоз срещу феминистки, ЛГБТ хора и всички, които смята за неруси. През октомври м.г. областният съд в Нижни Новгород обяви "Мъжка държава" за екстремистко и забрани дейността му в Русия.

Представителят на Манижа Яковлев нарича всичко това кибертормоз.

Това не е първият случай на подобен онлайн тормоз над певицата. Миналата година, когато Манижа отиде на конкурса "Евровизия" от името на Русия с песента "Рускиня", тя също беше атакувана от националистически и ксенофобски позиции.

"Манижа е таджикска русофобка, която дискредитира образа на руската жена" - така нейният представител разказва за общия тон на този скандал. - Сега има нов обрат в същия дискурс. Позицията на коментаторите е: или подкрепяйте (политиките на Русия), или напуснете. Не оставайте в Русия, не печелете пари тук, дори ако ги харчите за благотворителност и поддържане на фондацията.

Манижа неведнъж е заявявала, че все пак възнамерява да остане в Русия.

Стихия, която музикантите не могат да преодолеят

Няколко групи са оттеглени от Excellent FEST в Санкт Петербург, включително Kis-Kis, които също направиха антивоенно изявление през февруари. Отмяната на концертите става известна само три дни преди фестивала.

Дори концертът на Anacondaz, които трябваше да бъдат хедлайнери в единия от двата дни, беше отменен. Малко преди това - през април, групата отмени няколко концерта в региони, включително Кострома, Нижневартовск и Сургут. Концертите в Новосибирск, Курск и Рязан бяха отложени за есента - също не по тяхна инициатива. Организаторите на фестивала пишат, че "по независещи от тях причини" концертите няма да се състоят.

Групите не посочват причини за отмяната. "Спомняте ли си как беше написано официалното заключение по случая със смъртта на туристите в Дятловския проход? "Причината за смъртта на туристите е природна сила, която те не са успели да преодолеят." Нещо подобно има и тук. Сила на природата, която музикантите и организаторите на концертите не успяха да преодолеят", подсмихват се вокалистите на Anacondaz Сергей Карамушкин и Артьом Хорев.

Музикантите от Anacondaz Сергей Карамушкин и Артьом Хорев.

Anacondaz пишат, наред с други неща, и прочувствени социални песни. През 2021 г. те издават песента "Go Away" със следните стихове: "Като се замисля, вече никой няма нужда от крал. Бяхме заедно по-дълго, отколкото ни беше необходимо за двадесет години. Съжалявам, става дума за теб и е време да се разделим".

Вера Мусаелян, вокалистка на групата АлоеВера, пее за любов, а не за политика, но и тя смята, че е попаднала в черния списък. В началото на юни тя, както и Манижа, е отстранена от фестивала "Стереолето".

Отменянето на концерти на АлоеВера започна много преди войната, преди година и половина, когато Мусаелян изнесе концерт в подкрепа на арестувания Алексей Навални. По това време тя е съпруга на друг опозиционен политик - Иля Яшин. Певицата смята, че като й пречат да изнася концерти, властите се опитват да окажат натиск и върху съпруга й.

Психически притиснат от несигурността

След 24 февруари АлоеВера отменя не само фестивала, но и самостоятелните си концерти в Москва и Санкт Петербург. Това лишава творците от препитание, казва Вера Мусаелян.

"Моите музиканти нямат работа", казва тя пред Би Би Си. - Когато сте ръководител на група, можете да имате рекламни и други приходи. А момчетата се занимаваха само с музика и останаха без работа. Няма възможност за плащане и теглене на пари от Patreon, нито от Apple Music. С други думи, санкциите отрязаха възможностите ни за приходи.

Вера Мусаелян иска да остане в Русия, докато може да прави това, което обича.

Бъдещите концерти също страдат от това: поради честите отменяния хората не купуват билети предварително, което означава, че музикантите нямат достатъчно пари, за да плащат за зали и за реклама.

"Радваме се, че поне успяхме да изнесем няколко концерта през април, включително най-големите в Москва и Санкт Петербург. Всички пари от тези концерти дадохме на фонда "Help Wanted" и на OVD-info (руските власти признаха този проект за "чуждестранен агент" - бел.ред.). Това вече е добре. Те са успели да направят нещо", коментират пред Би Би Си Сергей Карамушкин и Артьом Хорев. - В противен случай отмяната на концертите не е най-лошото нещо, което може да се случи. А от морална гледна точка тя е по-належаща от пълната несигурност. И ще преживеем отмяната на резервации. За добро или за лошо".

Вера Мусаелян също говори за несигурността. "В действията няма логика: това е най-разтърсващото и разочароващото. Ако ни кажат: "Край, повече не можете да изнасяте концерти", ще решим какво да правим: ще си съберем багажа, ще отидем да свирим в Таджикистан... И тъй като се намираме в спряно, несигурно състояние, това е много неприятно."

През годината и половина, в която се чувстваха "почти забранени", АлоеВера успяха да изнесат няколко концерта: понякога им разрешаваха да отидат в регионите, понякога ги отменяха в много градове, но в Москва всичко мина добре. Невъзможно е да се предположи накъде ще тръгне.

Една от свободите, които станаха недостъпни в Русия след началото на войната, е свободата да отидеш на концерт на любимия си изпълнител. Но Вера Мусаелян не е готова да отдели този проблем от много други. "Всичко, което се случва в момента, е неприемливо и ужасно, това е огромна трагедия, включително за гражданите на нашата страна. Четете за такива истории в книгите, в антиутопиите, и си мислите: е, авторът е полудял напълно. И да се разглеждат в детайли: о, Боже, те не позволяват да се изнасят концерти, о, Боже, те не позволяват да се използват нашите пари - тези малки неща няма възможност и сила да се обсъждат", каза тя.

Всички трябва да изживеем този живот по някакъв начин

Толкова много руски музиканти не могат да правят планове за бъдещето.

"Не смятахме емиграцията за форма на протест. Преценихме, че тук ще направим повече добро, отколкото там. А постоянната емиграция никога не сме разглеждали по принцип. Наистина ни харесва да живеем в Русия и не искаме да я напускаме. Несъмнено не можем да изключим такъв вариант сега: може да се окаже, че няма да има друг изход. Но ние вярваме в най-доброто", казват Карамушкин и Чорев от Anacondaz.

AлоеВера има планиран концерт в Москва през август, на който ще се прецени дали групата ще може да продължи да свири в Русия, или не. През лятото са планирани и представления в чужбина: преди пандемията, казва Вера Мусаелян, това е бил опит да разширят аудиторията си, а сега е опит да "направят нещо", тъй като не могат да го направят у дома. Тя казва, че все още живее в Русия и ще остане, ако може да работи тук.

"Ако се окаже, че изобщо не можем да изнасяме концерти, Москва губи стойността си за мен. Голяма трагедия е да не можеш да правиш нещо свое", казва певицата пред Би Би Си.

Много руски музиканти, които не са съгласни с политиката на страната, са принудени да напуснат.

"Не мога да ви забавлявам, докато хората умират", казва например рапърът Oxxymiron, след като отменя всички свои концерти в Русия на 24 февруари. Сега той и някои негови съмишленици изнасят антивоенни концерти в чужбина, като дават печалбата си в помощ на Украйна.

Рапърът Noize MC, вписан в регистъра на медийните агенти FACE, певицата Monetochka, групите Pornofilms и Nervy изнасят концерти в Европа и между песните произнасят антивоенни речи.

На тези, които са останали в Русия, им е трудно. Дмитрий Кузнецов, лидерът на "Елизиум", записва през април видеоклип, в който се извинява за антивоенния концерт в Москва: на екрана зад гърба на музикантите е изобразен пацифистки символ, а на сцената виси бяло, синьо и бяло знаме. Оттогава групата не изнася концерти.

Последната изява трябваше да се състои по време на икономическия форум в Санкт Петербург, но прокремълските телеграфни канали разкритикуваха идеята и я отмениха.

Лидерът на ДДТ Юрий Шевчук имаше административен случай: на концерта той заяви, че "Родината не е дупето на президента, което трябва да се бърше и целува постоянно. А предаването на Борис Гребеншчиков е свалено от ефир по радио "Наше". Той осъди руската инвазия в Украйна от самото начало.

В същото време Вера Мусаелян не губи надежда. "Сега чета книги за хора, които са оцелели в концентрационен лагер. Ужасно е, когато страната ти създава такава ситуация, че се налага да се вдъхновяваш от книги за концентрационен лагер", казва певицата. - Но не мисля, че всичко ще бъде ужасно и всички ще умрем: сигурна съм, че ще има живот и творчество, защото всяка криза ражда много творци, силно изкуство.

"Всички трябва да изживеем този живот по някакъв начин и съм сигурна, че ще намерим начин да го изживеем добре, да бъдем щастливи и да творим", завършва певицата.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

1

dolivo

22.07 2022 в 16:36

тъжна работа

ако е пич Путин, ще почне да плаща за партиотични песнички от всякакви жанрове, не само духова музика

но той се изрива от всичко свободомислещо или инакомислещо

всякаква култура се затрива в Русия
 
X

Да помогнем на украинските деца!