logomamaninjashop

Как да съхраните отношенията си след изневяра?

Разбрали сме, че любимият ни човек е изневерил. След първоначалния шок, неизбежно идва ред на въпроса: Какво ще се случи с връзката ни сега? Американският журналист и лектор Томас Фифър твърди, че ако сме решили да простим и останем заедно, трябва да поемем част от отговорността за случилото се.

 

Изневярата руши почвата под краката ви. Ако сте загубили доверие и не чувствате близост с човека до себе си, имате пълното право да го напуснете. Но ако сте решили да запазите връзката си, ще трябва да поемете отговорност за избора си. Да демонстрирате отхвърляне на партньора и да му внушавате, че е предател е грешен подход. Можете да опитате, без да пренебрегвате чувствата си, да направите своите крачки към другия. Какви да бъдат те?

Забравете какво сте чели и чували за изневярата

Важно е да се освободите от сценария с реакциите, който може да ви е наложен отвън: филми, статии, статистика, приятелски съвети. Всяка ситуация е уникална и само от вас и партньора ви зависи ще успеете ли да се справите с това изпитание.

Не обвинявайте прегрешилия за всичко

Ако искате да излезете от задънената улица като сплотена, любяща двойка, ще трябва да споделите отговорността за това, което се е случило. Възниква основателният въпрос: „Защо да споделям отговорност за нещо, което не съм извършил? Аз съм жертва в случая!“ Ще трябва да признаете пред себе си, че изневярата почти винаги е резултат от това, което се случва в отношенията ви. Така, че косвено вие имате роля в нея.

Не превръщайте партньора си в доживотен длъжник

Сигурно искате да изпита болката, която ви е причинил. Вие всъщност държите индулгенциите от сега нататък и можете да изисквате от партньора си всичко, което ви хрумне и често, несъзнателно да тържествувате с превъзходството си. Колко дълго искате той да изкупва вината си? Година? Две? Доживот? Подобна позиция няма да излекува отношенията ви, но пък ще ви превърне във вечната жертва, която манипулира другия от висотата на положението си.


Не отговаряйте със същото

Изневярата в отговор на изневяра може да донесе облекчение само във фантазията ви. В реалността не само няма да ви избави от болката, но и ще задълбочи мъката и усещането ви за пустота.

Не разказвайте на всички около вас

Естествено е да споделите случилото се с най-близките си. Но не бива да разширявате кръга на посветените. Ако първоначално изпитвате облекчение от това, че сте имали възможност да споделите, с времето многобройните съвети от всички страни само ще ви дразнят. Дори да срещате искрена подкрепа и съчувствие, ще ви е тежко от многото свидетели.

Не се превръщайте в преследвач

Дори да сте загубили доверие в човека до вас, това не ви дава право да проверявате непрекъснато телефона и кореспонденцията му. Ако не успеете да възстановите сигурността в отношенията си, подобни проверки само ще са безсмислени и мъчителни.

Говорете с партньора си

Може би ще ви е нужно време и собствено пространство, за да преживеете чувствата си. Но само ако общувате с другия, дори първоначално в присъствието на терапевт, имате шанс отново да намерите общ език. Съгласете се, че няма как да стане, ако изобщо не си говорите.

Попитайте какво не му достига във връзката ви

Ако партньорът ви не е системен изневеряващ, вие имате проблем не с особеностите на личността му, а с „натрупванията“ на съвместния живот. Това може да е отсъствието на нежност и внимание в отношенията ви; липсата на съпричастност от ваша страна; равнодушието към физическата му привлекателност и значимост в живота ви. Болезнено е да чуеш подобни признания, но е сигнал, че не сте инвестирали достатъчно във връзката си. Възможно е да сте избягвали близост, защото потребностите ви не са намирали разбиране.

Не приемайте изневярата като лична обида

Случилото се засяга пряко живота ви, но едва ли партньорът ви е искал да ви причини болка. Обвинението е привлекателно за егото, но няма да помогне на отношенията ви.

Разграничете чувствата си към човека от чувствата си към постъпката му

Ако все още обичате, но болката и негодуванието взимат връх и не ви позволяват да направите крачка към другия, опитайте да поговорите с някого. Важно е човекът, когото сте избрали да ви изслуша, да бъде безпристрастен.

Не давайте вид, че нищо не се е случило

Постоянните болезнени спомени убиват отношенията. Но опитите напълно да игнорирате станалото няма да ви дадат възможност да анализирате какво се е случило. Това открива пътя към нова изневяра.

 

Препоръчваме ви и тази откровена изповед на една напусната жена, която помогна на много други да преодолеят трудния момент след раздялата и да намерят себе си отново.

Последно променена в Четвъртък, 02 Ноември 2017 12:39

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам