Фейсбук ще цензурира порно компромати

OFFNews 06 април 2017 в 14:30 4495 1

Снимка Pixabay

Фейсбук ще направи невъзможно споделянето на интимни снимки на хора, качени без разрешението им. Мярката се въвежда заради зачестилото споделяне на компрометиращи публикации с цел отмъщение и поетапно ще бъде въведена във Facebook, Messenger и Instagram.

"Това е огромна стъпка напред", каза Лора Хигинс, основател на гореща линия срещу отмъстителни публикации във Великобритания.

"Доста често тези изображения са публикувани в социалните медии с цел да обидят някого или да отмъстят заради раздяла или някакво неразбирателство. Това причинява изключителни неудобства на жертвите – депресии, посттравматични разстройства, опити за самоубийства. Те могат да изгубят работата си, семействата си, децата си“, обяснява Хигинс.

В началото фейбук ще разчита на потребителите да сигнализират за съдържанието чрез отметка в падащите менюта. След това екип ще направи преценка дали публикацията отговаря на изискванията - включително дали е изобразена сексуална активност, вижда ли се лицето и т.н. Ако изображението бъде определено като публикация за отмъщение, ще бъде премахнато и профилът, който е я публикувал, ще бъде блокиран.

В бъдеще ще бъде разработен фоточувствителен софтуер, който сам ще преценява публикациите и ще блокира профилите на извършителите. Техниката е подобна на тази, която се използва за да предпазва децата от виртуален тормоз.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови