Майка на 7 деца и министър на отбраната: коя е Урсула фон дер Лайен

OFFNews 03 юли 2019 в 12:26 16206 0

Снимка Bundeswehr/Hannemann

Името на Урсула фон дер Лайен не се обсъждаше в началото на преговорите на европейските лидери като най-добрият вариант за наследник на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Но след като компромисните предложения бяха отхвърлени, министърът на отбраната на Германия излезе на преден план като номинацията на страната за поста. Ако бъде утвърдена от парламента Урсула фон дер Лайен би станала първата жена начело на Комисията и нейните правомощия ще се простират до предлагане на нови европейски закони, прилагане на правилата на блока и управление на търговски сделки.

Коя е Урсула фон дер Лайен?

Родена е в Брюксел. Семейството ѝ се мести от Германия в Белгия, когато тя е 13-годишна. Следва икономика в Лондонско училище по икономика и политически науки и медицина в Хановер, преди да влезе в политиката.

Като близка сътрудничка на канцлера Ангела Меркел, Урсула е член на консервативния Християндемократически съюз на Меркел от 2005 г.

60-годишната Урсула фон дер Лайен е майка на седем деца - нещо крайно необичайно за страна, където средно на жена се падат по 1.59 деца.

Възприемат я като твърд привърженик на интеграцията, подкрепящ близкото военно сътрудничество в Европейския съюз, който по-рано тази година подчерта "потенциала на Европа да се обедини и насърчава мира".

Назначението ѝ за министър на отбраната на Германия през 2013 г. беше неочаквано и последвано от тримесечни преговори в коалицията между Християндемократичния съюз и Германска социалдемократическа партия. Оттогава нататък тя бързо натрупа популярност сред германското общество. Като министър на отбраната в най-индустриализираната и най-гъсто населената страна в Европейския съюз, тя настоява Германия да увеличи военното си участие в НАТО.

Все пак нейният мандат на министерския пост не е лишен от неуспехи.

През последните години бяха публикувани истории, които изведоха на преден план недостатъци на германските въоръжени сили - от неработещи подводници и самолети до липсата на персонал.

Доклад от миналата година подчертава недостатъците, като подчертава, че пречат "драматично" на бойната готовност на Германия. Посочва, че към края на 2017 г. не са на разположение подводници и големи транспортни самолети.

Миналата седмица два германски изтребителя се сблъскаха във въздуха при военно учение в Североизточна Германия и единият пилот загина.

Проблемите не спират дотук. Въпреки че на назначението на фон дер Лайен се гледаше като на ново начало за германското отбранително министерство, миналата година сама тя беше разпитвана в рамките на разследване за финансови нередности. Под въпрос бяха поставени договори с консултанти, които стрували милиони евро. По-късно тя призна, че са били допуснати редица грешки във връзка с договорите и че ще бъдат приложени нови мерки, за да не се случи отново подобно нещо.

Най-важното
Всички новини