logomamaninjashop

Насилието не е семейна ценност

България, 2018 година.

28 жени изгубиха живота си НЕ защото се разболяха фатално, НЕ защото станаха жертва на инцидент или злополука, а защото бяха пребити от мъжете си. От същите тези мъже - съпрузи, партньори, любими - които се предполага, че ги обичат, подкрепят, че са с тях в добро и зло. Една жена на всеки две седмици, понякога и по-често. Това са данни от медиите. Колко са реалните жертви не знаем. Някои случаи просто не са чак толкова интересни.

Три деца бяха убити от бащите си, само защото са деца на "виновните" си майки.

Огледайте се. Сред вашите познати, колеги, съседки, приятелки и роднини има жена, жертва на насилие. И тя не е една. Повече са. Но вие помислете само за една от тях. Опитайте се да си я представите.

Тя е най-обикновена жена. Може би е млада. Или пък не. Много е вероятно да е майка. Може би ходи на работа всеки ден. Може да е вашата шефка, учителката на детето ви, лекарката ви, сервитьорката или жената, която чисти офиса ви. През лятото тя обикновено носи дълги ръкави, а през зимата - слънчеви очила. Вероятно не се усмихва често. Може би пие, пуши, или яде твърде много, защото все някак трябва да компенсира болката. Или пък точно обратното, отчаяно се старае да живее здравословно, да изглежда перфектно и да бъде идеална. За да не я наказват. 

Познахте ли я? Надали. Защото най-вероятно тя го пази в тайна. У нас все още е прието жертвата да бъде съдена наравно с виновника, дори повече. Все още си казваме, че тя със сигурност е направила нещо, за да си го изпроси.

Все още се чудим защо го търпи, ако наистина е така, защо просто не избяга. 

Чета коментарите под някоя от десетките истории за насилие, които съм споделила.

"Тя си е виновна, че търпи." 

"Сигурно и тя не е света вода ненапита." 

"Аз никога не бих допуснала това."

"Никой не може да я спаси, ако тя сама не потърси помощ."

Всеки път, когато изречете или напишете нещо такова, си спомнете, че една от три жени, които го чуят или прочетат, го е преживяла. И заради такива фрази, тя ще продължи да мълчи, да не търси помощ, да се самообвинява и тайно да се моли някакво чудо да се случи и да я избави от собствения й ад.

Спомнете си още, че това го четат и мъжете на тези жени. Ето, казват си те. Тя наистина си е виновна.

Докато обществото не заклейми насилието, насилници ще има. Докато насилието е "техен проблем", "битов скандал", "чужда работа", ще има и жертви. А ние ще им съчувстваме дълбоко, но чак когато влязат в новините.

Утре, 26 ноември, понеделник, стотици жени ще подкрепят протеста срещу насилието над жени, организиран от Български фонд за жените. Елате и вие.

Какви са исканията на протеста?

1. Ангажимент от страна на правителството и отговорните институции за провеждане на проучвания и събиране на статистики за причините и размера на насилието над жени и домашното насилие в България; социалните, икономически и политически последствия от него, както и необходимите мерки, които трябва да бъдат предприети, за преодоляване на проблема.

2. Създаване на единна база данни в МВР за жертви и извършители, която да бъде на разположение на всички работещи по случаите на домашно насилие – съдии, прокурори, полицаи, психолози, социални работници, неправителствени организации.

3. Признаване на спешната необходимост от превантивни мерки и ангажимент от страна на правителството и отговорните институции за разработване и въвеждане на обучителни програми за превенция на насилието за всички нива на образователната система. Тези програми трябва да са насочени към възпитаване на толерантност, общуване без агресия, разпознаване на стереотипи, ограничаващи жените да създават абсолютна нетърпимост към насилието.

4. Инкриминиране на всички форми на насилие, основано на пола - Наказателният кодекс на РБ трябва да направи явно разграничение на термина „насилие над жени, основано на пола“ – а именно, че се отнася до насилие, което е насочено срещу жена, защото тя е жена или което засяга предимно жените. То се различава от другите видове насилие по това, че полът на жертвата е основният мотив за действията на насилие. Трябва да се третират като престъпления и да се наказват всички форми на насилие срещу жените – домашното насилие, сексуалното насилие, сексуалният тормоз, преследването, системното  психическо насилие, както и всички други сериозни форми на насилие, особено съпружеското изнасилване, които да бъдат включени изрично в НК.

5. Задължителни програми за обучения на психолози, полицаи, съдии, социални работници, медицински работници, медии, служители на държавни институции и на всички заинтересовани страни за работа с жертви и извършители на насилие, основано на пола и домашно насилие.

6. Създаване и поддръжка на 28 кризисни центъра за настаняване на пострадали от насилие, 28 консултативни центъра за работа с жертви и извършители, както и специални центрове за грижи и възстановяване на изнасилени жени. Необходими са подобни центрове във всяка област на Република България.

Не мълчете като мен

6a3a0b770ea5a67437a45b728e7f1fdc XL

7. Системни национални информационни кампании за превенция на насилието над жени и домашното насилие – информиране на широката общественост за различните форми на насилие, на които жените редовно са подложени, за различните прояви на домашно насилие, както и за наличните телефонни линии и кризисни центрове, в които може да бъде потърсена и получена помощ.

8. Програми за намеса и работа с извършителите – задължителни програми за извършителите, които ще им помогнат да променят своите нагласи и поведение, за да се предотвратят по-нататъшни актове на упражняване на форми на насилие, основано на пола.

9. Създаване на Национален съвет за борба с насилието към Министерския съвет – орган, който следи за прилагането на всички гореизброени мерки, и системни информационни и сензитивиращи кампании за превенция на насилието над жени и домашното насилие.

10. Увеличаване на средствата от бюджета за борба с насилието, основано на пола и домашното насилие – категоричен финансов ангажимент от страна на държавата на годишна база, насочен към прилагане на всички гореизброени мерки.

Ние ще сме там на 26 ноември, понеделник, от 18 часа.

За София - площад "Орлов мост" - повече информация ТУК

За Варна - площад "Независимост" - повече информация ТУК

 

Препоръчваме ви още:

Имаш ли нужда от помощ?

Аз, жертвата

Колко е важно да бъдеш сериозен

 

 

 

Последно променена в Неделя, 25 Ноември 2018 16:31

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам