Бихте ли платили такса 'бивше гадже'?

OFFNews 18 май 2018 в 12:17 17661 0

Снимка pixabay

В началото на май полицията в източния китайски град Хангжу се явява по сигнал в ресторант, където барманите открили подозрителен куфар.

Оказва се, че в него има два милиона юана или около 315 хил. долара - голяма сума пари, която може да промени нечий живот.

Полицията успява да открие притежателя на куфарчето с пари и мистерията се разплита - това е такса "бивше гадже", мода при интимните взаимоотношения в Китай. Парите са били предназначени за вече бившата приятелка на човека с куфара.

Цената на истинската любов

Всеки знае, че излизането по срещи и хващането на гадже може да струва доста пари. В началото са питиетата и вечерите, после са скъпите подаръци и почивките. Няма лошо, любовта не би трябвало да се измерва в пари, но пък разбитото сърце явно може да се лекува с кеш.

В последните години в Китай голяма популярност набра именно таксата "бивше гадже" - когато някой във връзката поиска раздяла, плаща за разбитото сърце и изгубеното време.

Някой са прагматични - пресмятат почти до стотинка парите за подаръци, почивки, пътешествия, вечери и подобни. Други в отчета слагат и перо "емоция".

Таксата "бивше гадже" се плаща предимно от мъже - в повечето случаи от чувство за вина за това, че са натъжили бившата си половинка. Въпреки това има и много случаи на жени, които си плащат за късането.

Някои отдават този културен феномен на консуматорското общество, в което живеем. Други пък смятат, че идеята идва от предишни времена, когато китайската жена е била по-зависима от мъжа си. Таксата е за това тя да започне "на чисто" и без да е финансово затруднена.

Случаите са много и често стават обект на публичното любопитство и влизат в новините. Някои са хумористични - миналият месец се разбра за жена, която пратила на своя бивш партньор списък с всеки един ресторант и хотел, в който са били, за да може да му върне парите.

През януари пък мъж поиска компенсация от бившата си приятелка за това, че се разделила с него заради това, че оплешивял.

Най-бруталният случай е от ноември 2014-та година. Мъж от китайската провинция Съчуан настоял да му бъде платена такса "бивше гадже" от неговата приятелка, след като разбрал, че тя се виждала и с други. Всъщност и двамата били женени и изневерявали на своите законни половинки, но жената явно не се задоволявала само с един любовник. Когато тя отказала да плати таксата, мъжът отишъл в дома на семейството ѝ и ги нападнал с киселина.

Източник: BBC/ Превод: 1изречение

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови