logomamaninjashop

Самотни майки няма

Съществуват ли „самотниТЕ майки“?

 Автор: Невена Басарова-Дичева

Преди време, когато мъжете са воювали и работили, а жените са гледали домакинството, едно семейство задължително би трябвало да е цяло, за да издържи. Сега цивилизационното развитие ни е довело дотам, че за една жена не е задължително да има мъж в живота, за да се справя съвършено с развитието на детето или децата.

Има хора, които няма как да бъдат сами. Това е тяхната карма. Точно такива са майките. По същество словосъчетанието „самотна майка“ е изключително странно, защото една майка винаги има дете или деца, за които да се грижи, на които да дава и от които да получава любов. Изобщо определението „самотна” по никакъв начин не върви с думата „майка”. Та майката има най-голямата и безусловна любов на света – тази на своите деца! Да, тя може да няма постоянен партньор, но това по никакъв начин не я прави самотна. Нито пък слаба. Напротив, това е силна жена, направила своя избор – да даде живот и да изгради личност, да побеждава чрез нея. Това е силна жена, която въпреки липсата на партньор е поела нелеката отговорност да бъде и мама, и татко, да сменя крушки и да дава ласка, да лакира ноктите си и да носи мебели за детската стая.

„Самотна майка” е предубеждение, от което първо те самите е добре да се отърват, за да освободят от него и цялото общество. Самотата не бива в никакъв случай да бъде бъркана със самостоятелността. Да отглеждаш детето си самостоятелно не е провал, а проява на воля и силен дух, защото грижата и възпитанието на едно дете са както прекрасна възможност, така и изключителна отговорност. Да поемеш на крехките си рамене такава отговорност сама, със сигурност е много повече проява на смелост, та дори физическа издръжливост и сила, отколкото на самота. Затова изразът „самотни майки” съвсем естествено може да бъде превърнат в „силни майки”, а вместо съжалявани – тези жени е важно да бъдат подкрепяни всячески.

Не е вярване, но ще бъда съвсем откровена и ще споделя, че много от майките, които водят децата си при мен в Академия за Добри Обноски ми доверят, че татковците са толкова ангажирани с работата си, собствените си майки и приятелите си, че имат чувството, че отглеждат и възпитават децата си сами. Да, аз живея с бащата на детето си, но около себе си имам познати и приятелки, които сами се справят и изкусно сменят ролята на мама с ролята на татко. На някои от тях децата вече са големи и успешни млади хора с обещаващи кариери в сферата на бизнеса и изкуството. Майките, вече зрели жени, изглеждат прекрасно и се чувстват прекрасно. Без партньор и без драма. Предпочитат да говорят за успехите си. Не обичат да говорят за трудностите. Нещо повече, ако се вгледаме по-добре в жените, които отглеждат децата си сами, ще видим много успешни „самотни майки“. Ето някои познати имена:

 

Шерил Кроу минава през множество перипетии – приятелят й Ланс Армстронг я зарязва след продължителна връзка заради желанието й да има деца. Година по-късно тя води битка с рака, която успява да спечели и това й дава кураж да осинови първия си син – Уейт, когото отглежда сама. После осиновява още едно момче и вече е горда майка на двама сина. Да, сама, но в никакъв случай самотна.

 

Кейти Курик е една от най-популярните и уважавани американски журналисти. Работила е във всички големи национални телевизии. Съпругът й умира от рак и я оставя сама да отглежда двете дъщери – тогава те са на 2 и 6 години. Въпреки трудностите, Кейти успява да изгради бляскава кариера и да отгледа красиви и успешни деца. Едната се дипломира в Йейл, а другата учи в Стандфордския университет и преподава английски в Париж.

 

А в Холивуд? Дениз Ричардс – американска актриса и модел със забележителни роли в киното и телевизията, включително и като момиче на Бонд. Ричардс има неблагоразумието да сключи брак с Чарли Шийн, но още докато е бременна двамата се разделят и започват да водят тежки дела за попечителство, продължили над 5 години. Днес звездата отглежда децата си без партньор, което според самата нея й дава огромна свобода и я прави щастлива. А Кейти Холмс след раздялата с Том Круз все още е сама, но твърди, че е щастлива и няма нищо по-прекрасно от времето, прекарано с малката им дъщеричка.

 

Има и още оптимистични примери. Повече или по-малко известни. В България или по света.

Време е да „изтрием“ състрадателните си погледи и да се изпълним с възхищение към силните и отговорните, към грижовните и обичащите – към всички майки, които самостоятелно или не, са превърнали в своя мисия отглеждането на усмихнати, успешни и добри хора! Хора, които са щастливи да бъдат деца на майки с големи сърца и големи мечти, които знаят как и умеят да се борят за постигането им.

Бъдете здрави и дръзновени, всички вие, силни майки с ангелски души!

За автора: 

nevena okНевена Басарова-Дичева е признат и обичан специалист по добри обноски, основател и управител на Първа Детска Академия за Добри Обноски, където деца, тийнейджъри и техните родители се обучават как подрастващите да се държат в обществото, как да спазват добрите маниери и правилата на общуване. 

 

 

 

 




Препоръчваме ви още:

Без баща - как се отглежда момче от самотна майка 
Какво разбрах за себе си, когато мъжът ми ме напусна

Последно променена в Понеделник, 25 Септември 2017 10:11

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам