Отец Кортези, който приюти сирийци в Белене, напуска България

Срещу духовника бяха отправени заплахи и обвинения заради семейство бежанци

OFFNews | 10 март 2017 в 10:483046816

Енорийският католически свещеник от Белене Паоло Кортези обяви, че напуска България.

Отецът е бил изтеглен от Католическата църква, след като стана жертва на заплахи и обвинения по повод хуманен акт - свещеникът предложи подслон на бежанско семейство от Сирия.

Новината за напускането си отецът съобщи в личната си фейсбук страница дни след като в Белене се опълчиха срещу настаняването на семейството сирийци. Те, от своя страна, решиха да напуснат града. В знак на протест отецът обяви гладна стачка, а Католическата църква спря помощите, които традиционно отпуска за хората в Белене.

Семейство прогонени бежанци с фамилия Албакри е законно пребиваващо в страната, разполага с всички документи за легален престой и е насочено към Белене от Държавната агенция за бежанците. По думите на отец Паоло семейството е интелигентно, хората говорят няколко езика и искат да работят тук и да спазват законите на България.

„Скъпи приятели!

Благодаря за вашата подкрепа през последните бурни дни.

Мойте началници са решили да ми приберат в Италия.

OBBEDISCO!

Аз си отивам от България, с дигната глава, с чест, невиннен.

Следвал съм моята съвест, моята вяра, евангелието, учението на Църквата и законите на Република България.

Терсих да защитавам невинните, достойни, образовани, честни, любесни, скромни и уплашени, под заплаха и малтретирани сириици.

ова не е политика. Това не е гордост. Това нищо друго е изсвън съвест, вяра, евангелието, учението на Църквата и законите на България.

Не успях, не успяхме: Бог да ме прости.

Не знам къде ще ме води Бог... ще видим.

Довиждане и успех.

Продължавайте вие (за сега) битката за истината, за справедливостта, за паметта, с чест и дигната глава.

Няма да се подчинявайте на никой. Не се страхувайте и не се зрамувайте никога да се борите за доброто, за истината, за ценностите.

Смелостта на нашите българските мъченици Евгений, Павел, Камен, Йосафат, Флавян и Фортунат да ви покаже път.

Чао!“, написа във фейсбук енорийският свещеник.

Междувременно Католическата църква временно прекрати богослуженията и всяка своя дейност в Белене в знак на протест. 

Председателят на Епископската конференция на Католическата църква в България епископ Христо Пройков публикува специално становище по случая. "Всеки човек, независимо от своята расова, национална, етническа и религиозна принадлежност има право на достоен живот, в която и страна да се установи да живее, особено когато по законен път е получил нужните документи за това", посочва той.

Срещу семейството бежанци се обявиха общинският съветник Красимир Тодоров, националисти и местни граждани. Тодоров обясни, че хората се притеснявали, че ако те бъдат настанени за постоянно в Белене, бежанците ще бъдат последвани от още много други бежанци.

Отец Кортези поиска оставката на общинския съветник и на кмета и обяви гладна стачка. Той сподели, че е получил заплахи за живота си.

Препоръчани материали
вик

Рейтинг : 410

10.03 2017 в 11:27 6
+ 11
- 13
@Кулин бан
Не е нужно да си сириец в Белене за да разбереш за селяндурско- лумпенския манталитет на българина от малкото населено място! Питай и Коменданте, той ги разбира тези неща! :D
Ba4uKiko

Рейтинг : -10871

10.03 2017 в 11:27 5

Този коментар е скрит заради отрицателен рейтинг на потребителя. Ако все пак желаете да видите мнението му, натиснете тук

вик

Рейтинг : 410

10.03 2017 в 11:19 4
+ 10
- 12
Умно решение отче! Потърсете мисия в Нова Гвинея при някое племе човекоядци! При тях ще срещните повече човещина от тези прости и лумпенизирани селяндури!
Кулин бан

Рейтинг : 1134

10.03 2017 в 11:19 3
+ 3
- 0
Българите уверено събираме аргументи на евентуалните ни противници в следвоенни преговори някога в бъдещето, за да ни обвинят те във всякакви престъпления, да ни оприличават на диваци, които нямат право на държава. Имам усещането, че нашите съседи го правят. Сърбите преди време обявиха, че приемат бежанци, преминали през България с оплаквания, че са третирани зле. А те, сърбите, се грижат за тях добре.
neverland

Рейтинг : 2934

10.03 2017 в 11:02 2
+ 7
- 21
хахах, момченцата от цълковния хор хихих

Браво беленски опълченци, със задружни сили защитихте изконната българска земя и национален идеал :)
El Commandante

Рейтинг : 69632

10.03 2017 в 10:53 1
+ 36
- 16
Чудесни новини!

Майките на момченцата от църковния хор ще спят спокойно,,,,