logomamaninjashop

Голямо дете, пък с биберон!

„На вас кучето още ли не ви е изяло биберона?“ – това е една от дежурните реплики на възрастни лелички, които се възмущават, когато видят проходило дете с биберон-залъгалка в устата.

Биберонът разваля захапката“ – това можете да чуете от по-младитe жени.

„Голямо дете, пък с биберон!“ – общо взето този израз обобщава отношението на околните към подобна гледка.

Разбира се, подобни изявления предизвикват най-различни реакции у младите майки – от смущение и притеснение до отегчение и гняв.

Трябва да отбележим веднага, че децата са различни, всяко има индивидуални особености, предпочитания и качества. Затова някои плюят бибероните и въобще не ги понасят, други се примиряват с тях, трети държат да имат пълен комплект – един в устата и по един за всяка ръка, за да заспят спокойно. Вариантите са всякакви. Нещо, което е приемливо за едни малчугани и „работи“, при други просто не е ефективно. Разбира се, да ползва ли детето залъгалката или не, е решение, което взема родителят.
Опитът сочи, че ако например майката се върне на работа, преди детето да е навършило дори три месеца, ползването на биберон е неизбежно, защото това е една от малкото възможности то да компенсира отсъствието на най-близкия си и липсата на контакта „кожа до кожа“, който дава кърменето.

Ако търсим обективни отговори, може би е добре да се вслушаме в мнението на специалистите, които в позициите си се водят от доказаните в практиката примери, а не от принципа „чували сме да казват…“
baby 228437 960 720

Кои са рисковете и преимуществата от ползването на биберон-залъгалка?

Плюсовете

Обезболяващ ефект
Смукането на залъгалката има успокояващо действие и като следствие снижава болковия синдром, твърдят специалистите. Някои лекари препоръчват бибероните да се използват до шестмесечна възраст, в случаите, когато се провеждат някакви несложни процедури, за намаляване на болката и безпокойството – при ваксиниране, растеж на зъбки, колики, друг дискомфорт.
Други дори твърдят, че определени медицински манипулации са по-ефективни, ако бебето смуче биберона си – установена била подобна зависимост при вземането на кръв и урина за изследване.

Недоносените деца
Ако детето се е родило недоносено, смукането на биберона може да му помогне правилно да започне храненето с шише и въобще – да се успокои.

Снижаване на риска от СВДС (Синдром на внезапната детска смърт)
Американската педиатрична асоциация например препоръчва използването на биберона като превенция срещу Синдрома на внезапната детска смърт, но с уточнението, че не бива да бъде предлаган, ако детето е на кърма и не е навършило един месец. Не бива да се дава и ако бебето спи или да се настоява, ако я плюе.

Минусите

Проблеми с кърменето

Тук мненията са противоречиви. Някои изследвания сочат, че използването на биберон-залъгалките може да създаде проблеми с кърменето. Други обаче твърдят, че подобна зависимост не е коректна. Повечето педиатри препоръчват да не се избързва със запознаването с биберона, докато кърменето не се е нормализирало и не е създаден режим на хранене.

Увреждане на захапката
Най-популярният аргумент срещу използването на биберона. Толкова ли е опасно наистина – какво сочат проучванията?
Негативен ефект можело да има, ако детето ползва залъгалката до тригодишна възраст. Използването на ортодонтски биберон обаче снижавало риска от подобно увреждане – всички утвърдени марки предлагат такива варианти. Други обаче твърдят, че подобна зависимост почти не съществува, а анатомичните биберони са просто маркетингов ход. В основната си част съвременните педиатри препоръчват раздялата с биберона да се осъществи до края на втората година. Американската асоциация на стоматолозите например препоръчва това да става не по-късно от 4-та година.

Инфекции
Много специалисти са единодушни, че биберонът е съсредоточие на болестотворни бактерии, но задълбочени изследвания в тази посока липсват. Често обаче, при разходките навън, майките се сблъскват с един и същ проблем – детето плюе биберона си или го разменя с другарче.
За да се предотвратят случаи на изплюване е важно да се проверява дали биберонът съответства на възрастта на детето. Много марки произвеждат биберон-залъгалки за съответната възраст, затова този аксесоар трябва да бъде своевременно актуализиран. Освен това на детето може да бъде предложен избор – между обикновена и анатомична залъгалка – да не изключваме момента с индивидуалните предпочитания на всеки.

Как да се разделите с биберон-залъгалката?
В повечето случаи се препоръчва правдоподобна история за липсата й. Може да „изчезне“, „да бъде открадната“ или „изядена“ на сутринта, когато детето се събуди от сън. Така ще е в добро разположение на духа, освен това ще му предстои хранене, което е по-важният момент от дъвкането на биберона. После го очаква разходка, а времето прекарано навън винаги разсейва с приятните си емоции. Първият сблъсък може да е по време на дневното приспиване. Какъвто и претекст за изключването на залъгалката от „менюто“ да изберем, не бива обаче да поддаваме пред молбите или плача на детето. Трябва да се придържаме към версията си и да компенсираме приспиването с биберон с четене на книжка, приспивна песничка или с държане за ръце. Трябва да е някакъв нов ритуал, за да отвлече вниманието от липсата на биберона. Изобщо моментът трябва да бъде добре избран – да не съвпада с прохождането, с тръгването на ясла или градина или някакъв друг източник на стрес за детето.

В Испания например имало една любопитна традиция – когато предстои детето да тръгне на детска градина се устройвало "погребение" на бибероните. Под съпровода на бавна мелодия, те били заравяни в градинката, "за да спят вечния си сън". Дали е добро решение? Може би.

При всички случаи обаче, ако ще му отнемаме „успокоителното“ трябва да сме готови да осигурим алтернатива – а най-доброто решение винаги е нежното и съпричастно присъствие на родителя.

Последно променена в Вторник, 18 Април 2017 10:24

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам