logomamaninjashop

Майка на деветокласник

Майка на деветокласник ми прати това писмо. Споделям го с вас, защото и аз като авторката мисля, че нещо трябва да се направи.

Поводът за това писание е много банален, но с всеки изминал ден попадам на все повече текстове по темата и си давам сметка, че не само според мен нещата са сбъркани.

Причината – учебниците за 9 клас!

Вчера прочетох историята на майка на момиче в 9-и клас, която е самотен родител и отива да купува учебници, заделяйки „само” 120 лв... В близката книжарница до нас вчера друга майка беше приготвила 100 лв. и се чудеше кое е най-важното, за да купи само него...

Сегашните деветокласници са първите по новата програма, първите с 2 гимназиални степени, и първите, които са потърпевши от поредните идеи на някакви велики умове. Учат по нова програма, с нови учебници, не могат да си купят нищо „втора ръка”. По думите на собственик на книжна борса сега цените са нагоре с 40% спрямо миналата година. Учебниците са дебели като телефонен указател. Сега се разбра, че т.нар. елитни училища с езиков 8 клас трябва за 2 години да изучат разказвателните предмети за три години и в края на 10-и клас да приключат с тях. Големият обем информация води до увеличен брой часове – към 15 часа седмично. Български език и математика, по които ще се държи матура догодина, имат часове колкото физическото. Самите учители се чудят колко точно информация да преподават и как ще успеят да я задържат в главите на тинейджърите, така че тя да не изпадне през някое от ушите. В някои училища гледат да не искат много допълнителни помагала, но някъде изобщо не се съобразяват.

Какво искат родителите?

9 godishni

Сметката към момента върви над 300 лв само за един деветокласник, и то само за учебници и помагала. Повечето майки край мен (включително и аз) в последния момент купуваха нови раници-самари, които да поберат камарата учебници. А тези родители, които имат по 2 деца в гимназиален курс и трябва да им купуват учебници? Помагалата за по-малките също не са безплатни. Колко родители сега ще купуват дрехи, анцузи, обувки, маратонки, защото децата им са пораснали и имат нужда от нови? А децата с един родител? А семействата с по-ниски доходи как точно да си приготвят учениците?

За хаоса с програмата, за двата вида учебник по всеки предмет във всяко едно издателство (в зависимост дали 8 клас е бил езиков или не), за липсата все още на част от помагалата сега изобщо няма да отварям дума, това е друга тема...

Новите промени вкараха всяка една оценка в някаква диплома: от 4-ти клас в свидетелството за начално образование, 5, 6, 7-и клас – в дипломата за основно, 8, 9, 10-и клас – диплома за 1 гимназиална степен, а за 2 степен още не сме разбрали дали ще са само 11-и и 12-и клас или всичко след 8-и. Има учители, за които това е добре дошло и то няма да донесе на учениците им нищо хубаво.

"Вдигнете, госпожо, мама я мери, 13 килограма"

9 klas2

Миналата година също се купуваха всички учебници, нали е нова програма. Учебниците и тетрадките по английски никак не бяха евтини. Оказа се, че в края на учебника е залепена тънка учебна тетрадка, в която се пише. Няма как после да продадеш такъв учебник.

Бележка на редактора:

Миналата година (2017) едно от издателствата предложи черно-бял вариант на новите учебници, който поевтинява изданието средно с около 3 лв. Аргументът му бе, че това ще облекчи финансово родителите, които не разполагат с нужните средства. Последва остра обществена реакция и черно-белите учебници бяха обявени за „учебници за бедни“, а министърът на образованието и науката Красимир Вълчев заяви, че „деленето на деца е недопустимо“. Така издателството оттегли предложението си и цветните варианти останаха единствените възможни.

Какви са реалностите в момента?

Средната заплата в България е малко над 1000 лв.

С две деца в учебна възраст толкова излиза подготовката за училище - дрехи, обувки, учебници, пособия.

Минималната заплата в България е 510 лв. С такава сума самотен родител на едно дете не може да го подготви за училище, освен ако не гладуват два поредни месеца. Ето една задача за МОН. Колко месеца трябва да гладува самотен родител на две деца, за да купи учебници и да ги облече за училище?

Ето и задача с повишена трудност. Майката, която написа това писмо, има трима ученици...

Какво може да се направи, за да се облекчи родителят и наистина ли е толкова сложно?

  1. Учебниците да са собственост на училището и да се използват в няколко поредни години. При изгубване да се заплащат в двоен или троен размер.
  2. Учебниците да са достъпни в електронен вид безплатно.
  3. Да се избере програма, която да не се променя всяка година, за да може учебниците да се продават или да се използват от по-малките братя и сестри.

 

Препоръчваме ви още:

Колко точно са големи 9-годишните?

Защо това трябва да се казва

Глупости на килограм

 

Последно променена в Събота, 22 Септември 2018 11:40

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам