logomamaninjashop

52 седмици готвене: Пържене

Автор: Яна Пеева

Тази седмица темата на предизвикателството ни е пържене. Като цяло го смятам за досадно, шумно и миризливо занимание, което е и сравнително опасно за изпълнение при наличието на постоянно тичащо в краката ти хлапе. Крайният резултат обаче в повечето случаи е храна, на която трудно можеш да устоиш. Първоначалният план беше да направя пържено пиле, но се отказах. Вместо това заложих на нещо, което много обичам - фалафели.  

Фалафелите са кюфтенца от суров нахут с много подправки и много магданоз. Вероятно произлизат от Египет, но са популярни в много Средноизточни държави и може би всички сте ги опитвали. Трудно е да им устои човек, а когато си ги направи сам вкъщи са изключителни! Аз ги комбинирам с пита, която също пека вкъщи, салата от домати, краставици, лук и мента и сос с кисело мляко и тахан обикновено. Този път обаче накиснах цялата опаковка нахут и с половината направих тях, а с другата половина - хумус. В салатата ми пък нямаше мента, но пък сложих чушки, а млечният сос беше просто кисело мляко, защото се оказа, че изобщо нямаме тахан. В хумуса също не сложих, но все пак беше страшно вкусен. 

Фалафели

250г сушен нахут, накиснат от предната вечер или от сутринта - поне 8-10 часа. 

1 глава лук 

1 връзка магданоз (поне! Аз ги с много магданоз, зеленички да са! В случая имах половин връзка магданоз и една връзка копър, та сложих и него вътре.)

4-5 скилидки чесън 

сол и черен пипер на вкус 

1 супена лъжица кимион, или повече

1 супена лъжица кориандър

1чл лют червен пипер (не е задължително) 

1чл бакпулвер 

*1-2 лъжици брашно

Нахутът се накисва за 8-10 часа. В една от рецептите, които имам отбелязани се препоръчват 24ч, но никога не съм го правила. 

Нарежете лука, чесъна и магданоза. В блендер или кухненски робот сложете всички съставки без бакпулвера и го пуснете няколко пъти, докато всичко е добре комбинирано. Преместете сместа в хладилник за поне час.

Моята смес е сравнително едра, но вие може да пускате робота, докато достигнете желаната консистенция. 

Когато сте готови да започнете да пържите, извадете от хладилника, добавете бакпулвера и разбъркайте добре. Оформете топчета с ръце - около една супена лъжица смес е оптималното количество. Ако не успявате да направите топче, сложете малко брашно и опитайте пак.

В загрято олио, но не твърде горещо, пържете по 5-6 кюфтенца. По 2 минути на страна са достатъчни, трябва да станат златисти. Опитайте все пак един от първите фалафели, за да се сигурни, че температурата и времето са окей. Готовите оставете в гевгир, за да се отцедят от мазнината. 

На мен са ми любими в сандвичи с пита и всички добавки, които изредих по-горе. Давам и рецептата си за пита - плоски питки, които магически се надуват във фурната и заприличват на балони. Опитах да снимам клипче как се случва това, но ме разсейваха и всеки път изпусках момента. Рецептата ми е от NY Times, но не мога да открия линк, за жалост, затова я давам, както съм си я записала и се надявам да не съм пропуснала нещо. 

Пита

2чл суха мая

1/2чл захар 

1 чаша топло вода 

35г пълнозърнесто брашно

310г бяло брашно 

1чл сол

2сл зехтин 

В купа се разбъркват чаша топла вода, захарта и маята и се добавя пълнозърнестото брашно и 35г от бялото брашно. Отново се разбърква и се оставя на топло, но не горещо място, за 15-ина минути, докато се появят балончета и набъбне.  

Добавят се зехтинът, солта и почти цялото останало брашно - запазете си около половин чаша (70г). Смесете го, докато се получи тесто, после поръсете с още малко брашно и месете за около минута в купата. 

Обърнете го на чиста повърхност и месете още две минути, докато стане гладко. Покрийте го и го оставете да почине 10 минути, после месете още 2 минути. Опитайте да не добавяте прекалено много брашно, докато месите - тестото трябва да е меко и леко влажно. Сложете го в чиста купа, покрийте го с фолио и го оставете да втаса още 1 час на топло. 

Загрейте фурната заедно със съда, в който ще печете хлебчетата, на 250гр. Ако имате чугунен тиган, най-добре ползвайте него. По-дебела тава или керамична плоча за печене също вършат чудесна работа, важното е да е съд, който много добре задържа топлината. Сложете го на най-ниската позиция.  

Извадете тестото и го разделете на 8 топки с еднаква големина, а след това го покрийте с влажна кърпа за поне 10 минути.  

Когато фурната е хубаво загрята (аз чакам поне 10 минути след като ми сигнализира, че е стигнала желаната температура), вземете една топка и я разточете на диск с диаметър ~20см. Внимателно го вдигнете и го преместете върху горещата плоча/тава/тиган във фурната.  Печете 2 минути от едната страна, обърнете внимателно и печете още 1 минута. Питите ще останат бледи, не се залъгвайте, че не са сготвени. При оптимално разточване и добре втасало тесто ще видите как магически се надуват и заприличват на балони. На мен не ми се получава всеки път, но дори и ненадути, са много вкусни!  

Крайният резултат!

Следващата тема е “Азбука”, каквото и да значи това! Междувременно се пазете здрави и се занимавайте с неща, които отвличат вниманието ви. Аз стигнах до осъзнаването, че социалните мрежи ми носят страшно много тревожни мисли и след един тотален емоционален срив миналата седмица, реших да огранича времето, което прекарвам във фейсбук. Трудни и объркващи времена са и е важно да намерим своите начини да се справяме със ситуацията и да се съхраним психически. Бъдете здрави <3 

Ето и списъкът с темите. Обявяват се три седмици предварително, така че може да се подготвите!

Седмица 1 (1 - 7 януари) - нещо, което си готвил през миналата година и искаш да повториш. 

Седмица 2 (8 - 14 януари) - Мисо (Мизо) - Мисо е японска подправка, паста, която се прави от ферментирала соя, а понякога и с ориз, ечемик, пшеница, водорасли или други съставки. 

Седмица 3 (15 - 21 януари) - Руска кухня. 

Седмица 4 (22 - 28 януари) - 24 часа. Ястие, което отнема 24 часа, за да стане готово. 

Седмица 5 (29 януари - 4 февруари) - Ориз.

Седмица 6 (5 - 11 февруари) - Ямайска кухня.

Седмица 7 (12 - 18 февруару) - Задушено.

Седмица 8 (19 - 25 февруари) - Нещо, което преди не си харесвал. 

Седмица 9 (26 февруари - 3 март) - Бразилска кухня 

Седмица 10 (4 - 10 март) - Ферментиране

Седмица 11 (11 - 17 март) - Kawaii 

Седмица 12 (18 - 24 март) - Чушки 

Седмица 13 (25 - 31 март) - Пържене

Седмица 14 (1 април - 7 април) - Азбуката

Седмица 15 (8 - 14 април) - Боб

Седмица 16 (15 - 21 април) - Южна Африка

 

 

Последно променена в Неделя, 05 Април 2020 10:02

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам