logomamaninjashop

Как да планираме ваканцията по време на пандемия

  • 06 Юли, 2020

Преди няколко дни 6-годишното ми дете ме попита:

-  Още ли е лято?

-  Имаш предвид сезона ли - да, разбира се. 

 - Не - каза той бавно - Имам предвид лято, когато няма училище,  ходим да плуваме и правим други забавни неща. 

Лятото изглежда и се усеща по съвсем различен начин тази година. Училището или по-скоро дистанционното обучение завърши без обичайните празненства. Нямаше барбекюта, партита около басейна или плажни огньове. Няма и да има. Както всички вкъщи продължаваме да казваме, почти като боен вик: „заради тъпия коронавирус “.

И все пак е ваканция. Децата имат нужда да общуват едно с друго, да се социализират, да играят заедно, да ходят на лагери.

Но как да започнем да определяме какво е безопасно и здравословно, не само когато става въпрос за разпространението на COVID-19, но и по отношение на социалното и емоционалното развитие и психичното здраве на нашите деца? За съжаление, както често се случва при отглеждането на деца, няма общовалидно правило. Има обаче три основни ориентира, които могат да ни помогнат, докато навигираме в този сложен и труден период.

Най-важните фактори при планиране на ваканцията

Всички деца са различни и дори децата в едно и също семейство имат изключително различни темпераменти, личности и нужди. Как да планирате ваканцията? В тази сложна ситуация обаче решенията са още по-трудни.

 Една майка сподели: „Всички останали изпращат децата си на лагер това лято, ужасна майка ли съм, защото не искам да поемам този риск?“ Друга имаше точно обратния въпрос: „Всички приятели на сина ми изглежда се забавляват това лято на лагери. Глупаво ли е да обмислям да го пратя и него точно в този момент?“

Разбира се, нито една от тези майки не е ужасна и нито една не е глупава. Никой от нас не е такъв. Ние просто се опитваме да направим най-доброто, което можем, за нашите деца, при липса на ясен „правилен отговор“. Разбира се, имаме общите насоки за обществено здраве, но те не адресират нюансите на вашето семейство, на вашето дете.

Когато правите плановете за лятото, определете най-важните фактори, отнасящи се за вас и вашето семейство. Не копирайте решението на съседите или на майката в Instagram, а вземете решение за семейството, в което вие и само вие сте експертът.

  • Къде живее вашето семейство? Случаите на COVID-19 увеличават ли се или намаляват?
  • Какъв е статусът на членовете на вашето семейство? Има ли някой с особен риск или всички обичайно са доста здрави?
  • Как се е справило вашето дете по време на карантина? Напълно се задоволява да се занимава с неговите хобита и да бъде онлайн или то е във все по-лошо настроение, станало е по-раздразнително и по-отегчено?
  • Започнали ли сте отново да контактувате с баби и дядовци? Тези контакти могат ли да се променят, в зависимост от летните ви планове? 

Внимателното обмисляне на тези въпроси ще ви помогне да направите това, което е най-подходящо за вашето дете, семейство и обстоятелства.

Не подценявайте тревожността си

Вашата тревожност е основен фактор при взимането на решения. Това, от което детето ви има най-много нужда в момента, е спокоен родител, чиято нервна система  функционира нормално. Малките деца се синхронизират със своите родители, което означава, че те се хранят от вашата енергия и поведение, дори и да се опитате да прикриете истинските си чувства.

Ако смятате, че връщането на вашето дете обратно сред връстниците му, ще бъде най-добре за него (след като сте обмислили описаните по-горе фактори), но вие се превръщате в тревожна развалина, опитайте различни методи за релаксация или потърсете професионална подкрепа. Ако все още продължавате да сте силно разтревожени, преразгледайте решението, което вземате поне в този момент.

Разбира се, не може непрекъснато да ограничавате детето си , за да запазите психическото си здраве. В момента обаче, когато има толкова много несигурност, е добре да дадете приоритет на собствената си балансирана нервна система. Това не ви прави егоист, а по-скоро ви кара да признаете и приемете степента, в която детето ви в момента се нуждае от вас.

Не пренебрегвайте чувствата на децата

Докато балансирате в тази трудна ситуация, не забравяйте, че независимо от пътя, който сте избрали, вашето дете вероятно ще изпита някои трудности с приспособяването. Преходите отнемат време и може да видите поведение у детето си, които да ви изненадва. Щастливи сте, че ще можете отново да заведете 4-годишния си син на детската площадка, само за да видите, че той не иска да играе там. Вашата 7-годишна дъщеря обикновено брои дните до летния си лагер, но сега не иска да се отделя от вас.

Бъдете нащрек за преживяванията на децата си. Може би те имат нужда от повече време. Опитайте просто да поседите на пейката на детската площадка с 4-годишното си дете, преди да се насочите към пързалката или люлките. Или дайте на 7-годишното си момиченце преходен предмет – някое бижу или снимка, които да занесе в лагера, въпреки че тя вече е преминала този период.

Не изпадайте в паника. Децата ви са добре, те просто се приспособяват към тази нова реалност, която е различна от реалността от миналия месец и вероятно е различна от реалността, в която ще бъдем след месец. Но те могат да се справят с това. А чрез тях можете и вие.

Автор: Ребека Хершберг, клиничен психолог.

По материали от Psychology today.

respiratory protection 4991354 1280

Още по темата:

5 правила за живот по време на пандемия

Как да говорим с децата за коронавирус

Последно променена в Вторник, 07 Юли 2020 09:29

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам