Най-дълго управлявалият кмет напуска поста си

OFFNews 22 юни 2017 в 21:41 15540 0

Данчо Димитров - кметът, управлявал по-дълго самоковското село Долни Окол, отколкото Тодор Живков - България, излиза в пенсия.

Кметът на Самоков Владимир Георгиев решил да прекрати договора на наместника, пише местният вестник "Приятел", пред който Георгиев потвърдил.

Бай Данчо е роден през 1933 година. Управлява селото и при Живков, и в демокрацията - от 1959 година до ден-днешен, вече 58 години. Вестникът дори пише, че е най-дълго управлявалият в цял свят - твърдение, чиято достоверност не се наемаме да коментираме. Със сигурност обаче той е най-дълго управлявалият кмет в България.

Димитров се е явявал на избори повече от 10 пъти. И всеки път получавал доверието на съселяните - взимал между 70 и 90 на сто от гласовете. Горд е от това. През 2011-а се поколебал дали да се яви, но имал много работа за довършване и се решил.

"Имаше известно колебание, защото нищо лесно няма на този свят. Рано или късно ще трябва да приключим тази кариера, но съм свикнал да работя, а и има обекти, които не знам дали ще ги реализираме. Ако не ги доведем до край, поне ще са започнати и нека следващите поколения да ги продължат", казва той пред БГНЕС тогава.

Сега бай Данчо, вече в 80-те си години, ще остави многото проекти на бъдещия си наследник.

Най-важното
Всички новини