logomamaninjashop

На море в Гърция

Няколко полезни съвета за лятната почивка в Гърция ни дава Антоанета Матзиари от greobg.bg. Прекрасните снимки от Кавала и околността са на Татяна Чохаджиева.

Вече 5 години се занимавам с предлагане на частни вили и апартаменти за почивка в Гърция. Контактувала съм с хиляди хора относно организацията на тяхната почивка, затова ще си позволя да ви дам няколко съвета. 

Обикновено февруари е доста активен месец за плануване и резервации на летни почивки. Малко след празниците, когато отпуските са ясни, хората започват да мислят за море. Плюсовете на ранните резервации са, че има голям избор, хотелите правят отстъпки с ранни записвания и също с предплатено капаро се разсрочва плащането в по-далечен срок от почивката. 

Едно от важните неща е бюджетът. 

Някои хора харчат смело за почивка, но повечето трябва да съобразят този разход със семейния бюджет. Преценете в какъв можете да се вместите, като включите в него освен разходите за нощувки, за път и гориво, и тези за храна, а също и дребните ежедневни като сладолед, напитки на плажа, сувенири. 

Храненето е според желанието ви. Ако изберете хотел на база ол инклузив, няма да мислите за приготвяне на храна, но ще трябва да се съобразявате с часовете за това. Свободното хранене я Гърция е достъпно, вкусно и не е много скъпо. Във всички курорти има фурни с прясно изпечени закуски, струващи между 0.50€ и 3€. В таверните средно с 10€ на човек можете да се нахраните. Алкохолът повишава сметката. Бира и безалкохолно са на цени 2-4€, ципуро ( гръцката ракия) около 6-7€ за малка бутилка от 200 гр., кана вино 500 мл. около 5-6€. Вариант са гиросите тип дюнер на цени 2.5-4€ и заведения с готвена храна около 5-6€ за порция. Това са цени от моите наблюдения в курортите около Кавала. 

Почти всички частни имоти, които се предлагат, имат оборудвани кухни за приготвяне на храна. В големите супермаркети разликата в цените с България вече не е драстична. 

Дестинацията

Преценете колко далеч сте склонни да пътувате и с какъв транспорт е най-добре за вас. Издържате ли вие и децата на дълъг път? Вижте маршрута, ако на някой от семейството му става лошо при завои. Проверете предварително тол таксите (пътните такси, които се заплащат по магистралите в Гърция), цените на горивата (тях можете да видите тук), на фериботите. 

Затворете кръга до няколко курорта и търсете предимно там, защото в Гърция местата са стотици и ще се объркате от много гледане в различни посоки. 

Нещо важно от моя опит с клиенти. Обичайно настаняването е след 14:00 ч. Много хора избират да тръгнат нощно време, за да пътуват по хладно и да избегнат трафик по границите и решават, че ще отидат на плаж, докато дойде часът за настаняване. Ако сте от 8-9 часа сутринта на плажа след път, повярвайте ми, трудно ще издържите до 14:00 ч. Децата могат да са свежи и наспани, но вие ще сте уморени.

Огледайте за важни неща като болница в близост или здравен център. 

Избор на място

90% от моите клиенти търсят “на първа линия”, “близо до плажа, защото сме с малки деца”, "най-добре до плажа, до центъра, до заведения, до магазини". Малко са местата, които ще отговорят на такова търсене. Ако са съвсем до плажа, може да не са близо до заведения и обратно. Почивка пред плажа в курорт може да има своите изненади. Обикновено там е по-скъпо, по-шумно от плажните барове, коли, мотори и т.н. Отделно рискувате плажът, пред който сте да не е подходящ (дълбок, каменист) или да се ограничите само до там, при положение, че в близост можете да видите и други места. 

Лично в нашето семейство отиваме на плаж винаги с кола. Спираме възможно най-близо и разтоварваме пълния багажник с чанти и всевъзможни надуваеми неща.

Времето 

В Северна Гърция водата се стопля около средата на юни и е подходяща за къпане до към средата на септември. Зависи от годината. Извън летния сезон търсете места на юг. Тук можете да видите информация за температурата на водата, на база минали години. 

Как да намерим място?

В интернет има много сайтове, които предлагат места,  а също и директни контакти с хотели и собственици. 

За хотел е най-добре да се обърнете към туристическа агенция с опит. Те ще ви насочат и отговорят на въпросите, а и цената няма да е по-висока, отколкото на рецепция.

Извън хотелите варианти са посредник или директен контакт. Питайте винаги за всичко, което ви интересува, за да няма изненади и разочарования - етаж, гледка, час за настаняване, брой легла, бани и т.н. 

Когато запазвате директно през сайт, посочвайте коректно броя гости, деца и тяхната възраст. Може да ви спести неприятности на място като евентуално доплащане или отказ от настаняване. Внимавайте кой стои насреща ви. Срещала съм случаи на несъществуващи места, запазени по снимки и също платено капаро на някого, без собственикът изобщо да знае за такава резервация. 

Таксите за банковите преводи от България към страните от ЕС съответно  и Гърция,  значително се понижиха от декември месец насам. Вече можете да изпращате евро на цена около 5-6 лв. Тук ще обърна внимание на нещо важно. Избирайте разделени разноски SHA, защото ако изберете всички за ваша сметка OUR, ще платите около 15-20€ такса. На отсрещната страна ще бъде удържана сума около 5€ и обикновено никой от собствениците няма проблем с това. 

Все повече навлизат и небанковите разплащания като Revolut и TransferWise. Отнемат няколко минути през телефона ви. 

Желая ви страхотно лято!

Още по темата:

Сините флагове по Северното гръцко крайбрежие

Полезна информация, ако сте с деца на море в Гърция 

Икария, островът на дълголетниците 

На море в Гърция - Перамос

Последно променена в Четвъртък, 17 Юни 2021 13:09

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам