Станислав Петров, който предотврати възможна ядрена война, почина на 77 г.

OFFNews 19 септември 2017 в 08:45 13207 0

Бившият съветски офицер Станислав Евграфович Петров, предотвратил възможна ядрена война по времето на Студената война, почина на 77 години.

Петров (роден през 1939 г.) е оперативен дежурен в команден пункт Серпухов-15, намиращ се недалеч от Москва, рано сутринта на 26 септември 1983 година. Компютрите погрешно отчитат идваща ракета от САЩ.

По това време Студената война е в своя пик — три седмици и половина преди това е свален южнокорейски Боинг 747.

Подполковникът приема, че предупреждението за ракетно нападение от Щатите е фалшиво и не изпълнява предписанията за ответна реакция.

Петров умира в дома си в Москва през месец май, но за неговата кончина беше съобщено едва днес от Би Би Си.

В интервю за руската служба на британската медия през 2013 г. Петров казва, че получил компютърните данни в ранните часове на 26 септември, предполагайки, че са били изстреляни няколко американски ракети.

Имах всички основания да предположа, че е имало ракетна атака. Ако бях изпратил доклада си до командването, никой нямаше да възрази, казва тогава той.

"Всичко, което трябваше да направя, беше да вдигна телефона, да набера директната линия до най-висшето ръководство - но не можех да мръдна. Чувствах се все едно съм седнал върху нагорещен с олио тиган."

Въпреки че обучението му подсказва, че моментално трябва да се свърже със съветското командване, Петров се обажда на дежурния офицер в централата и докладва за неизправност в системата.

Разследване установява, че датчиците са задействани от слънчева светлина, отразила се в облаците. В системата се правят промени, които позволяват да се изключи тази ситуация.

Заради военната тайна и политически съображения действията на подполковник Петров стават известни едва през 1998 г. На 19 януари 2006 г. в щаб-квартирата на ООН в Ню Йорк му е връчена специална награда на международната обществена организация „Асоциация на гражданите на света“. Наградата представлява кристална статуетка „Ръка, държаща земното кълбо“ с надпис „На човека, който предотврати ядрената война“.

Най-важното
Всички новини