logomamaninjashop

7 работещи начина да изострите паметта на детето си

Детството е свързано основно с ученето, а ученето е много по-лесно, ако имате силна памет. Способността за улавяне и припомняне на знания прави по-вероятно детето да се справя отлично в училище. Този способ също спомага за детето да има ясни спомени от ежедневните си преживявания, с което то осмисля света и мястото си в него, обогатявайки своите преживявания и изграждайки основни житейски умения.

Имайки предвид колко важна е паметта за развитието на децата, добре е да знаем, че нашето умение да запомняме не е фиксирано. Това, което е вярно за възрастните, е вярно и за децата – има множество трикове и стратегии, които децата могат да използват, за да изострят паметта си. Вие, като родител, сте в подходяща позиция да им помогнете.

Ето няколко, подкрепени с изследвания, предложения:

1. Премахнете, доколкото е възможно, стреса при учене на уроците

“Стресът кара мозъчните приемни системи да изпращат информация в мозъка Реактивен (автоматична борба, полет, замразяване) и предотвратява потока на информация към съзнателния, мислещ мозък (префронтален кортекс), където е съсредоточена дългосрочната памет”, обяснява неврологът Джуди Уилис.

65734017 m

Това означава, че подлагането на децата на стрес при учене на уроците, вероятно ще навреди на паметта им. Вместо това, „установете приятни ритуали (любими песни, игри с карти, хвърляне на топка) или изненади (забавна картина, изтеглена и принтирана от интернет), преди да започнете с ученето, за да отворите мозъчните мрежи, които водят до съхранение на паметта“. предлага Уилис.

2. Играйте игри с памет.

Уменията за памет са като мускул, който расте чрез употреба, така че не забравяйте да осигурите много възможности на децата си (особено на по-малките) да запомнят какво са научили от света. „Задавайте въпроси, когато сте навън. Например, ако минавате покрай къщата на приятел, попитайте: „Кой живее там?“ Игри като тази дават на децата възможност да си припомнят информация“, пише Барбара Соломон.

3. Насърчете четенето и обсъждането на книги.

Не е новина, че четенето на книги с децата е добро за интелектуалното им развитие, но ако искате те да получат повече от книгите, блогът Dumb Little Man предлага активно да ангажирате децата си с това, което четат.

„Когато детето участва активно в четенето, е по-вероятно да му е по-лесно да формира дългосрочни спомени. Активните стратегии за четене включват не само водене на бележки и подчертаване, както повечето ученици правят, но и говорене на глас и отговаряне на въпроси върху материала, който те четат “, обяснява публикацията. Затова не забравяйте да попитате детето си за това, което четете заедно и за неговите разбирания и реакции към историята.

55011070 m

4. Накарайте ги да визуализират спомени.

Когато детето чете нещо, накарайте го да направи пауза и го помолете да си представи сцената в главата си и да ви я опише.

5. Говорете за любими спомени.

Спомените на децата също се подобряват, когато родителите насърчават децата си да си припомнят и визуализират любими спомени, според Соломон. “Съсредоточете се върху събития, които силно резонират с детето ви, като например пътуване до зоопарка. Когато стане малко по-голямо, помогнете му да прави истории от спомените си. Спомените на вашето дете ще бъдат по-богати и то ще се научи как да ги препредава в ясна форма “, пише тя.

6. Помогнете им да осъществят връзки.

Когато новите спомени не успеят да се „залепят“, това се получава често, защото те нямат предварително усвоени от детето знания, към които да се привържат. Ето защо, помагайки на вашето дете да създаде връзки между нещата, които научава, му помагате да укрепи паметта си.
Това споделят от Understand, организация, която подкрепя родителите на деца с увреждания в обучението.

“Помогнете на детето си да създаде асоциации, които свързват различните детайли, които то се опитва да запомни. Грабнете интереса на детето си със забавни мнемоники като “Чашка орехи желае забравеният сладолед вълшебен“. Зад тази фраза са скрити цветовете на дъгата: червен, оранжев, жълт, зелен,  син, виолетов. Може да си измисляте всякакви такива фрази за стимулиране на паметта. „Намирането на начини за свързване на информацията помага за формирането и извличането на дългосрочна памет. Освен това помага за работната памет на детето, която то използва за задържане и сравняване на нови и стари спомени.“

“Мозъкът е орган, който търси модел. Когато вашите деца разпознаят връзки между нови и предишни знания, техните мозъци могат да свържат новата информация с категория от съществуващите знания за дългосрочно съхранение. Графики, мнемоника, изброяване на прилики / разлики и правене на аналогии изграждат модели на дългосрочна памет “, съгласен е Уилис.

29641356 m

7. Играйте карти.

Това е забавен начин да засилите паметта на детето ви, от която ще се радвате и вие.
„Прости игри с карти като Crazy Eights, Uno, Go Fish и War могат да подобрят работната памет по два начина. Вашето дете трябва да спазва правилата на играта, но също така трябва да запомни какви карти има и кои други хора са играли “, отбелязва Understood.

В поредица от статии, предоставени от образователен център Да Винчи ще ви запознаем с техниките и начините да се стимулира и ускори развитието на детето във всички познавателни способности. Може да прочетете повече за курса им "Когнитивна азбука", основан на "Азбука на мисленето", който представлява една съвременна реплика на "Монтесори".

лев виготски цитат

Последно променена в Сряда, 13 Ноември 2019 08:48

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам