logomamaninjashop

10 съвета към бабите – какво искат да им кажат майките, но не смеят

Щастливите млади майки, които са успели да привлекат бабите към възпитанието на детето, знаят, че помощта им е безценна. Тази подкрепа спасява работещите родители. На кого, ако не на бабите, можем спокойно да оставим любимото детенце и да изтичаме в офиса? Кой ще ни помогне и ще остане вкъщи, ако то внезапно се разболее? Кой ще забавлява внуците с четене на книжки, ще ги разходи в парка или ще им разкаже интересна история за гладната „армия“, която живее в коремчетата, за да ги мотивира да се хранят по-добре? Кой ще посрещне с радост децата по време на ваканция и ще прекара лятото с тях на вилата? Разбира се – скъпите ни майки и най-забележителни баби на света. Но муха можеш да намериш във всяка каца с мед. Нашите баби имат своя гледна точка за възпитанието на внуците, която малко или много (на когото, какъвто му е късметът) се различава от нашата. Днес събрахме смелост да кажем на нашите майки и свекърви всичко, за което отдавна си мислим, но мълчим, за да не ги обидим.

1. Не прехранвайте внуците

Можем да поставим равенство между думите „храна“ и „баба“ без да си кривим душата. Баба винаги ще те нахрани вкусно, прясно, с любов и от сърце. Но възниква въпросът за количеството и полезността на тази храна. Бабите са склонни да прехранват, при това изхождайки от най-добри подбуди ("толкова е слабичък"). Кюфтенцата на пара и зеленчуковото рагу за тях не са нормална храна ("той да не е крава, че да дъвче само трева" ), а домашните питки с извара, с размерите на човешка ръка, щедро поляти със сметана са точно това, от което имат нужда децата.

Майка от женски форум разказва:
„Случи се така, че бях принудена да пратя двамата си синове за лятото на село при баба и успях да отида при тях едва след два месеца. Повярвайте ми, едва ги познах! Бяха качили минимум по 5 килограма. Направо се уплаших като ги видях! Когато попитах мама с какво ги е хранила, какво ми чуха ушите! При това не ставаше дума за вредни храни – всичко беше натурално и вкусно, но толкова мазно и в такива количества, че ми прилоша от мисълта, с какво е трябвало да се справят панкреасите им. Разбира се, мама се обиди от моята реакция, защото прави всичко с най-добри намерения. После децата стояха три месеца на диета, за да влязат във форма, за всеки случай посетихме и гастроентеролог. “

2. Не принуждавайте детето да яде, ако не иска

Този съвет произтича от предишния. Днешните майки вече са загърбили практиката със страданията над чинията и вариантът „ако не искаш – не яж“ заслужено се установи в кухнята. Никой не възприема липсата на апетит у синовете и дъщерите си като вселенска трагедия или поне се опитва да реагира адекватно на поредното детско „не искааам“. Бабите често хранят децата по стария принцип „докато не си изядеш всичко, няма да станеш от масата“. Така закуската бавно прелива в обяд, обядът в следобедна закуска, а тя във вечеря. На детето му се струва, че животът му минава край масата, над чинията.

Скъпи баби, стига! Вашите любими внуци наистина няма да умрат от глад, ако не изядат всичко до троха. А ако са гладни, ще дойдат и ще ви кажат. Да се принуждава детето да яде е лошо и вредно.

Лекар гастроентеролог разказва:

„Прехранването, тъпченето, когато детето не иска, убива позитивното възприемане на храната като цяло. Насилственото хранене може да хипертрофира - в анорексия или затлъстяване. Нека детето яде толкова, колкото иска, не бива да го принуждаваме. По-добре по-малко, но с апетит. Не издигайте храната в култ.“

Лято при баба

1ffa195cdeeb76f2d2a1684583cdd193 XL

3. Не навличайте детето вкъщи и навън

Навън е 15 градуса, а баба увива внучето във ватирано одеялце. Ами ако внезапно задуха вятър и се простуди? А и шапката не бива да се забравя…

Скъпи баби, грижата е нещо хубаво, но детето много по-лесно ще се разболее, ако се изпоти, отколкото ако замръзне. Затова много ви молим да запомните: детето няма нужда да бъде облечено повече от възрастния, а хладните ръчички и нослета не са повод да обличате космонавтчета през пролетта.

4. Не се страхувайте от всичко ново

В живота на днешните майки има такива удобни придобивки като бебефон, уред за готвене на пара, блендер, нагревател, стерилизатор за шишета, овлажнител и йонизатор за въздуха. Баба се плаши от стерилизатора, не може да се справи с електронния термометър и е категорична, че с козирката за къпане бебето по-скоро ще се удави във ваната. По-старото поколение трябва да разбере, че времето на емайлираните купички и мокрите пелени е минало. Ние имаме късмета да живеем в друго време и искаме максимално да се възползваме от възможностите, които ни предлага съвременният свят. Все пак дори най-скептично настроената баба е принудена да признае предимството на памперсите, удобството на слинга и ергономичната раница, дори на възглавницата за кърмене, която е толкова удобна на дъщеря й.

Днешните играчки леко ви шокират? Да, и ние изтръпнахме като видяхме новата колекция чудовища и пришълци в детските магазини. Но децата харесват тези чудовища и не бива да ги укоряваме за това. По-добре им разказвайте истории, показвайте им други играчки, четете им приказки, рисувайте и правете фигурки от подръчни материали. Това го умеете отлично.

5. Позволете на децата да се движат

Движението е живот и ако е трудно осъществимо на 60 години, на 1-3-7 е нужно на 200 %. Разбира се, трудно е да се следи дете, което не се свърта на едно място, но това не означава, че всяко негово движение трябва да бъде съпроводено с укори и забележки.

Скъпи баби, вероятно вашите деца не са били такива, сигурно са били значително по-спокойни и са можели с часове да мълчат в ъгъла. Но сега не само децата са по-активни. Забелязали ли сте? Животът е много по-динамичен. Внуците ви просто са отражение на живота. Нека детето тича, скача, колкото иска. Важното е да приберем от полето на неговата активност всичко, което може да се счупи или да го нарани. За останалото – дайте му свобода и си почивайте.

6. Оставете децата да изразяват емоциите си

Да, по-рано не беше прието да говориш на висок глас или да се смееш на улицата, да се целуваш с някого пред очите на хората, а да изпадне детето ви в истерия в магазина, беше равносилно едва ли не на престъпление. Времената се промениха. Децата могат свободно да изразяват емоциите си и не само позитивните.

Позволете им да се радват, да тъгуват, да се ядосват и огорчават, да се смеят на висок глас на абсолютни глупости (според вас), да общуват емоционално с приятелите си. Не ги спирайте, не им шъткайте, не се оглеждайте сконфузено наоколо в очакване някой да направи забележка. Всичко е наред! Емоциите може и трябва да се изразяват, при това е добре по-често да се присъединявате към детето.

Аз съм баба и съм номер 2

1f7e297d21162397381775605c0f3649 XL

7. Позволете на детето да не е като всички

„Ето Митко вече може… “, „ А Елена вече премина… “, „Кирил вече знае… “ – оставете това в миналото. Внуците ви са такива, каквито са. И точно такива трябва да ги приемете и обичате. Може да не свирят на цигулка, като съседското момиче ("ужас, нашето няма никакъв слух") и значително по-често да вдигат шум от внука на ваша позната ("държи се направо непоносимо"). Възможно е да обичат да танцуват повече, отколкото да четат, и технологиите да ги интересуват повече от книгите. Това е тяхно право. Те имат право да са различни. Повярвайте ни – днес това е важно, без това качество сме заникъде. Уравновиловката „да бъдеш като всички и да не се набиваш на очи“ остана в миналия век за щастие. Сега на мода са креативността, умението да мислиш оригинално и да виждаш това, което убягва на другите. Този подход се възпитава от детството!

Искате ли след 20 години с гордост да събирате публикации за успешните проекти на внуците си? Тогава позволете им да не са като всички останали.

8. Не глезете децата

Дори ако виждате внуците си много рядко, това не е причина да им позволявате всичко. Килограмите бонбони и чипс, храненето без всякаква система, безконтролното гледане на телевизия и пълното отсъствие на дневен режим не са това, което децата трябва да получават от общуването с баба си.

Скъпи баби, придържайте се към препоръките за хранене и дневен режим на родителите, когато внуците ви гостуват. Това наистина е важно, защото заради съвременната екология гастритът, алергиите, дори анафилактичния шок и други „прелести“ на градския живот се проявяват при децата много по-често, отколкото преди 30-40 години. Егоистичното ви желание да нахраните детето с козе мляко или ранни ягоди може да стане причина за сериозен пристъп.

Телевизорът, компютърът и телефонът без ограничения са прекият път към носенето на очила. Будуването по цяла нощ може да причини нервен срив у детето, което не е успяло да си почине. Това ли искате за внуците си? Сигурни сме, че не. Затова оставете амбициите и бъдете разумни.

9. Бъдете в един отбор с родителите

Дъщеря ви или синът ви изискват спазването на определени правила от внуците ви? Например да не обиждат по-малките, да не разхвърлят вещите си, да изпълняват задълженията си вкъщи. Дори да имате възражения по подобни ограничения, не бива да ги изричате на глас, още повече пред детето. Искате да разберете какъв е проблемът или да изразите мнение ("като порасне цял живот ще работи")? Поговорете с родителите, когато децата ги няма. Възрастните трябва да са на едно мнение, само тогава ще постигнат успех. Ако мама казва на детето едно, а баба открито заявява, че това е глупост, ред няма да има.

Задачата на бабите е да подкрепят авторитета на родителите, обяснявайки на внуците важните моменти, които поради заетост, младите може да са пропуснали. Искате ли да виждате внуците си щастливи, здрави и успешни? Тогава бъдете в един отбор с родителите им!

10. Не казвайте на родителите какво и как да правят

Не бива да говорите за това какво е длъжна да прави дъщеря ви или снаха ви. Ако с връщането си от работа тя поиска да си почине, това е нейно право. Не е длъжна ден и нощ да стои край печката, да мие чинии без прекъсване или да пере на ръка бебешките дрешки. Понякога може да се възползва от готовите храни в супера, а пералнята и съдомиялната са отлични помощници в домакинството. Освен това са икономични.

Майката на внуците ви смята, че мъжът й не отделя достатъчно време за възпитанието на децата си? Това е нейно право. Нали не мислите сериозно, че мъжът трябва само да носи пари вкъщи? А да храни, разхожда, възпитава, проверява домашни и да се занимава с развитието на децата е длъжна само майката?

Скъпи баби, за щастие светът се промени и никой вече не сочи с пръст бащата, който приготвя вечеря, връзва опашки, води детето на фризьор или на лекар. По-скоро е обратното, това е признак, че мъжът се грижи за детето си, интересува се от живота му и иска да прекарва повече време с него. Това е само от полза за детето. А въпросът кой с какво и на кого е длъжен нека остане в компетенциите на родителите, все пак вашите внуци са техни деца.

Бабите са нужни, за да обединяват семейството, да го обичат и да го сгряват с топлотата си. И ние сме сигурни, че се справяте отлично с това.

Източник: uaua.info


Препоръчваме ви още:

За бабите с любов!

Поколението на НЕбабите

Бавачка или баба

 

 

 

Последно променена в Вторник, 15 Януари 2019 09:26

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам