logomamaninjashop

Не казвайте тези неща на жена, която не е майка

Автор: Цветелина Велчева – жената, преминала през ада, за да стане майка, и уважаваща на всеки правото на лично щастие.

За жената, която има право да не иска да става майка!

За много жени най-хубавото нещо на света е да станат майки. Мечтаят си още от ученическите години за това. Първо мечтата за бялата рокля и принца на бял кон, пищна сватба, много гости, огромна торта, още по-огромни подаръци, задължително фотосесия – преди, по време и след сватбата… И заветният момент – бременността и майчинството. Но не за всички. Още от древни времена се е подхождало към жената най-вече като към средство за продължение на рода. От жената не се иска нищо друго, освен да се задоми и да роди деца. Не на ученето, не на личните пътища, не на мечтите. Повечето консервативни бащи в патриархалното общество са беряли голям срам, ако дъщерите им дръзнат да се увлекат по книгите, вместо да завъртят къща от 16-годишни. И литературните примери в това отношение не липсват – спомнете си съдбата на Катерина от Талевия роман „Железният светилник”, осмелила се да обикне без венчило, и още по-лошо – заченала. Жени като Лора Каравелова и Елисавета Багряна са едва ли не синоним на леки жени, защото са дръзнали да се разведат и да последват пътищата на сърцето си към своето щастие – такова, каквото го разбират те. Днес, ако едно общество претендира да бъде цивилизовано и модерно, би трябвало да уважи избора на всеки как да бъде щастлив. Съществуват няколко неща, които една жена, която не е майка, не би искала да чуе.

„О, да не си бременна”?

Уважаеми дами и господа, когато една жена качи килограми, това не означава непременно, че е бременна. Ако не сте виждали някого от известно време и ви се стори променен, е изключително грубо да го питате подобно нещо. Килограми се качват от стрес, от хормонални проблеми, каквито жените често имат, или просто от завиден апетит. При всички положения, ако жената сама не повдигне въпроса или не я видите да поставя нежно ръка върху корема си, по-добре си замълчете. Представете си, че това е болезнена тема и засегнете точно нея. От една страна, казвате, че никак не изглежда добре; от друга страна, напомняте й нещо, за което може би мечтае, но не може да има.

„Хайде, де, не ти ли е вече време и ти да раждаш?”

Любима фраза на приближени приятелки – доброжелателни и не чак толкова – до целокупната рода – колкото по-многолюдна е тя, толкова по-често има опасност една жена (особено над 30) да чуе този въпрос. Знаете ли колко десетки причини съществуват, поради които една бременност може да остане само мираж?! Знаете ли, че невъзможността за забременяване може да се дължи на проблеми и при жената, и при мъжа, които никога преди да не са били установени? Знаете ли, че в първите няколко седмици съществува висок риск от спонтанен или задържан аборт (за който, представете си, може би не знаете), ако жената пуши (без да знае още, че е бременна), ако е на възраст над 35, ако има нарушения в хормоналния баланс и т.н., и т.н. Най-вероятно не знаете, ако сте от този процент щастливки, които леко и безпроблемно са забременели и също толкова леко и безпроблемно са си износили детето. Или сте мъж. А често медицината дори не може да установи причината за спонтанните аборти през първите седмици от бременността и ги наричат „грешки на природата”. Така че дори да й е време да ражда според „биологичния часовник”, това невинаги е въпрос на избор. Представете си колко обиден и унищожителен би бил подобен въпрос, ако една жена иска, но не може да има деца. Не го задавайте, след като нямате представа за какво говорите.

Ако имах дете, никога нямаше да...

730d5f805420cce4bd7b45fd725036c0 XL

„Не искаш ли и ти да си имаш дете?”

Най-вероятно иска, да, но, както вече стана ясно, причините могат да бъдат най-различни  като изброените по-горе, тоест здравословни. Но представете си, че не е срещнала подходящия партньор. Или го е срещнала, но той не иска да има деца? Или тя не иска да има деца! Да, шокиращо, но жената има право да не иска да бъде майка и това не я прави по-малко жена. Това е неин личен избор и не бива да бъде съдена за него от обществото. Може да мечтае да обиколи света, да изгради кариера, да стане послушница в Тибет. Или просто да не бъде майка, защото не иска! Знаете ли, че познавам хора, които съзнателно са избрали да нямат деца, защото са твърде отдадени на любовта си един към друг и не искат да я делят с никого. Ето, пак го направихте, пак осъдихте другите за избора им! Не бързайте да повдигате вежда и да казвате, че децата се раждат тъкмо от голямата любов или че любовта е голяма тогава, когато искаш да видиш плодовете й. Това е вашата представа за щастие.  В крайна сметка всеки сам е отговорен за щастието или нещастието си. Хорските предразсъдъци са неизчерпаем ресурс. Колкото повече черпим от него, толкова повече увеличава обема си. Нека не го подхранваме, като му отдаваме такова височайше внимание. Вредно е щастието ни да зависи от мнението на околните. Хората, които ни осъждат днес, утре няма да бъдат до нас. Човек носи своята отговорност за изборите, които прави всеки ден, или с препятствията, които му поднася животът. Затова никой не е длъжен да плаща „данък обществено мнение”. 

А знаете ли, че голям процент от жените, които са преживели аборт, не искат да забременеят отново поради огромния психически стрес и страха, че няма да могат да преживеят подобно нещастие отново? 

Бонус съвет към майките:

Мили майчета, когато говорите с приятелка, която не иска или не може да има деца, никога не й казвайте: „Няма как да разбереш, ти нямаш деца!” Съгласна съм, че докато не станеш родител, много неща ти се струват невероятни или странни, но все пак хората, които не са родители, имат очи, уши, мозък и са в правото си да изкажат мнение, което вие да приемете или не.

Думите понякога нараняват повече, отколкото можем да си представим. Раните заздравяват, но думите не се забравят. Спомнете си приказката за мечката и лошия дъх: „Видиш ли, побратиме, че раната заздравя и аз съм забравила где е била тя; ама лошата дума, дето ми рече тогава, няма да я забравя, дорде съм жива. - Тя - лошата рана - заздравява, лошата дума не се забравя.”. 

Препоръчваме ви още: 

10 съвета към бабите - какво искат да им кажат майките, но не смеят

Не се меси в чуждите работи

 

Последно променена в Петък, 18 Януари 2019 08:10

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам