Неофициално: Зам. вътрешен министър ще е човек, заради когото Борисов напусна МВР

Юлиан Христов | 25 януари 2017 в 13:22209944
Неофициално: Зам. вътрешен министър ще е човек, заради когото Борисов напусна МВР
Неофициално: Зам. вътрешен министър ще е човек, заради когото Борисов напусна МВР

Човек, заради когото Бойко Борисов напусна МВР като главен секретар, ще е най-вероятният зам. вътрешен министър в служебното правителство на Огнян Герджиков. По неофициална информация на OFFNews за заместник на Пламен Узунов в МВР ще бъде назначен Тоньо Железчев, който беше заместник на вътрешния министър Георги Петканов в правителството на НДСВ. 

През септември 2005 година Борисов напусна поста на главен секретар с мотивите, че има разминавания с политиката на хората от кабинета на покойния Петканов. Основното несъгласие на Борисов тогава е свързано с промените в Закона за МВР, които предвиждат нови правомощия на политическия състав на министерството, който е и значително раздут -  началник на кабинет, петима заместник-министри и съответните съветници и помощници. В същото време Борисов е оставен без заместник. 

Поредица от скандали бележат престоя на Борисов на поста главен секретар. Тогава неофициално се говори, че ключът към "мира" в МВР минава през оставката на заместниците на Петканов. Борисов не е съгласен с кадровата политика на зам.-министър Железчев, който преди да влезе в политиката е съдружник в адвокатската кантора на Петканов "Фактор Консулт". Подробност тук е, че в същата кантора съдружник е бил и Огнян Герджиков.

Тогава по предложение на Петканов за шеф на инспектората в МВР е назначен Цветан Димитров, който по това време е със спорна репутация и името му е свързвано с контакти с подземния свят. За шеф на личен състав пък е назначен Николай Николов, който по това време е пенсиониран служител на МВР. В същото време е отстранен шефът на архивите с аргумента, че е в пенсионна възраст, което обаче не се случило с шефа на кабинета на министъра, който също бил в пенсионна възраст. Именно с тези рокади не е съгласен Борисов. 

Железчев пък опонираше на Борисов за материалното състояние на полицаите. Тогава зам.-министърът отправя съвет към Борисов да покаже по-добри резултати в контрабандата, за да влязат повече пари за МВР. "Мисля, че сме му създали достатъчно условия, за да се бори ефективно с престъпността, в това число и с контрабандата", каза в интервю за bTV през 2002 г. Железчев.

Доскоро Железчев е бил член към Арбитражния съд на Българската стопанска камара. Председател на съда пък доскоро беше проф. Огнян Герджиков. 

Sledovatela

Рейтинг : 1005

27.01 2017 в 10:44 4
+ 0
- 0
Спорната репутация Цветан Димитров, уточнява ,че след срещи с лица от престъпния свят, те обикновено се превръщали в затворници над 100 бр.,няколко с най-тежкото наказание, около 450 дисциплинарно уволнени с голям брой от тях предадени на военна прокуратура. За тази си дейност е награден с боен орден ,,Червено знаме" с Указ на Държавния съвет, с медал ,,За заслуги за сигурността и обществения ред ", с два медала ,,За вярна служба",две парични награди от министър Димитър Стоянов, предсрочно повишен в полковник 1992 г.,отличник на МВР, почетен знак. Даван за пример във вестници:,,Професия-следовател"-1978 г., ,,В търсене на истината"-1982 г., ,,Един ден на следователя"-1984 г.Също така личен подарък, ловно куче от ген. Бойко Борисов, с когото и под ръководството на министър Петканов, в партньорство със ,,Скотланд ярд"-Лондон,успешно се изпълни проект за антикорупционна работа в МВР,с последващи добри резултати, описани много пъти от Слави Ангелов,Ани Заркова и други журналисти.
spirit оригиналът

Рейтинг : 15269

25.01 2017 в 15:38 3
+ 10
- 2
Денис позволете ми да не се съглася.Това правителство имаше огромно морално значение,че почва едно по-почтено в името на Народа управление,но явно пак по старому ще я караме.
А и каква е гаранцията ,че това правителство няма да стои и една година,я си представете патови резултати и избори до дупка.
Умен

Рейтинг : 15854

25.01 2017 в 14:35 2
+ 10
- 4
Aма Боко напусна МВР за да вреди повече с цяла партия. Не винете човечеца дал му тласък. Сега МВР е опраскато от същата Тиква.
Denis Rizanov

Рейтинг : 31304

25.01 2017 в 14:33 1
+ 0
- 1
Да организират изборите. Да ги проведат законно и прозрачно и после по живо, по здраво!
Това е основната задача на привременното президентско правителство. Ако разбира се няма други обструкции.
Ама пусто като се подлъгахте да хвалите събраните от кол и въже "министри" на плевелниев... Ми то си замина бе! А престанете. Всички тия са отишли там за 65-70 дни.
 
18761