logomamaninjashop

Гинекологът отговаря...

  • 22 Юни, 2017

на вашите въпроси за рака на маточната шийка и неговата профилактика.

 

Информационната кампания за профилактика на рака на маточната шийка „10 минути само за теб” е инициатива на Националното сдружение за профилактика на рака на шийката на матката. Нейната цел е да осигури актуална информация за заболяванията, свързани с HPV вируса, да насочи общественото внимание към необходимостта от превенция и по-добра здравна култура. След публикацията ни на материала, предоставен от сдружението, много читатели зададоха важни въпроси, на които обещахме отговор от специалист. Д-р Николай Николов, акушер-гинеколог, отговори подробно на всички. 
 

На каква възраст се поставя ваксината срещу рак на маточната шийка?

Поставянето е безплатно, при момичета на 12-13-годишна възраст, които не са водили полов живот. Имунизацията се прави при личните лекари по Националната програма за профилактика на рака на маточната шийка. Що се отнася за ваксината, тя може да бъде поставена след 9-годишна възраст до 45-годишна възраст.
Две от основанията за поставянето на ваксината в този възрастов диапазон са: по-доброто стимулиране на имунитета и по-голямата вероятност от среща с вируса.

Платена ваксина

Може да бъде поставена до 18 години, ако няма полов живот;  до 24-25 години след отрицателен HPV тест и цитонамазка I или II група; до 45-годишна възраст по желание след отрицателен HPV тест,  цитонамазка I или II група и липса на колпоскопски атипизъм.

Четири валентната ваксина може да бъде поставена и на мъже до 26 годишна възраст.

От какво предпазва?

Предпазва от предракови лезии, предизвикани от HPV 16-ти и 18-ти типове и кондиломи, предизвикани от 6-ти и 11-ти типове. Ефикасността й е много висока.
Въпреки че съществува т. нар. кръстосана реактивност, която се дължи на „близко родствени връзки“ между типовете, ефективността на ваксината към други типове е ниска.
Проучване в Дания от 2006 г. установява намаляване на предраковите лезии CIN II и CIN III с 98%.
Намаляване на вулварната интерепителна неоплазия със 100%. Кондиломите намаляват с 80-90%.
Аналният рак намалява със 75%


Какви са рисковете?

В деня на поставяне на ваксината:

-        зачервяване, оток, сърбеж, на някои момичета им прилошава.

Възможни реакции:

-        временно повишаване на температурата, болки в крайниците, главоболие - свързани със самия ефект от активирането на имунитета;

-        реакция на свръхчувствителност.

Оплакване, на което се дава широка гласност е синкопът – припадък, психогенен отговор към самата инжекция. Характерно е за юношеската възраст. Това може да бъде придружено от някои неврологични признаци. Затова е необходимо наблюдение за около 15 минути след ваксиниране. Препоръчвам на пациентката след ваксинация да остане в кабинета на лекаря или в чакалнята около 15 минути. Ако почувства замайване, веднага да съобщи на специалиста, поставил ваксината.

До 14 дни след апликацията са възможни кожни реакции.
През следващите години – няма странични ефекти.
Не се установява появата на автоимунни неврологични и каквито и да са други заболявания.
Хроничните заболявания не се обострят.
Няма тератогоенен ефект.

Въпреки че безопасността на ваксината е призната и одобрена от всички международни и национални комисии, занимаващи се с тези проблеми, тя се проследява непрекъснато и периодично се преоценява от национални и международни институции и независими организации. На този етап се приема, че ваксината има много добър профил на безопасност.

В сайта на Изпълнителната агенция по лекарствата има електронен формуляр, който дава възможност всяко оплакване след приложение на ваксина или лекарство да се опише. Винаги може да се направи консултация и с лекаря, поставил ваксината.


Какви са страничните ефекти, които са наблюдавани?

Лично аз съм поставял многократно ваксината. Не съм отбелязал нито един страничен ефект. За всички странични ефекти ползвам официалната информация.
Те са обяснени особено подробно в листовката за пациента и в кратката характеристика на продукта. Големите фирми са и богати фирми. Много хора и адвокати биха имали интерес да ги осъдят, за да получат големи обезщетения. Фирмите се предпазват от това да бъдат съдени и да плащат големи глоби. Ето защо те щателно описват всяко оплакване на пациент (дори да е единствен случай), който се е подложил на лечение с техен медикамент. Не премълчават нищо.

По закон всяко регистрирано оплакване от пациенти се анализира. Данните за безопасност на ваксините и лекарствата са изискуеми във всеки момент от всяка агенция по лекарства по света. Рисковете се оценяват по епидемиологичен признак и в тяхната оценка участват регулаторните агенции. Всъщност листовката за пациента и кратката характеристика на продукта са текстове, които задължително се одобряват от съответната агенция по лекарства.

Кога е противопоказно да се ваксинираме?

При всички стандартни противопоказания за ваксина.

-        свръхчуствителност или симптоми на свръхчуствителност след първата доза;

-        -висока температура, болести свързани с тежко общо състояние;

-        при установен инвазивен рак на шийката на матката;

-        при установено наличие на инфекция с HPV у пациентката. Ваксината се използва за профилактика, не за лечение.

-        след 45-годишна възраст се счита, че жената е консумирала по-голямата част от риска да се зарази с HPV. Имунната й система е изгубила възможността за пълноценно изграждане на имунитет;

-        лека форма на инфекция не е противопоказание;

-        не са установени странични ефекти при бременност;

-        не са установени странични ефекти при кърмене.

В какъв интервал се правят изследванията за човешки папиломен вирус?

В много страни регулярни изследвания за HPV не се правят. В западните държави се заговори за изследване през 5 години. Това препоръчване се базира на заключение на 7 проучвания, които доказват, че ако пациентката е с нормална цитонамазка и отрицателен HPV тест безопасният интервал е 6 години. Авторите на тази теза приемат, може би по подразбиране, че жената не е правила секс с нов партньор или че нейният постоянен партньор не я е заразил с нов щам на вируса. За България няма установена практика за редовно следене на HPV, нито през какви интервали това да става.
Лично моето мнение е, че жената трябва да се изследва за наличие на HPV около 2 месеца след полов контакт с нов партньор. Това е приблизителният инкубационен период, в който съвременните HPV тестове могат да хванат вируса.

За жените с вече установен вирус препоръчвам щателно изследване при гинеколог специалист 2 пъти годишно. Пациентката трябва да изисква от своя гинеколог цитонамазка, колпоскопия и HPV тест.

Какъв процент от хората са носители?

Около 2,5 милиарда хора са общо заразените в света. Изследванията установяват вируса в около 80% от жените на възраст 20-30 години.

Как се предава?

Най-често се предава чрез полов контакт. Необходим е близък допир между заразена с вируса кожа или лигавица и незаразени такива. Може да се предава и чрез дълбока целувка. Носител на заразните вирусни частици са мъртвите клетки на повърхностния слой на кожата и лигавиците. При триене те се излющват от тъканта и се разрушават. Така освободените вириони – заразните вирусни частици – могат да атакуват нови незаразени клетки. Това може да бъде осъществено само чрез близък контакт между заразени и незаразени клетки. Такъв контакт е сексуалният. Ползването на презерватив намалява риска, но не гарантира защита срещу вируса.

 period pain dollar paid


Някои коментари, които получихме, показват притесненията на родители. Ще се радваме, ако им отговорите:


Виждала съм последиците от ваксината, затова ще я спестя на двете си дъщери. Не съм фанатизирана на тема ваксини, децата са имунизирани, съгласно календара. Но този риск няма да поема.

Не разбрах къде и какви последици от ваксината сте виждали. Не разбрах от коя ваксина. На пазара има две ваксини. Това, което наричате последици, които бихте искали да спестите, би могло да се отнесе до всяка ваксина или лекарство. Включването на HPV ваксината в Национална програма е равносилно на включването й в имунизационен календар. Имунизационен календар се изработва съобразно епидемиологичните рискове от заразяване и в случая с календара, за който говорите, това е ранната детска възраст. Тъй като заразяването с HPV е характерно за юношеската възраст, ваксината се поставя именно в тази възраст.

Това да не желаете ваксината е Ваше право, Ваш избор. Не зная колко големи са дъщерите Ви. Ако са малки деца, тази ваксина не им трябва. Но ако са големи, мислещи момичета...замислете се дали не ограничавате тяхното право на избор. Казвате, че няма да поемете „този риск“, значи го познавате. Но познавате ли онзи риск? Рискът от болестите, предизвикани от HPV  вируса. Счита се, че HPV вирусът е виновен за 5% от ВСИЧКИ видове рак. Аз съм лекар с дългогодишна практика, но дори и аз нямам самочувствието да кажа, че познавам всички клинични картини на болестите, свързани с HPV. Те са много, много разнообразни. Познавате ли техните рискове?

Не е ли странно - кампания "про" ваксина от ... ваксинопроизводител? Тези ваксини (не се споменава в рекламата - защото това е реклама) срещу всички щамове ли предпазват (ако предпазват) и имат ли странични ефекти? Помним Лили от Самоводяне...

Може би не е странно. Производството на ваксини е бизнес, както и производството на лекарства. Има ли реклама? Лично аз искам да гледам реклами на производители на ваксини и на лекарства, отколкото производителите на оръжия или производителите на вредни храни, или производителите на купища ненужни неща. Тези реклами ги гледаме всеки ден – и вие, и аз.

Единият вид ваксина предпазва от 4 типа HPV. Двата щама 16-ти и 18-ти предизвикват повече от половината от всички случаи на рак на шийката на матката, 6-ти и 11-и се свързват с кондиломите (генитални брадавици). Ваксината не предпазва от всички щамове.

В момента се разработват ваксини, предпазващи от много повече ракови щамове. Но това е грижа на бъдещето. Съвременната ваксина предпазва от двата най-тежки щама, които са най-честите виновници за рака на маточната шийка.

Като човек минал това заболяване и консултиран от редица специалисти не бих сложила ваксината, поне не и сега в близките няколко години.

Кое заболяване сте „минала“? Според индикациите при наличие на рак на шийката на матката ваксината не се поставя. Нито сега, нито в близките няколко години. Тя няма лечебен ефект. Слага се за профилактика.

Ако нямате проблем с шийката на матката, а е било установено само наличие на вируса, трябва да видите кой щам на вируса е установен у Вас. Ако той е 16-ти или 18-ти няма смисъл от ваксината.

Ако сте имала щам, различен от двата щама на ваксината е въпрос на индивидуална преценка от Ваша страна, след като сте направила подробна консултация с Вашия гинеколог и изслушате съветите на специалиста. Има много фактори, които трябва да бъдат съобразени. Със или без ваксина Ви препоръчвам стриктно да спазвате вторичната профилактика – веднъж или два пъти в годината да правите цитонамазка и колпоскопия. За честотата на изследване на HPV – отново индивидуална преценка, съобразена с Вашия стил на живот.

Това не е ли противоречие:
а/ можеш да се заразиш от майка си по време на раждането, а може би и в битовия живот после;
б/ ваксината се слага преди началото на сексуалния живот, за да нямаш ЧПВ;
в/ никой не изследва девойките за ЧПВ преди да я сложи. Какво става, ако имаш ЧПВ и си сложиш ваксината? В най-добрия случай нищо, но тогава защо е възрастовото ограничение, в най-лошия случай...


а/ Хубаво е да търсите и да намирате противоречията. Ние, лекарите, също търсим решения сред многото противоречия. Казват, че медицината не е само наука, но и изкуство... В конкретния случай – детето може да се зарази от инфектираната си майка по време на раждането. Проявява се заболяване наречено инспираторна папиломатоза. Лично аз, съветвам моите пациентки да се изследват за HPV в последния лунарен месец на бременността. Ако се открие наличието на такъв, съветвам раждането да се извърши със секцио. Така плодът не се заразява.

При пропуснато изследване за HPV и установена респираторна папиломатоза на новороденото, лечението е на педиатрите. Майката трябва да слуша техните съвети. Изолирането на щамовете, предизвикали папиломатозата и лечението на болестта се определя от педиатрите. По-късно, когато детето навърши 12 години, поставянето или непоставянето на ваксината е въпрос на преценка на лекарите.

б/ Ваксината се слага на здрави момичета, преди началото на сексуалния им живот. Така, ако след започването му те се заразят с щамовете на вируса 16-ти, 18-ти, 11-ти и 6-ти  те няма да развият болестите, причинени от тези щамове. Тяхната вече подготвена имунна система ще отхвърли тези щамове.

в/ Ако жената вече води полов живот и иска да си постави ваксината, редно е да бъде изследвана предварително за наличие на HPV. Ако се установи такова, поставянето на ваксината е безпредметно. Ако няма наличие на вирус, поставянето на ваксината има същия смисъл, както при жените, които  не са водили полов живот.

а/, б/, в/: Ще споделя едно свое мнение. Обществено достояние е ранното започване на полов живот. България е на първо място в Европа по ранно започване на полов живот у подрастващите. Не всеки родител може да бъде сигурен дали детето му е водило или не полов живот. Освен това вирусът може да се предава и чрез дълбока целувка. Някои от подрастващите вече са го практикували. Лично моето мнение е, че малко повече информация не е  излишна. Препоръчвам преди поставянето на ваксината да бъде направено и изследване за HPV. Знам, че всеки грижовен родител, решил да ваксинира дъщеря си, не би се поколебал да направи и изследването за HPV. Все пак това е вирус, който може да причини рак.

 

Д-р Николай Николов - акушер-гинеколог. Завършил е Медицинска академия – София, „Здравен мениджмънт” в УНСС, „Икономика” в Университета на Делауеър (САЩ) и „Реторика” в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Освен това има придобити специалности и по акушерство и гинекология, по научна медицинска информация и здравна култура на населението. Д-р Николов има и 40 специализации.


Препоръчваме още: 

Имуностимулатори - да или не?

Още едно безумно писание

 

FUCK CANCER

Последно променена в Петък, 23 Юни 2017 14:18

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам