logomamaninjashop

Какво да правим с ненужните дрехи

Автор: Мария Пеева

Някога, в далечните времена, когато нашите баби са били млади, е имало професия „вехтошар“. Търговецът-вехтошар обикалял с каруцата и събирал непотребните вещи на едни, за да ги препродаде на други. Но истината е, че в онези времена много малко вещи се изхвърляли. Дрешките на големите деца се кърпели грижливо и се износвали от малките, а оттам отивали при внуците, после ставали на черги и парцали. Нашите баби и прабаби са живеели според модерната днес концепция на някои от свръхбогатите хора за скромност и минимално разхищение. Днес живеем в консуматорско общество и пазар, свръхпреситен със стоки – от прескъпи, на които се чудиш какво им плащаш, след като и те са шити в Китай и Виетнам, до безумно евтини, които ти излиза по-изгодно да хвърлиш, отколкото да закърпиш. И в един момент се оказваме буквално затрупани от „вехтории“, някои от които са доста запазени, а други дори необличани. А вехтошари вече няма. Какво да правим с тези купчини „стари“ дрехи?

Тъй като се сблъсквам с този проблем всяка пролет и есен при разчистването на гардероба на 4 бързо растящи момчета, реших да споделя с вас моите варианти.

1. Да оставите дрехите от голямото си дете на малкото, или на племенничето, или на детето на приятелка, колежка, съседка. Този вариант спестява средства и време и е най-приятният за даряващия, защото му е мило, че близко детенце ще износи дрешките. Имайте предвид обаче, че ако децата са с много голяма разлика, не работи добре. Първо – натрупват се твърде много дрехи за съхранение, могат да се вмиришат, да развъдят молци, освен това децата имат различни фигури и предпочитания, да не говорим, че модата на дрешките минава. Важно е, когато давате дрешки за детенце на приятелка, да сте сигурни, че наистина ги иска, а не ги приема от чисто неудобство и после ще се чуди какво да ги прави. Ако е така, вместо да й направите услуга, й създавате проблем, затова предложете дрешките така, че да й оставите вариант да ви откаже, без да се притеснява, че ще ви засегне или ще излезе неблагодарна.

2. Интернет групи за подаряване на дрешки – такива има десетки, а системата е проста. Обявявате в групата, която сте избрали, че подарявате еди каква си дрешка за момченце или момиченце на съответната възраст, качвате и снимка, размер, доколко е запазена дрешката и други забележки, както и за чия сметка ще е пратката и дали ще е с куриер или по поща. Желаещите се записват в коментар и вие избирате един от тях. Лошото в тези групи е, че не можеш да раздадеш на всички желаещи и често остава някой обиден, а понякога има недоволни, пращат ви лични съобщения с молби, а има и такива, които не отиват да си вземат пратката и в крайна сметка се налага вие да платите транспорта и да се разкарвате да си я прибирате. Ако всичко това не ви притеснява, намерете си група, която ви допада, и проблемът е решен.

Един добър вариант, който аз приложих е, да си намерите някоя симпатична мама от такава група, на която просто да пращате всяка следващата партида дрешки за години занапред. Добре е детенцето да е поне година и половина – две по-малко от вашето, защото при бебе на 6 месеца и дете на годинка има голяма разлика в размера, но след втората година размерите се доближават и е възможно дрешките, които пращате, да са му малки. Хубав вариант на групите за подаряване са групите с продажба за благотворителна цел, където може да се включите и да помогнете на някоя кауза, като продадете вече ненужните ви дрешки.

3. Кампании за помощи. Те са два вида – едните при бедствени ситуации, другите за конкретно дете/семейство. Ако нямате проблем с мястото за съхранение на дрехите, може да ги събирате и да чакате кампания, в която ще можете да се включите и да помогнете на нуждаещ се. Дрехите за подобни кампании можете да съхранявате във вакуумни чували, така се запазват по-добре за дълго и не заемат много място. Има и постоянно течащи кампании – ето две от тях:

Червеният кръст има инициатива за събиране на дрехи в контейнери в Пловдив и София на тези адреси:

N

Град

Адрес

Partner

1

Пловдив

ул. „Кракра“ 6

БЧК

2

Пловдив

ул. „Стойчо Мушанов“ 48

БЧК

3

Пловдив

ул. „Поп Богомил“ 32

11 ОУ „Душо Хаджидеков“

4

Пловдив

ул. „Полковник Сава Муткуров“ 40

41 ОУ „Райна Княгиня“

5

Пловдив

Кючук Париж, ул. „Македония“ 97

Супермаркет Кауфланд

6

Пловдив

Христо Смирненски, бул. “Пещерско шосе“36

Супермаркет Кауфланд

7

Пловдив

Тракия, „Освобождение“ 47

Супермаркет Кауфланд

8

Пловдив

ул. “Менделеев“ 12

Аграрен университет Пловдив

9

София

бул. „България“ 69

България Мол

10

София

ул. „Свето преображение“ 20

25 ДКЦ

11

София

бул. „Симеоновско шосе“ 110

Комплекс Макси

12

София

бул. „Симеоновско шосе“ 110

Френско у-ще „Виктор Юго“

13

София

бул. „Джеймс Баучер“ 76

БЧК

14

София

ул. „Проф. Иван Странски“ 20

Супермаркет Кауфланд

15

София

ул. „Хайделберг“ 1

Супермаркет Кауфланд

16

София

ул. „Асен Йорданов“ 7

Супермаркет Кауфланд

17

София

ул. „Кукуряк“ 3

Супермаркет Кауфланд

18

София

бул. „Тодор Каблешков“ 3

Супермаркет Кауфланд

В магазини H&M също тече целогодишна кампания за рециклиране на текстил и можете да занесете старите си дрехи в магазините им, независимо каква марка са. Ще получите и ваучер за отстъпка. В сайта им пише, че средствата от рециклираните дрехи се използват за благотворителност и иновации в рециклирането.

4. Домове за сираци. Не всички домове приемат помощи във вид на носени дрешки. Можете да видите списъци с домове ето тук за големи деца  и тук за малки и да прозвъните на този, който ви е удобен и има деца на съответната възраст. За домовете за големи деца – ако имате официални рокли, костюми, ризи, обувки, които вече няма да носите – те определено имат нужда от такива дрехи. Възпитаниците им навършват 18 години и всичко, което можете да отделите като дрехи и обувки за възрастни е добре дошло. Тези деца наистина имат нужда от помощ. В София миналата година закриха и последния дом за деца, всички са настанени в приемни семейства и центрове от семеен тип, като ето тук можете да видите карта и координати.

5. Дрехи често събират и църквите, католически, православни и протестантски, предполагам, че се отнася и за всички религиозни храмове. Можете да попитате в тази, която посещавате или ви е наблизо, дали имат подобна практика. Със сигурност приемат и в дома на отец Иван в Нови Хан, това са координатите. Все пак се обадете по телефона, преди да пратите каквото и да е било, може в момента да нямат нужда.

Дом За Сираци "Св. Николай" при Манастир "Св. Троица"

ул. „Търнава, 21А, 2110 Нови хан

02 489 1312

6. Ако не ви се занимава с всичко това, можете и просто да съберете дрехите в чували и да ги оставите в кофата. Но ги сложете в плътни чували, за да не се разкъсат и смесят с отпадъците. Там най-вероятно ще ги намери клошар, който също като нас има деца и семейство, на които нашите ненужни дрехи биха свършили работа.

7. Скъпите дрехи, които биха притеснили ненужно получателя и които няма да са му от полза, е по-добре да пуснете за продажба, а парите от тях да дарите за кауза, която харесвате. Когато дарявате за кауза, винаги проверявайте дали е легитимна, защото за жалост има и доста измамници.Тук сме описали как да проверите дали една кауза е законна.

9. Ненужните прибори, посуда, сервизи, чаршафи, техника и други домакински вещи може да дарите в интернет група или за кампания. Препоръчвам ви някои организации, които може да потърсите в този случай, като ще добавям към списъка и други.

Тайм Хироус - Героите на времето 

Хуманитарна помощ за бежанците

Червеният кръст

Отец Иван също приема вещи за домакинството.

При всички случаи преди да пращате на организация, трябва да се свържете, за да попитате дали в момента приемат дарения и какви са изискванията им – Червеният кръст например изисква сертификат, че спалното бельо е изпрано.

8. А ако сте сръчен човек и обичате да творите, ето няколко чудесни идеи за ненужните ви дрехи.

Последно променена в Вторник, 10 Април 2018 19:15

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам