logomamaninjashop

Тийнейджърското безсъние

  • 10 Ян, 2018

Да, отново ще стане дума за тази сложна възраст – пубертетът. Знаете как е - родителите се сблъскват с непознат в дома си, авторитетът им стремглаво лети надолу. Вчерашните хлапета, чиято мечта бяха шоколадовите бонбони, днес имат съвсем други интереси. Започват да ги тревожат куп нови проблеми – от пъпките до общуването с връстниците. А това, което обикновено въобще не ги интересува, е собственото им здраве и тоталната липса на сън. За тях са подробности, но ние родителите, се тревожим.

„Мързеливите егоисти“
Съвременният тийнейджър е същество, което не спи нощем, унася се едва в ранното утро, после трябва да стане за училище и често проявява признаци на недоспиване. Тези негови сложни отношения със съня са обусловени от ред причини, основните сред които са физиологични. В различните периоди от живота ни, потребността от почивка се променя.
В годините на пубертета се случва последният епизод на „порастване“ на биоритмите. В този период се увеличава потребността от сън (тийнейджърът има нужда от 9 и половина часа сън на денонощие), повишава се изработването на хормона на съня – мелатонина (в късните часове). Това може да обясни защо пуберите често биват обявявани за мързеливи, вечно спящи, незаинтересовани от ученето "егоисти", които са ангажирани единствено със собствения си комфорт. Всъщност физиологичните особености в тази възраст диктуват това поведение – късно лягане, продължителен сън, късно събуждане. За известно време много от тях се превръщат в „сови“.
Потребностите на ежедневието обаче заставя „нещастните“ тийнейджъри, изтезавани от родителите си, да стават рано и да ходят на училище. Така се озовават в учебното заведение, след като са спали много по-малко, отколкото им се полага. От хроничното недоспиване страда успехът им, влошават се отношенията им с околните, възникват проблеми в общуването с връстниците. И не би могло да бъде иначе, след като всеки ден изтощените от недоспиване и хормонални бури изморени и агресивни тийнейджъри се оказват в компанията на себеподобни.

Всъщност някои пубертетски проблеми възникват точно заради недоспиването. Ние, възрастните, оставаме с впечатлението, че порасналите ни деца изобщо не се опитват да подобрят ситуацията, дори напротив съзнателно я влошават.

Втората причина за недоспиването е начинът на живот. Трудно можеш да си представиш тийнейджър без телефон или таблет в ръцете. Те прекарват онлайн цели денонощия, гледайки екраните на устройствата си. На практика присъствието им в мрежата е почти непрекъснато.

Светлината от екраните потиска изработването на мелатонин – това води до будуване през цялата нощ, без да се появи и намек за нужда от сън. На другия ден всичко ще бъде уж различно, детето ще си легне рано, ще се наспи в нормалното за тази дейност време. Но идва вечерта и то отново попада под властта на интернет. Получава се затворен кръг.

Как вреди недоспиването 

Последствията от недостига на сън са известни – лошо настроение, влошаване на паметта, на вниманието, понижаване на успеха, повишаване на риска от травми. Но това все още не е всичко. В перспектива дефицитът на сън предизвиква склонност към депресия, отслабване на имунитета, повишена заболеваемост, дори проблеми с теглото.

Често тийнейджърите нямат никаква представа за всичко това и категорично не желаят да променят начина си на живот. Затова родителите са хората, които биха могли да им помогнат да не вредят сами на себе си.

Как може да стане това? Очевидно драстични изисквания не можем да имаме, но може да поговорим и да поставим тези минимални изисквания.

1. Да осигурят по-ранно заспиване, по възможност да съкратят времето за вечерно излизане и развлечения на тийнейджъра.

2. Да следят и съдействат за постоянство на режима, както в делнични, така и в почивни дни. Според изследователите на съня, в почивните дни не е добре да си позволяваме повече от два часа бонус за сън, защото иначе ще ни е по-трудно да следваме делничния си режим.

3. Да се погрижат за намаляването на „стимулаторите“ през втората половина на деня – не става дума само за енергийните напитки, а и за кафето, чая, какаото, шоколада.

4. Да се договорят в леглото да не се използват каквито и да било електронни устройства със светещи екрани. Безвредно е само слушането на тиха музика.

Практиката е показала, че забраните при тийнейджърите са безсмислено занимание. Въпреки уговорките и ултиматумите, те продължават да лягат с телефона или лаптопа си. Това представлява обект на изследвания от специалисти. Неотдавна бе установено, че ако екранът на подобно устройство свети слабо и е на разстояние 35 см от лицето, образуването на мелатонин не се потиска. Това е донякъде утешително. Можете да постигнете известен компромис, ако се договорите с тийна да гаси осветлението в стаята и да намали яркостта на екрана на устройството, което ползва. Това е много по-добър вариант от другия, при който той се завива презглава, за да не бъде видян.
Съветите са ефективни, ако бъдат спазвани съзнателно от тийнейджърите. Те трябва да разберат, колко важно е да се наспиват и как това значително ще подобри начина им на живот. Ако се получи, можете да смятате проблема с недоспиването за решен.

Експертните съвети са на специалист по медицина на съня.


Препоръчваме ви още:

Защо детето боледува често

Истинските лекари на децата са родителите им

5 тийн фрази, които ни вбесяват

 

Последно променена в Сряда, 10 Януари 2018 14:14

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам