logomamaninjashop

Приятел, гадже или насилник?

Този проблем засяга стотици хиляди млади момичета и момчета по целия свят. Всички те са принуждавани да правят секс с някого или да участват в снимки или видео с порнографско съдържание против волята си. В замяна на тези сексуални услуги получават подслон, храна, дрехи, пари или нещо друго, от което имат нужда.

Как се случва това?

Най-често насилникът е някой, когото момичетата или момчетата познават. Приятел, роднина, любовник. Или имаш връзка, привързваш се към него, прави ти скъпи подаръци, води те на ресторанти и ваканции. И в един момент ти казва, че за да продължи всичко това, трябва да му върнеш “услугата” и да спиш с някой, на когото той дължи пари.

Или роднина ти обещава работа в чужбина, а когато заминеш се оказва, че трябва да проституираш, за да има къде да живееш и какво да ядеш.

Тези и много други подобни сценарии се наричат сексуална експлоатация. Никой няма право да те кара да правиш секс или други интимни неща против волята ти. Ако това се случи – ти си жертва на престъпление. Вината никога не е твоя, а на този, който те е принудил да го направиш. И той трябва да си понесе наказанието за това престъпление.

Как да разбереш, че някой е жертва на сексуална експлоатация и какво да направиш – гледай и следващите епизоди на “По-добре недей”.

Платформата за сексуално и здравно образование за тинейджъри LoveGuide започна кампания „По-добре недей!“ за превенция на сексуалното насилие и експлоатация сред учениците  на възраст между 15 и 19 години. Целта й е да повиши знанията и уменията им да разпознават рискови ситуации и отношения, които биха довели до сексуално насилие и експлоатация. „По-добре недей!“ е насочена и към родителите, учителите, директорите, лекарите и др. Целта на организаторите е да се постигне и разпознаваемост на проблема сексуално насилие и експлоатация сред широката общественост и да насочи вниманието към необходимостта от неговото решаване.

Вижте новото видео „Приятел, гадже или насилник?“, посветено на сексуалната експлоатация.

 

Препоръчваме ви още:

Сексуалното възпитание по света и у нас 
Имало едно време секс 
Тийнейджърът се влюби - какво да правим?

Последно променена в Четвъртък, 21 Септември 2017 14:02

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам