logomamaninjashop

Първият принцип на кавалерството

Автор: Калоян Явашев/Татко Калоян

Бях се зарекъл да пиша само за весели и приятни неща.
В нашето семейство се разбира, че е есен, когато започнем всяка вечер да крещим на децата да си слагат пантофите вместо да се събличат за баня. Без пантофи се разболяват, после тръгваме по доктори, после по аптеки, после по други доктори, после пак в аптеки…идва ми да ги подкова с тия пантофи!
Пораснали са и ми е все по-трудно да разрешавам справедливо вечните им спорове. Когато излизаме, Боримир се е самоназначил за повелител на асансьора и той еднолично го вика, държи вратата да влезем, натиска копчето за етажа и държи вратата да излезем. Майка му обяснила, че така правят кавалерите и той не отстъпва на никой кавалерските си задължения , макар че дори не може да каже думата правилно. Днес Микаела решава да се еманципира и вместо да влезе през кавалерски отворената врата на асансьора, тя решава да застане до брат си и също да кавалерства, като я подпира. Кавгата започна Боримир:
- Микаелооооо, какво правиш тука?
- Отварям вратата да влязат всички в асансьора бе, Боре!
- Ама не може, ти не си кРАВалер!
- Може, ВАРЕлия (приятелката й от градината, която се казва Валерия) ми каза, че и момичетата са кРАВалерки!
- Ъъъъъъъъъ, махай саааааааа!
- Няма!
- СА-МО-АЗ-СЪМ-КРА-ВА-ЛЕР! - всяка сричка беше придружена с точен удар, а малкият солидарно риташе кака си в глезените.

Докато крещях първия принцип на кавалерството, който според мен е "Постарайте се да не пребивате дамите!", излязохме пред блока и седнах на пейката пред входа. Макар че са още деца и не трябва да съдя прибързано, гледката на двамата ми сина да налагат сестра си ме накара да се замисля.В главата ми започнаха да се въртят хаотично имена и мисли, които се опитах да свържа. Какво общо можеха да имат Катар, Ливърпул, Турция, Антена 3, Съединението на България?
Отскоро имаме нов доставчик на телевизия, в чийто списък с канали е и испанската Антена 3, която е еквивалент на нашите Нова и БТВ. Следя тяхните новини и предавания, защото са по-интересни. Една тема е особено болезнена за иберийците и тя е мачизмът и убийствата на жени. Кажи речи всеки ден има новина за домашно насилие или смъртен случай в така наречената "Война на половете". Почти винаги убийците и насилниците са интимните партньори, а престъпленията шокират със жестокостта си. И аз си викам "Да еба и европейците ви посрани! Уж интелигентни, уж люлка на културата и човеколюбието, а гледай к'ви лицемерни диваци са!".

За 2018г. в Испания са били убити 47 жени!

Виждам, че за същата година в Турция цифрата е 440, но го приемам по-леко, защото за 8 години работа там съм разбрал, че почти всичко на изток от Босфора е изостанало с векове в развитието си. В тази култура, основана на тяхната интерпретация на ислямската религия, потискането на жената е приемливо, поощрявано и наличието му е нормално колкото и наличието на гравитация. Всъщност, това може да се оспори, защото и в Латинска Америка се трепят доста жени, но там поне католицизмът се опитва да пооправи нещата.

На Изток обаче нещата са много различни. В предаването "Специален пратеник" на Антена 3, водещият посещава Катар, където проверява слуховете за робски труд и условия, огромно количество смъртни случаи по строежите на бъдещите стадиони и как по дяволите Катар спечели домакинството на Световното първенство по футбол 2022г. Тези, които ни забавляват и наричаме спортни богове, ще играят върху костите на хиляди жертви на експлоатация и то в държава, където да живееш като жена наподобява присъда. 

Ливърпул се славеше като отбор със страхотна детска школа и тези, които защитаваха фланелката на отбора го правеха повече за чест отколкото за пари. Така беше с повечето отбори в недалечното минало. Днес те са собственост на корпорации и когато играят ПСЖ срещу Ман Сити всъщност се изправят Qatar Sports Investment срещу Abu Dabi Group! Enjoy the Show! Футболистите приличат на хуманоидни роботи, които си вършат работата безпристрастно, влагайки чувства и отдаденост колкото алуминиева кофа.

Пари играят срещу пари и дори могат да ти купят домакинство на Мондиал, а чест, любов към клуба и ценностите му (к'ви ценности може да има клуб, бе?!) и кавалерство са зарити от пачки. Меси, Роналдо, Мбапе и всеки друг биха отишли и ритали в една държава, където жените са виновни, когато ги изнасилват, нямат право да шофират и могат да гласуват, но не в политиката. Многото пари купуват качествено лицемерие, а аз отдавна не гледам професионален спорт със същата страст и любов! Всеки би играл и би се заклел, че Саудитска Арабия е демократична държава срещу правилната сума, а ако се случи да пребият жена с камъни, защото се е осмелила да излезе сама на улицата, "случайно" в този момент би погледнал на другата страна. Какъв футбол, какво Световно първенство 2022г.?

В България са убити 33 жени през 2018 г. при население 7 млн., в Испания са 45 млн - 47 жертви, а Турция 80 млн - 440 жертви!

EEQ xvyWwAIylF7 5d848784819cf 700

Паметник на 440 жени, убити от съпрузите си в Турция през 2018 г.

Източник Bored Panda

Сами си сметнете на един милион души, колко жени са жертва на убийства, а в България и Турция точна статистика за жертвите на домашно насилие (побой, психически тормоз, изнасилвания от близки) няма и не изглежда, че ще има! Обаче гордо и настървено празнуваме Съединение, Независимост, Освобождение…! И от кое се освободихте вие, бе?! Ако в Испания са ужасени от това, което се случва и от телевизора постоянно напомнят за кампании против насилието над жени, вие празнувате и гръмко се пъчете с история, замитайки под килима жалкото си настояще! Забелязал съм, че колкото по-безсилен и озлобен си в собствения си живот, толкова по-настървено боготвориш Левски, Ботев, ракията, кютека и други национални светини. Празнуването на минали победи на чужди хора е много по-лесно от побеждаването в днешно време, а особено ако трябва да е със собствени сили. Ако любимият ви Левски празнуваше победите при Клокотница и Ахелой, вместо да основава комитети, днес вероятно щяхте да празнувате рождения ден на Ататюрк, но важното е повод за статуси и наздравици да има!

Насилието и убийствата над "по-слабия" пол прогресират всяка година, но с това се увеличават и евтините зрелища, които ни отвличат от истинските проблеми. Навсякъде в обществото ни днес има огромни рани, но не се говори достатъчно за тях, а гръмогласно и лицемерно се честитят дати! Как ли щяхме да живеем, ако влагахме тази страст за празнуване на отминали събития в настоящите ни битки, които за съжаление са много (отворете произволен новинарски сайт!). И бих се отрекъл от гражданство, история и всички национални празници, само за да не видя никога повече моите синове да удрят жена, а моята дъщеря да е удряна от мъж!

А наистина исках да напиша нещо смешно…

Текстът на Калоян беше премахнат от фейсбук, защото не отговаря на стандартите на общността. Това, което не отговаря на социалните стандарти, според мен е насилието. Поправете ме, ако греша.

Screen Shot 2019 09 24 at 11.45.59

Още по темата от Калоян: Това ще убие и нас

Последно променена в Вторник, 24 Септември 2019 14:40
Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам