Тото Риина - последният 'бос на босовете' на италианската мафия

OFFNews 17 ноември 2017 в 18:37 29092 0

Снимка Reuters

Бившия лидер на сицилианската мафия Коза ностра Тото Риина почина тази сутрин, ден след като навърши 87 години. 

Салваторе (Тото) Риина е известен с прозвището Звяра (Ла белва) заради изключителната си жестокост. В разрез с практиката на мафията, той не бил против убийството на жени и деца, особено децата на информатори на полицията. По негово желание 11-годишният син на информатор на полицията е измъчван и убит, след като опитите бащата да бъде накаран да замлъкне са неуспешни. По негово нареждане са извършени и бомбени атентати, причинили смъртта на десетки хора. 

Риина е син на беден селянин. Когато е на 13 години, той става глава на семейството, след като баща му се убива с бомба от Втората световна война в опита си да я отвори, за да продаде барута. 

Риина става член на местния клон на мафията на 19 години, след като извършва убийство от тяхно име. 

Година по-късно той убива мъж по време на спор и е осъден на 6 години затвор. След излизането си от затвора става един от хората на боса Лучано Лиджо, заел мястото на предишния бос Микеле Наваро, чието убийство наредил.  

Тото Риина постепенно се издига в йерархията и на свой ред заема мястото на Лиджо през 1974 г. 

Риина поема всички традиционни сфери на дейност на Коза ностра - наркотрафик, рекет, отвличания. 

Първата заповед за задържането му е от 1969 г., но той успява да остане в нелегалност почти четвърт век, вероятно без изобщо да напуска Сицилия.

През 1974 г. Тото Риина се жени за Антониета Багарела, учителка от голяма мафиотска фамилия. Двамата имат четири деца.

В началото на 80-те започва кръвопролитна война срещу старите палермски фамилии, за да наложи клана си Корлеоне. Войната взема стотици жертви и завършва с победа за Риина, който през 1982 г. оглавява Cupola - ръководството на Коза ностра. 

Той е арестуван на 15 януари 1993 г. след свидетелства на бивши мафиоти, решили да сътрудничат на полицията, включително на личния му шофьор, както и на хора, тормозени от мафията.

Тото Риина, наричан също Късия заради ниския си ръст (1,58 м), отрича да е свързан с Коза ностра, докато през 2009 г. косвено признава ролята си в организацията. 

Обвинен е, че е поръчал над 150 убийства. Получава около 20 доживотни присъди за множество престъпления, включително като организатор на убийствата на двамата известни прокурори борци срещу мафията в Италия Джовани Фалконе и Паоло Борселино. Иззето е и негово имущество на стойност около 125 млн. евро. 

Сред престъпленията, с които е свързван, е и бомбено нападение във влак от Неапол за Милано на 23 декември 1984 г., при което загиват 16 души, а 266 са ранени. Първоначално се смята, че нападението е организирано от политически екстремисти. По-късно обаче се оказва, че атентатът е по поръчка на Риина и има за цел да отвлече вниманието на италианските власти от разследване срещу мафията, започнало след показанията на бившия мафиот Томазо Бушета. 

След ареста на Тото Риина започва серия терористични атаки. На 14 май 1993 г. телевизионен водещ, изразил задоволството си от задържането на Риина почти е убит от бомба. При атаката са ранени 23 души. Следват и други бомбени атентати, при коиро са убити общо 15 души, а десетки са ранени. 

Тото Риина излежаваше присъда в затвор в Парма, Северна Италия, при строг режим, какъвто обикновено се обявява за мафиотите - забранени са му всякакви посещения с изключение на тези на адвоката му. 

Заради различни заболявания, вкючително рак, през юли Риина поиска присъдата му да бъде прекратена, за да влезе в болница, или да бъде пуснат под домашен арест. Съдът отхвърли искането му. 

През 2009 г. един от синовете му - Джузепе Салваторе, беше осъден на 8 години и 10 месеца затвор за мафиотско съдружие, а другият му син - Джовани, е осъден на доживотен затвор за убийство.

Най-важното
Всички новини