От първо лице: Цялата история зад фалшивото убийство на Аркадий Бабченко

OFFNews 23 юли 2018 в 14:36 8389 1

В края на май 2018 г. новината за убийството на украинския журналист Аркадий Бабченко разтърси целия свят.

Бабченко е отявлен критик на руския президент Владимир Путин, така че не беше голяма изненада, когато тялото му беше открито в локва кръв в украинската столица Киев.

Докато отравянето на Сергей и Юлия Скрипал в британския град Солсбъри все още беше актуална тема, случаят бързо беше възприет като поредния акт на руска агресия.

В рамките на часове казусът беше повдигнат в Съвета по сигурността в ООН. Но не всичко беше такова, каквото изглеждаше.

20 часа след "смъртта" си, Аркадий Бабченко се разкри на пресконференция -  жив, уморен и оправдаващ се.

Цялото убийство е инсценирано от украинските служби за сигурност като крайно противоречив опит да бъде разобличена ролята на Русия в предполагаема политическа поръчка за убийство.

Наемният убиец

Ако не беше Алексей Цимбалюк, Аркадий Бабченко по всяка вероятност щеше да бъде мъртъв.

Снимки на Цимбалюк във фейсбук профила му го показват с униформа, държащ оръжие - от времето, когато е бил доброволец във военни формирования, сражяващи се в източна Украйна. През последните 4 години армията и групи от доброволци водят военни действия срещу бунтовници, подкрепяни от Русия.

В началото на април 2018 г. Цимбалюк е бил потърсен от стар негов контакт от Източна Украйна - производителят на оръжия Борис Херман. 

Бях помолен от Херман да убия няколко души, предимно руснаци. Той ми каза, че те работят срещу Украйна, че са наши врагове, а група хора са събрали пари, за да се плати поръчката", споделя Цимбалюк пред Би Би Си. "Съгласих се, разбира се", завършва той, смеейки се.

Цимбалюк мисли, че Херман е потърсил него, тъй като смята, че лесно може да го манипулира. Скоро започва да получава информация за първата си цел.

Всъщност Алексей Цимбалюк веднага е бил потърсен от украинските служби СБУ.

Имахме информация и започнахме да работим с Цимбалюк, споделя Васил Хритсак - шефът на СБУ.

Службите казват, че са били запознати с дейноста на Херман и го считат за хъб за финансиране на проруско влияние в Украйна:

Посъветвахме го (бел. ред. Цимбалюк) как да се държи в такава ситуация и какво да предприеме, за да получи повече информация за престъплението.

Депозитът

От там нататък Цимбалюк започва да записва общуването си с Херман.

Посочих цената - 30 000 долара, а Борис Херман заяви, че ще добави 10 000 долара, за да плати за бирите си, разказва Цимбалюк с усмивка. 

Първият транш от парите е бил доставен с кола пред търговски център. Посъветван от СБУ, Цимбалюк записва срещата със скрита камера.

Във видеото, което вече е публично, се чуват гласовете на двама мъже, които обсъждат как да преброят парите.

След първата вноска СБУ решават, че е време да се свържат с целта на поръчката - Аркадий Бабченко. Започват да изготвят план за инсцениране на убийството. 

Получихме информация, че има няколко цели в Украйна, а убийството на Бабченко е просто тест за следващи наемни убийства. Само чрез инсцениране на това покушение можехме да получим списък със следващите цели. Трябваше да разберем повече за това кой е замесен и кой ръководи това ужасно престъпление, посочва главата на СБУ Хритсак.

Целта

Службите бързо организират среща с Бабченко - предават му документи и му пускат записа на срещата между Цимбалюк и Херман.

През 1990 г. Аркадий Бабченко започва редовната си военна служба в руската армия. Той участва в битки в Чечня, после става военен кореспондент в Грузия, а по-късно и в Украйна. 

Виждайки от първо лице руската намеса в Източна Украйна и последвалото анексиране на Крим, критиката му към Владимир Путин става дори по-остра.

Путин е узурпатор. Малък диктатор, който живее изцяло в собствения си свят. Той иска да бъде като Наполеон, събирайки заедно всички руски земи, заявява Бабченко.

В началото на 2017 г.  постовете на Бабченко във Фейсбук започват да му създават твърде много врагове и той получава заплахи за живота си.

Заедно със семейството си, той напуска Русия и се мести в Чехия, Израел, а по-късно в Украйна.

Айдер Муздабаев, стар приятел от Москва, също беглец от Русия, предлага на Бабченко работа като водещ на публицистично предаване по кримската телевизия ATR.

Бабченко призоваваше за бойкот на Мондиал 2018. Той искаше повече санкции за Русия и пишеше, че е невъзможно да се преговаря с терористичната държава на Путин, споделя Муздабаев.

Да хванеш влечугите

Една вечер през май, след като е бил инструктиран от агентите на СБУ за плана, Бабченко се връща у дома, за да види жена си Олга.

Той моментално отива до хладилника, за да ѝ налее твърда напитка.

Преди да отпия, се обърнах към него и го попитах: "Какво се случва? Кажи ми", разказва Олга Бабченко.

Аркадий ѝ разказал за заплахите срещу него и за плана на СБУ да инсценират смъртта му.

Исках да избягам, да се скрия, да грабна съпруга си и децата и просто да избягам, но не знаех къде. Може би на безлюден остров. Попитах го: "Какво ще правим?". Аркадий без колебания ми отговори: "Ще хванем тези влечуги", споделя още Олга.

През следващите няколко седмици Аркадий Бабченко е принуден да не привлича внимание, докато се подготвя фалшивото му убийство.

На 29 май се дава старт на специалната операция.

Фалшивото убийство

Изядох си супата, извиках си такси и отидох да убия Бабченко, разказва Алексей Цимбалюк.

Подготвен гримьор сложил сенки върху лицето на Аркадий, сякаш е загубил твърде много кръв. После излива кръв от прасе в устата му.

Престорих се, че ме застрелват. Паднах на колене и се изкашлях, за да разпръсна кръвта, разкрива Бабченко

Видях мъж в локва от кръв. Всичко изглеждаше реално. Гримьорите свършиха чудесна работа, казва Цимбалюк.

Притеснени, че някой ги гледа, лекарите започнали да се преструват, че оказват помощ на Бабченко. Те го обявили за мъртъв, след което го закарали в моргата. 

Бяха най-странните 2-3 часа в живота ми. Седях в моргата, увит в чаршафи като Ганди. Пуших и гледах новините по телевизията за това колко прекрасен човек съм бил, споделя Аркадий.

Разплащането

Междувременно, "наемният убиец" Алексей Цимбалюк информира Херман, че работата е свършена:

Написах му: "Червеят е смачкан. Виж новините".

Няколко часа по-късно Херман отговаря, че е пил твърде много и е махмурлия. Правят уговорка да се срещнат на следващия ден. 

Преди това да се случи обаче специалните служби се намесват. 

След като СБУ получават информация, че Херман е закупил самолетен билет за Италия, агентите го арестуват.

Списъкът

Благодарение на тази операция получихме списък с 47 цели, предвидени да бъдат ликвидирани - журналисти, активисти, граждани на Русия, заявява шефа на СБУ Васил Хритсак. 

Според службите списъкът е иззет от телефона на Борис Херман при ареста. Той е бил изпратен от негов контакт в Русия след фалшивото убийство на Бабченко.

Първото име в списъка е журналистът Айдер Муждабаев, който е шеф на Аркади Бабченко.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5630

1

deyan_h

02.09 2018 в 20:50

Абре, преводачът ви от руски да не е с дислексия?

Херман, Хритсак.... Преди това какво беше... а, да речникът на мо-то, Дмитро аха, Хуцуляк, нали така, според вашият списувач )))))


Освен това сте писали пълни тунги. )))