logomamaninjashop

Банско през есента

Автор: Мария Пеева

Обичате ли Банско през есента?

Моите синове са запалени скиори (за разлика от мен) и завали ли първият сняг, са готови да товарим багажа и да заминаваме. А аз предпочитам Банско извън ски сезона. През лятото там е прекрасно, а есента не му отстъпва. Не заради спокойствието, защото туристи има през всички сезони. Но заради красотата на природата, прохладата и многото развлечения и прекрасни места, които можем да споделим с децата и за които през зимата все не остава време.

Тази есен си имаме специален гост от Доминикана - братът на съпруга ми, за когото ви разказах в "Митичният чичо Митко". Не е за вярване, но той не само се върна в България един-единствен път през 30-те години, откакто емигрира, но и никога през живота си не е бил в Банско. С мъжа ми му измислихме програма в стил “Опознай родината, за да я обикнеш” и първото място, за което се сетихме, разбира се, беше Банско.

Той не беше единственият изумен. Последно сме били там преди две години и оттогава насам градът буквално е разцъфтял - чисти улици, китни къщи и хотелчета, никакви строежи и разкопани тротоари. Ето така трябва да изглеждат българските курорти и няма да се отървем от туристи.

Избрахме отново любимия ни Лъки Банско по ред причини - заради спа зоната - да се поглезим и ние, и Митко; заради планинския водач - да направим един хубав преход, и заради басейна - Алекс настояваше за това (сякаш морето му беше малко това лято, но децата са си деца).

банско5

Този младеж почти не излезе от басейна със солена вода и изкуствени вълни.. Освен това обиколихме всевъзможните сауни, ледени и горещи вани, релакс стаите и всички удоволствия на спа зоната. Някакви екзотични рибки ни правеха специален гъделичкащ пилинг на краката (всъщност се оказа, че това било много сериозно лечение за псориазис и по света има клиники с такива процедури), Митко си прави специална терапия с водорасли, изобщо беше голямо глезене. Зимата сме цял ден на пистата и много не остава време за това. Пак ще отидем.

Без грам да преувеличавам, Митака беше спечелен завинаги. И ако се върне в България още догодина, красотата на Пирин, гостоприемството на хотелиерите и банските кръчми ще имат голяма заслуга за това. Макар и само за три дни, се постарахме да опита от всичко, което Банско предлага. Сутрин бродехме из планината, следобед разпускахме в басейна, поглезихме се в пет вида сауни, пробвахме масажи, привечер се разхождахме из Банско и, разбира се, отделихме доволно много време на гостоприемните механи. 

bansko12

Какво може да се прави в Банско през есента?

Поход в планината.

За това занимание от хотела ни осигуриха планински водач и транспорт до пункт за тръгване и планински водач. Има цели 12 маршрута, от които може да се избира, с различна трудност. Местните хора наричат Банско входната врата за пешеходния туризъм из прекрасния Пирин.

Впечатлена съм, че е помислено дори за деца в количка и хора с увреждане. На 4 километра над Банско например е екопътеката „Драгостинов чарк“, която е подходяща за туристи със специални потребности – има пътечка към местата за отдих, специална настилка, тоалетни и т.н.

Проверихме и преходите - те са с различна трудност. Начинаещите планинари като нас могат да изберат преход до Окото, най-ниското от Бъндеришките езера, той е само час и половина. Преходът минава край Байкушевата мура, която е на 1300 години. Среднотрудните преходи са по 3-4 часа и водят до хижа Безбог, Рибното езеро и Поповото езеро. А за напредналите планинари има високоадреналинови походи като този до Кончето, където ще ви се наложи да преминете стръмна седловина с 400-500 метрови отвесни склонове и само 50 см широчина на пътеката. Казват, че преди да се сложи обезопасяващото въже, туристите са преминавали ръба с пълзене или като са го възсядали. Чак през 70-те години е сложено въже и направена пътека.

банско1Алекс на път за Бъндеришка поляна, където в момента няма ски, но има други атракции за младите (и не толкова млади) спортисти

Забележителности:

В Банско видяхме и музея на Вапцаров в родната му къща. За следващия път остана дома на Неофит Рилски и мемориалът на Паисий Хилендарски в новата сграда, издигната на мястото на къщата му. Докосването до подобни места поддържа жив интереса на децата към историята и литературата, която изучават в училище, затова подобни екскурзии не само са приятни, но са и много полезни за малките ни ученици. Мисля, че не по-малко вдъхновяващо беше и за нашия гост от чужбина, на когото много добре му се отрази глътката българска история и култура 

Този път не успяхме да стигнем до резервата на мечките в Белица, който се намира съвсем наблизо, но сме го планирали съвсем скоро. И преди сме ходили там, даже имаме цяла история, но нея ще ви разказвам друг път.

А зимата ще се върнем отново, не само заради ските, а и заради ескейп стаите в "Лъки Банско", които за наше огромно съжаление бяха затворени.

След слънчевото ни морско лято това беше наистина прекрасно начало на есента.

Тук може да прочетете за пловдивските ни приключения.

Последно променена в Вторник, 01 Октомври 2019 19:03

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам