Папа Франциск - хем йезуит, хем покровител на бедните

Борислава Бибиновска 14 март 2013 в 13:33 25081 0

Папа Франциск ще умие краката на затворници. Снимка: Уикипедия
Папа Франциск ще умие краката на затворници. Снимка: Уикипедия

Новоизбраният папа Франциск е първият папа йезуит. Той става член на Ордена на йезуитите на 11 март 1958 г.

Що е то йезуит?

Йезуитският орден е известен още като Обществото на Исус. Членовете на ордена пък се наричат йезуити. Йезуитският орден е един от най-разпространените ордени на католическата църква. Мисии на йезуитите има в 112 страни на 6 континента.

Началото на ордена е дадено на 15 август 1534 година от Игнаций Лойола и няколко негови съмишленици в Париж.

Те искали да спрат разпространението на ересите, като повели борба среду реформацията и протестанството. Усилия на йезуитите да запазят единението на Църквата е било толкова голямо, че дори се смята, че са прибягвали до използването на насилствени средства срешу всеки, който се опити да раздели Църквата. Йезуитският орден се отличава от другите се от другите религиозни ордени с предаността си към папата. Освен трите обета, които полага всеки Божи служител, йезуитите полагат и четвърти обет - вярност към папата. Членовете на Йезуитския орден не се стремят към изкачване в йерархията. За тях най-важното е да бъдат в услуга на папата. Мотото на ордена пък е "За по-голяма прослава на Бог".

Защо Франциск?

По традиция всеки избран за папа трябва да избере ново име. Кардинал Хорхе Берголио прие папското името Франциск като препратка към Свети Франциск от Асизи-монах и основател на Ордена на минорите ("по-малки братя" на Христос), по-известен като Францисканския орден. За Свети Франциск се знае, че се ражда в богато семейство, но решава да загърби охолния живот, а съдбата го отпраща към бедните и немощите. Францикс става разпространител на Божието слово и закрилник на бедните. Следователно изборът на Хорхе Берголио за папско име никак не е случаен, защото и той като Свети Францис е определян за покровител на бедните. За кардинал Берголио се знае, че винаги се стреми да бъде в средата на обикновените хора. Изборът на Берголио за кардинал пък е знак за пътя, който католическата църква ще следва - близо до хората, уточнва епископ Пройков.

 За мнозина изборът на Берголио в рамките само на 24 часа бе неочакван. Мнозина смятаха, че кардиналите няма да могат да стигнат до единомислие, раздирани от вътрешни противоречия и разногласия. Епископ Христо Пройков, който е председател на Епископската конференция на Католическата църква, обяснява, че това не е изненада. Хорхе Берголио е провъзгласен за кардинал от папа Йоан Павел II през 2001 г., като още тогава се е ползвал с уважението на събратята си. По-късно при конклава през 2005 г., когато бе избран папа Бенедикт XVI, кардинал Берголио остава втори. Според дневник на един от кардиналите, участвали в избора на Бенедикт XVI, чиято автентичност не е потвърдена, кардинал Берголио е бил основният конкурент на кардинал Ратцингер.

"Той е личност, която от пръв път привлича със скромност и откровеност. Направи впечатление дори облеклото, с което се появи пред хората", смята епископ Пройков.

Седмица преди конклава да се състои, когато кардиналите традиционно обсъждат важни църковни въпроси, кардинал Берголио е изнесъл пред събратята си доклад, в който е говорил за милосърдието и човечността.

Най-важното
Всички новини