logomamaninjashop

Присъда „Виновна“

Клементина Манчева не само ми е любима художничка и скъпа приятелка, не само е майка на две чудни деца, но и скоро й предстои прекрасно събитие. Знам много добре как се чувства, знам и как отвсякъде я замерят с коментари - понякога доброжелателни, а понякога - не чак толкова... И на мен често ми идва да изкрещя като нея.

Казват, че когато се ражда дете, с него се ражда и майка. Красиво, но никой не казва, че с раждането на майката се ражда и нейната вина. Присъдата е доживотна. Без право на замяна.

Имаш бебе? Честито! Оттук нататък ще бъдеш виновна завинаги, каквото и да правиш, както и да го правиш.

И така: родила си на 20? Не, не и не! Недопустимо! Ти си още дете, не можеш да гледаш себе си даже, тръгнала си да създаваш живот, абсурд. Много безотговорна постъпка! Първо трябва да осигуриш материалните блага за три поколения внуци напред, едва тогава можеш да се замислиш за наследник, евентуално.

Или пък детето се появява тогава, когато съученичките ти дундуркат внуци? Как въобще си позволяваш подобно нещо, къде ти е акълът? Знаеш ли какви страшни генетични болести дебнат зад ъгъла? На какво го обричаш това дете, нали в детската градина ще му викат – „Баба ти идва да те вземе“? Ужас, ужас! Пу, пу, да не дава Господ!

Този етап

Клемс1Търсиш дълго най-подходящия баща за детето си? Е докога ще чакаш? Да не си мислиш, че ще ставаш по-млада?

Раждаш от човек, с когото сте отскоро заедно – на „първия срещнат“ ли намери да родиш? Толкова ли не можа да избереш някой по-добър?

Кърмиш детето? Чудесно, поздравления. Ама то е на 6 месеца, на 12 месеца или О, БОЖЕ! – на две години, а ти все още го кърмиш??? Не си ли чувала, че вече няма нищо полезно в кърмата ти, даже е вредна!

Не го кърмиш? Анатема! Ама как е възможно, каква майка си ти въобще? Длъжна си да го кърмиш, с цената на всичко! До трети клас! Тя, пържолата, най-лесно се прокарва с кърма – азбучна истина!

Решила си да гледаш детето, докато тръгне на училище. Ти си ужасна майка, която лишава детето си от социални контакти с връстниците му, това дете никога няма да се научи да общува нормално и ще стане социопат. И как е възможно да не гориш от желание да се върнеш в корпоративната мелачка и да растеш в кариерата, това е толкова ретроградно!

Връщаш се на работа, а бебето е на само 9 месеца? А не си ли чувала, че детето до 3 години има нужда от майка си денонощно? Къде въобще ти е майчинският инстинкт? Ще му причиниш непоправима емоционална травма, с която тълпа от психолози ще се бори до пенсионната му възраст (най-малко).

Позволяваш му всичко - ще израсте без граници, няма да признава никакви авторитети!

Опитваш се да го възпитаваш в ред – ограничаваш личността му, ще расте потиснато и без желание за развитие.

Моля ви, кажете на жена ми, че е супер майка!

Клемс2

 

Опитваш се да обръщаш внимание и на партньора си – пренебрегваш децата, те ще отлетят някой ден и горчиво ще съжаляваш за пропуснатите моменти.

Опитваш се да прекарваш възможно най-пълноценно времето си с децата – пренебрегваш мъжа си, ще си хване любовница, даже две! За по-сигурно три.

Веднага след раждането тръгваш на спорт, за да влезеш във форма – за какво въобще го роди това дете, щом си позволяваш да мислиш и за себе си? Егоистка!

Година след раждането все още носиш панталоните от бременността – дебелана, мърла, не се ли виждаш на какво приличаш, спри да дояждаш пюретата на детето!

Раждаш му братче или сестричка – така нямаш възможност да му се посветиш изцяло, не му осигуряваш най-доброто, което е възможно.

Единствено дете е – възпитаваш бъдещ егоист, който ще е убеден, че е център на Вселената.

Записваш го на спорт, музикален инструмент, математика, творческо писане – това дете не може да диша!

Оставяш го да разполага със свободното си време – само за глупости ще си мисли, ще стане наркоман.

Слагаш му шапка, държиш го босо, пишеш домашни с детето, не пишеш домашни, готвиш здравословно, поръчваш пици, пускаш го да учи на другия край на света, помагаш му и като студент – няма никакво значение.

Ти си виновна!

ВИНОВНА, защото си МАЙКА!

 

Тук може да видите интервюто ни с Клементина - Художникът е оголен нерв. Нейни са и всички тези прекрасни картини в текста.

Препоръчваме ви още:

Пътят към майчинството

11 неща, които ми се иска да знаех преди да стана майка

Благословията да бъда майка

 

Последно променена в Събота, 27 Октомври 2018 21:17

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам