Повелителката на джакпотите

Йоанна Димитрова 13 юни 2017 в 10:22 19850 1

Не един и двама математици са се упражнявали да обяснят късмета на Джоан Джинтър. Популярна в САЩ като най-голямата късметлийка в света, най-щастливата жена, повелителката на лотариите и прозвища все в този дух, тя печели седемцифрени суми от лотарията цели 4 пъти.

Подозират я в схеми и измами, но анализаторите по-скоро, смятат, че Джинтър - която има научна степен по математика от Бръшляновата лига - изглежда борави умело с теорията на вероятностите и инвестиране на вече спечеленото в уместна пропорция.

При първия си успех Джинтър печели джакпот от 4,5 милиона долара от лотариен билет. Десет години по-късно добавя нова печалба от 2 милиона долара, следват още 3 млн. През пролетта на 2008 г. е последният й голям удар - 10 милиона в зелено.

Шансовете да се случи това математиците определят на 1 на 18 септилиона (18 с 24 нули). Авторът на сп. "Харпърз базар" Натаниел Рич - един от първите, разказали историята на Джоан Джинтър, посочва за сравнение, че във вселената има само 1 септилион звезди, а на Земята - само 1 септилион песъчинки. 

Тъй като късметът на Джоан изглежда почти математически невъзможен, медии и специалисти по цял свят се опитват да намерят обяснение. Загадката се задълбочава от факта, че самата късметлийка никога не проговаря за стратегията си и в оскъдните си интервюта не казва почти нищо.

Ако нещо толкова невероятно се случи в казино, го задържат и разпитват, обяснява пред "Харпърз базар" преподавател от Университета на Невада.

Джинтър печели първия джакпот в тексаската лотария, познавайки 6 числа при теглене. Това се случило през 1993 г. Следващите три също са от лотарията в Тексас, но с билетчета за търкане. Всички те са купени от едно и също магазинче в град Бишъп, където е родена.

Според една от теориите, напълно недоказана, Джинтър е изчислявала в кои партиди се влагат печеливши билети и е чакала, докато печеливша партида стигне до родния й град, изкупувайки всички билети. Според друга хипотеза тя е влагала голяма част от предишните си печалби в лотарийни билети и така е увеличавала шансовете си. 

В крайна сметка тексаската комисия по хазарта обявява, че не подозира мисис Джинтър в измама и приема, че тя просто е родена под щастлива звезда.

Най-важното
Всички новини