Момичето, което избяга от Саудитска Арабия в Канада с помощта на социалните мрежи

OFFNews 15 януари 2019 в 12:01 12000 0

Снимка Twitter

Историята на 18-годишно момиче, което избяга от Саудитска Арабия и успя да получи бежански статут в Канада с помощта на социалните мрежи, трогна много хора по света през последните дни и за пореден път повдигна въпроса за ограниченията, на които са подложени саудитките. 

18-годишната Рахаф Мохамед ал Кунун се барикадира в хотелска стая в Тайланд и отказа да я напусне, докато не получи бежански статут, като организира кампания в своя подкрепя в социалните мрежи. 

Тя пристигнала на 5 януари в Банкок от Кувейт, където била със семейството си и където жените могат да напускат страната без нужда от позволение на роднина мъж. Оттам момичето трябвало да лети за Австралия и нямало намерение да остава в Тайланд. На летището обаче е задържана. 

На следващия ден тайландските власти обявиха, че ще я депортират, защото не е изпълнила изискванията за получаване на виза за страната. Според тях тя не е имала обратен билет или австралийска виза.

Кунун обаче е категорична, че има билет за Австралия и австралийска виза. По думите ѝ при слизането от самолета я е посрещнал саудитски дипломат, който ѝ взел паспорта.

Саудитското посолство в Банкок пък коментира, че Саудитска Арабия няма пълномощия да задържа Кунун на летището и тя е била спряна от тайландските власти за нарушение на закона. 

За да не бъде депортирана, Рахаф се заключи в стаята си в хотела на летището и започна да публикува постове в социалните мрежи, призоваващи за подкрепа. Тя дала достъп до акаунта си в Туитър и на своя приятелка, ако с нея се случи нещо.

"Разказах своята история и публикувах снимки в социалните мрежи, което разгневи баща ми. В страната си нямам възможност нито да работя, нито да уча. Искам да съм свободна, искам да уча и работа по свой избор", заяви тя.

Момичето обаче обясни, че се е отказало от исляма и ако се върне в Саудитска Арабия, ще бъде убита от роднините си.

Пред "Хюман райтс уоч" тя разказа, че е била бита и заплашвана с убийство от свои роднини мъже, които я държали затворена в стаята ѝ половин година, защото си отрязала косата.

Смяна на религията се разглежда в Саудитска Арабия като вероотстъпничество. Съгласно законодателството на страната това престъпление се наказва със смърт. В родината си Рахаф може да бъде обвинена и в тероризъм - за нарушение на този закон се смятат много различни действия, включително нанасяне на ущърб на имиджа на страната, нарушение на обществения ред и "призив за атеистично мислене във всякаква форма".

Жена, която не слуша своя настойник мъж може да бъде арестувана и за "непокорност". При задържане полицията няма да освободи жената, докато настойникът не дойде да я вземе, дори да не ѝ бъдат повдигнати обвинения.

Рахаф се обърна към властите на Канада, САЩ, Австралия и Великобритания с молба да ѝ предоставят убежище и поиска да се срещне с представители на ООН. 

С молбата ѝ за убежище се зае Върховният комисар за бежанците на ООН. В крайна сметка Канада се съгласи да ѝ предостави убежище.

"В Канада винаги недвусмислено сме заявявали, че ще отстояваме правата на човека и правата на жените по целия свят. Когато ООН се обърна към нас с молба да предоставим убежище на Кунун, ние дадохме съгласие", съобщи премиерът на страната Джъстин Трюдо.

Най-важното
Всички новини