Ученият, който пропътува 14 хил. км, за да сложи край на живота си

OFFNews 09 май 2018 в 15:52 21475 0

Снимка ABC

Учен пропътува разстоянието от Австралия до Швейцария, за да сложи край на живота си законно.

Дейвид Гудъл не страда от неизлечима болест. Иска да умре, защото качеството на живота му се е влошило. Така поне казва екологът и специалист по ботаника, който навърши 104 години на 4 април.

Австралия отказва да му помогне в опита да сложи край на живота си и, възмутен от това, ученият е принуден да замине за Швейцария, където това е законно. Тръгва с нежелание преди около седмица. "Не искам да ходя в Швейцария", казва той пред ABC, но е твърдо решен законно да сложи край на живота си и го прави.

Той вече е в Базел. Очаква се днес да направи обръщение пред медиите - ден, преди да се прости с живота, пише AFP.

Гудъл вече има един опит за самоубийство, извършен по-рано тази година. Този път е подсигурил успеха с помощта на фондация "Вечен дух" в Базел.

Асистираното самоубийство е незаконно в повечето страни по света. То беше забранено в Австралия. Миналата година щатът Виктория стана първият, който го узакони. Но разрешението, което влиза в сила от юни 2019 г., се отнася само до смъртно болни пациенти, взели решението със здрав разум, на които лекарите дават по-малко от шест месеца живот.

В Швейцария не е така. Всеки психически здрав човек може да поиска и получи асистирана доброволна смърт. "Вечен дух" е една от организациите в Швейцария, които извършват това. От фондацията вече са изпратили двама лекари, които при две отделни посещения са прегледали Гудъл. Тази вечер и тримата членове на борда ѝ ще проучат документите и ще вземат решение относно желанието на Гудъл да сложи край на живота си.

Така общо петима души ще са проверили желанието на учения да сложи край на живота си.

Ако окончателното решение е това да бъде направено, ще се пристъпи към действие утре.

При асистираната смърт човекът трябва да е физически в състояние да сложи сам край на живота си. Повечето швейцарски фондации искат от пациентите си да пият пентобарбитал в достатъчно голяма доза, която да предизвика спиране на сърдечния мускул. "Вечен дух" позволява и интравенозна инфузия. Професионалистът подготвя иглата, но пациентът трябва да отвори вентила, така че смъртоносният разтвор да тръгне към вените му.

Дейвид Гудъл е роден в Лондон, Англия на 04.04.1914 г., произходът му е британско-австралийски. Завършил е бакалавърска степен в Кралския колеж в Лондон през 1935 г. През 1948-а, когато той е в средата на 30-те си години, заминава за Австралия, за да стане старши преподавател по ботаника в Университета в Мелбърн. Получава докторска степен там през 1953 г. Тогава се връща в Англия, за да стане професор по селскостопанска ботаника в Университета в Рединг (1954-1956). От 1956 до 1967 г. е научен сътрудник в различни отдели в Австралия на правителствената CSIRO. След това е професор по биология в Калифорнийския университет в САЩ (1967-1968), професор в Държавния университет в Юта, САЩ (1968-1974). Пенсионира се през 1979 г.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews