Почина първият легален съветски милионер

OFFNews 24 юли 2017 в 09:54 7044 0

Първият легален съветски милионер - бизнесменът Артем Тарасов - почина на 22 юли на 67 години, съобщи съпругата му Елена Дмитрук, цитирана от руски медии вчера.

Тарасов е един от най-известните участници в кооперативното движение в СССР в края на 80-те години.

Причината за смъртта не се съобщава.

Тарасов е роден в Москва на 4 юли 1950 година.

През 1989 година става вицепрезидент на Съюза на обединените кооперации на СССР. Официалната му заплата като ръководител на кооперация "Техник" е 3 милиона рубли през януари 1989 г., само 2 години след регистрацията на кооперацията, занимаваща се с ремонт на чужда битова техника. От тези пари плаща 3-те процента вноска в Комунистическата партия на Съветския съюз.

По това време средната заплата в страната е равна на 120 рубли.

Това разделя обществото, но Тарасов казва, че тогава директорите на големите компании, които са имали влияние над руските полицити, са го подкрепили и това е причината да остане жив. "Оставете го на мира. Носим на страната милиарди. Защо този човек, който честно излезе и каза: "Ето това е моята заплата", е подложен на преследване?", била реакцията им, по думите на Тарасов за "Ехото на Москва".

В периода 1991 - 1993 година той живее в Лондон, след което става член на Държавната Дума.

През 1996 година се кандидатира за президент, но Централната избирателна комисия не го регистрира.

Принуден е да се върне в Лондон, където остава до 2003 година. През 2002-ра решава окончателно да се върне в Русия, което и прави.

"Откъде се връща Тарасов - пита "Ведомости" тогава. - От втората си емиграция. Той избяга от Русия първо от Горбачов (който вероятно не може да му прости обвиненията в желание да продаде на японците Курилските острови), а след това - от Елцин. (Тарасов оспорва в съда резултатите от изборите през 1996 г., в които не му е позволено да участва.) Реши да се върне в Путиновата Русия, дори и да загуби изборите за губернатор в Красноярск."

През последните години от живота си Тарасов управлява "Института по иновации" и компанията за рисков капитал "Навеком". През септември 2016 година бе номиниран за депутат от партия "Яблоко".

Най-важното
Всички новини