logomamaninjashop

Екзотична Коледа

Нашата Коледа е „бяла“, „тиха“, „снежна“. Събира семействата ни край огнището от далечни времена. Другаде я посрещат на плажа, с внушителни шествия или вместо да се наслаждават на празника, съсредоточено изписват йероглифи.

 

Япония

koleda yaponia

Католиците в Япония отбелязват Рождество като всички останали – в семеен кръг. Основна фигура на празника е бог Хотейошо, който носи коледните подаръци.
За прецизните и старателни японци Нова година е повод да почетат калиграфията. Затова, вместо да се хванат за приборите и да се отдадат на гастрономически разгул, те посвещават времето си на изписване на йероглифи, които спокойно могат да бъдат провъзгласени за произведения на изкуството.
Традиционното рождественско меню за японците включва ястието „о-сечи-ори“, което се приготвя от червен боб, ориз, гъби и бамбук (и според вярванията носи щастие). Разбира се, традицията повелява да бъде изпита и по чаша саке.
Какво си пожелават на празниците? Вечна младост, дълголетие и пролет. Това са трите „кита“ на щастливия живот, според тях.

Гонят злите духове като палят снопчета слама и така „пречистват“ домовете си.
Празненствата приключват на 14-и януари. Тогава японците излизат на улицата и палят писмата с пожеланията си. Ако вятърът вдигне листата нагоре, всичко наречено ще се сбъдне.

 

Китай
night city view 1417 1839
Държавата, която снабдява цял свят с коледна украса и фойерверки, е усвоила и някои типично християнски обичаи в отбелязването на празника. Китайците нямат елха, но затова пък разполагат със „светещи“ дървета, които украсяват в традициите на изтока – с ярки, изящни фенери, цветя и гирлянди. Същите украшения се подреждат и в домовете. Малките китайчета окачват на стената чорапчета, в които Дун Че Лао Рен (техният Дядо Коледа) оставя подаръците.
Всички знаем, че Китайската нова година настъпва значително по-късно – в края на януари или в началото на февруари (според лунния цикъл). С нейното идване започва годината на символа, определен от китайския календар. За 2018-а това е Жълтото (земното) куче. Според източните астролози, то ще донесе мир, спокойствие, съзидание и благополучие. За по-голям късмет ни препоръчват да се обличаме в дрехи със „земни“ тонове – жълто, зелено, кафяво и всички техни нюанси.
С настъпването на Новата година китайците отдават почит на предците си. Техните портрети се окачват по стените, в знак на преклонение и признателност.


Аржентина

arj okАржентинската Коледа е семеен празник. По традиция всички сядат на трапезата около 10 часа вечерта. В полунощ тържествено отварят бутилка сайдер или шампанско. Младите членове на фамилията излизат да пуснат няколко фойерверка или да пострелят по въздушни балони. Някои отиват на църква, за да присъстват на богослужението. 25-и декември е почивен ден, в който магазините, ресторантите, баровете са затворени.
На трапезата на аржентинците винаги присъстват традиционните ensalada rusa (подобна на популярната у нас руска салата) и ensalada de lechuga y tomate (салата с маруля и домат), аржентинското асадо – месо, печено на дървени въглища върху нагорещена скара наречена „париля“, или маринована кокошка.


Мексико

mexico

Коледа в Мексико се празнува по доста необичаен начин. Основно празнично ястие са репичките. Всяка година на 23-и срещу 24-и декември, жителите на град Оахака организират фестивал на репичките. „Нощта на репичките“ съществува от 16-и век, когато испански монаси пренасят този зеленчук в новите колонии. За да привлекат интереса на клиентите, търговците започнали да дълбаят и изрязват причудливи фигури по него. Така, с времето, се създавали цели скулптори от репички, които могат да бъдат видени и днес на ежегодния Фестивал на репичките.
За да участваш в това коледно-новогодишно събитие, е достатъчно само да изрежеш от репичка (или ряпа) фигура на любимия си приказен персонаж. Победителят се радва на честта снимките на неговото творение да бъдат поместени на първите страници в местните вестници. Това е своеобразната кулминация на коледните празници.


Австралия
aus ok
Какво е да те „споходи“ Коледа в разгара на лятото могат да разкажат австралийците. Празникът започва, когато слънцето най-сетне се скрие и настъпи дългоочакваната прохлада. Въпреки че е невъзможно да си организират празничен бой със снежни топки, австралийците не униват – местните устройват празненствата си на плажа или сред природата. Но за жителите на големите градове като Сидни и Мелбърн, празниците започват с внушително Рождественско шествие. В кулминацията му се появява самият Санта Клаус.

Австралийците украсяват домовете си богато, не пестят средства и за подаръци – всеки член на семейството трябва да бъде зарадван, а на децата се задоволява всеки каприз. По вратите на домовете са окачени коледни венци, а най-любимото лакомство за малчуганите по празниците е сладоледът. Една от популярните местни традиции са песните на свещи, които се изпълняват в нощта на Коледа. Тогава хората излизат навън, за да станат съпричастни на общия празник.

 

Препоръчваме ви още:

Коледа по света - Ирландия и Исландия

Пай с мандарини и любов

Да, Вирджиния, има Дядо Коледа!

Последно променена в Събота, 09 Декември 2017 14:07

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам