Никола Рахнев, създател на „Гората.бг“: Най-важно е доброто, което оставяме след себе си

Василена Иванова 12 ноември 2019 в 10:06 10824 0

Снимка Гората.бг

„Надявам се хората да ме познават като добър човек“, казва Никола Рахнев, създателят на инициативата „Гората.бг“, който в началото на месеца бе определен от БНР за „Будител на 2019 година“.

Никола е на 36 години, а зад гърба си има огромен опит в сферата на продажбите, управлението, консултантски услуги, бизнес развитие и други. Това, с което обаче е най-разпознаваем, е именно създаването на най-голямата доброволческа инициатива за засаждане на нови гори и дървета в България. Към момента тя е подкрепена от над 100 000 души в социалните мрежи, а включилите се са около 50 000. Инициативата стартира през 2011 година, като осем години по-късно са засадени 625 000 нови дръвчета в България.

Срещаме се с Никола рано сутринта в натоварен за него период. Пием чай и разговаряме за доброто около нас. Той ми разказва за поредната кампания, в която ще подарят 100 000 медоносни дръвчета на пчелари от цяла България, и за цялата организация по процеса - от връзката с хората, през изпращането на дръвчетата, до засаждането.

Началото

„Идеята възникна през 2011 г. в търсене на възможности за използването на социалните мрежи за нещо добро. Съвпаднаха различни събития от моя живот в един конкретен ден, в който осъзнах, че се харчат много пари за реклама без тя да поражда реална стойност за света“, споделя Никола. Тогава той се намира в труден период, в който напуска сигурната си работа, на която е заемал ръководна позиция. Съвсем спонтанно и без план, решава да поеме по нов път, който след време го води до създаването на „Гората.бг“ и най-вече до добрия пример за обществото.

„Преди да се захвана с инициативата, винаги съм си представял, че животът ми ще се развие именно по корпоративния начин – работа, кариера, материални придобивки, семейство“, признава той. По думите му е много по-важно доброто, което оставяме след себе си.

„Обикновено ние, хората, се опитваме да разгънем материалното прекалено много в търсене на щастие. Всички сме равни в стремежа си да бъдем щастливи и здрави, но проблемът на съвременното ни общество е, че по-голямата част от хората търсят щастието в материалното“, споделя той.

„Не отричам факта, че човек трябва да иска повече от живота. Смятам, че трябва да правим най-доброто, на което сме способни във всяка една сфера и да разгърнем пълния си потенциал. Хубаво е да си успешен и богат, но и успехът, и богатството имат много измерения“, казва Никола и пояснява, че преследвайки само материалното, човек загуби възможността да бъде щастлив.

Така осъзнава, че инициативата е нещо, на което иска да се посвети. Разбира се, среща и много недоверчивост: „Ако се направи световно първенство по скептицизъм и недоверие, съм почти убеден, че България безусловно ще заеме първото място. Типично за нас е да подхождаме с недоверие, но аз не мога да се сърдя на никого за това. Народопсихологията ни е такава."

Именно другият аспект обаче - радостта в очите доброволците, го кара да бъде истински удовлетворен човек. „Няма как да си купиш с пари благодарността на хората и искреността на приятелствата, които създаваш. Това е безценно и няма как да бъде остойностено.“

Важно е какво оставяш след себе си

Говорим си, че всяко едно от посадените дръвчета от инициативата е като нейно дете. В този ред на мисли Никола има близо 625 000 дечица в цяла България, при които често се отбива, за да види как върви развитието им.

Да видиш как растат засадените от теб дървета си заслужава. „Всяка секунда, средства и енергия, които си дал, си струват. Бих казал, че хората притежаваме две истински ценни неща – здравето и времето“, споделя той. Казва, че можем да постигнем всичко, но никой не е успял да си купи време. „Времето ни е ограничен и ценен ресурс. Важно е къде го влагаме. В тази инициатива аз съм дал много време и винаги съм бил фокусиран. Радвам се, че мога и имам възможността да го направя именно за нещо, което истински си струва.“

Промяната е в ход

Говорим си за незаконната сеч, замърсяването и климатичните промени. Все пак Никола е оптимист.

„Вярвам, че обществото се променя много бързо. Новите идеи си проправят път с месеци. Ако преди десет години да мислиш за опазването на природата беше рядкост и се считаше за крайност, то днес тази тема стои в сърцата и душите на по-голямата част от населението“, разсъждава Рахнев.

Според него е въпрос на време хората да осъзнаят, че здравето ни зависи от самата природа и трябва да живеем в хармония с нея. „Не можем до безкрайност да изсичаме горите, да тровим природата и да бълваме пластмаси. Вярвам, че дърветата, които засаждаме днес, никога няма да бъдат изсечени“, изтъква Никола, добавяйки, че след години обществото ще осъзнае огромното значение на горите и дърветата и ще се секат само в необходими случаи.

Вярата в доброто

Дълбоко в себе си инициаторът на „Гората.бг“ винаги е знаел, че има много добри хора. Според него агресията често е породена от страховете, а хората най-често се притесняват, че не са достатъчно добри и няма да се справят с трудностите. Това не означава, че те не са добри.

„Когато инициативата се популяризира, започна да ме среща с все по-добри хора. В нашите събития се включват хора с много добри сърца“, споделя Никола. Самият той смята, че средата и битието определя съзнанието ни, а доброволческата инициатива го е докоснала до много повече добри сърца, отколкото той е смятал, че съществуват преди нея.

Той е убеден, че изминалите осем години са го научили да бъде по-добър, съпричастен и загрижен към природата, дърветата, горите и хората.

Ако можеше да каже нещо на себе си преди да започне инициативата, то той би каза: „Всичко, за което мечтаеш, може да стане сто пъти по-голямо. Ще има предизвикателства, но ще се справиш. Заслужава си, не се колебай и започни веднага.“

Уроците, които оставя Никола след себе си

Може би най-важното за един добър човек е именно на какво учи останалите. Това е и причината да попитам Никола Рахнев на какво иска да научи децата си. Той е категоричен, че най-важно е да бъдат добри хора. Дори и прекалено малки, те вече го придружават на събития, засаждат дървета и знаят, че те правят въздуха, който дишаме.

„Уча децата си да бъдат хора на действието и да не чакат някой да свърши работата вместо тях. Казвам им, че трябва да се отнасят добре с природата и им показвам как да го правят“, разказва Никола.

Будител на годината

В края на разговора ни говорим и за едно от последните отличия на Никола Рахнев, а именно отличието „Будител на годината“. Той обаче е далеч от мисълта, че тази награда е само негова. По думите му тя е на всички хора, включили се в каузата. Определя наградата най-вече като голяма отговорност.

„Всеки от номинираните заслужаваше наградата, защото това, което правят останалите също е много стойностно. За мен лично това са много вдъхновяващи примери и номинацията беше най-вече чест“, споделя той.

Бъдещето

Следващата ясна цел пред „Гората.бг“ е достигането до 1 милион посадени дървета. По думите на Никола задачата е напълно изпълнима до края на следващата година.

„Ще продължим да правим масови залесявания – около 20-30 на година. Тогава излизаме около 400 души и създаваме нова гора на подходящо място, работейки с горски стопанства и общини“, казва Никола. Той включва и проактивната работа с деца, за които е убеден, че има смисъл да се работи.

За пръв път пред OFFNews Никола сподели и за нова инициатива, наречена „Зелена академия“, която от януари догодина ще започне да работи активно с деца по учебни заведения. В нея те ще се фокусират не само върху горите, но и за добрите примери в света, свързани с намаляване употребата на пластмаса, рециклиране, разделно събиране и др.

Най-важното
Всички новини